Protagonisté hlavních postav budou Petr Stach, Tereza Hofová a Ondřej Kavan. Režisér a spoluautor scénáře je Jakub Sommer. Skladateli bude také aktuálně od 29. listopadu do 18. prosince věnován festival Dny Bohuslava Martinů, letos se však uskuteční jen online.  

Aktéři dokumentu jsou žena Bohuslava Martinů, Charlotte, a společný rodinný přítel Miloš Šafránek. Spolu provádějí diváky raným obdobím skladatele, jeho pařížským životem i útěkem do Spojených států amerických, kde Martinů sklízel se svou tvorbou úspěchy. Inspirací k natáčení je kniha Můj život s Bohuslavem Martinů, kterou o jejich společném životě a díle skladatele napsala jeho manželka Charlotte. Tu v dokumentu ztvárňuje herečka Tereza Hofová, Šafránka Ondřej Kavan a Martinů Petr Stach.

Nadace Bohuslava Martinů pořádá od 29. listopadu do 18. prosince festival Dny Bohuslava Martinů, který se bude odehrávat online. Půjde o řadu deseti koncertů symfonické a komorní hudby, v níž zazní díla Bohuslava Martinů společně s tvorbou jeho vrstevníků i nástupců. „Bude přitom zvýrazněna nejen účast českých autorů a interpretů, ale i hudebníků Francie, USA a Švýcarska, zemí, v nichž Martinů prožil rovněž část svého občanského a uměleckého života. V interpretační části se připamatuje mimořádný vklad českých interpretů na propagaci jeho skladatelského díla v tuzemsku i zahraničí a zohledněna bude i spolupráce tří hráčských generací. Houslisty Bohuslava Matouška, který jako jediný český interpret nahrál komplet houslového díla Bohuslava Martinů a přednese výběr z komorních skladeb, a rovněž mladých laureátů hudební soutěže z roku 2019,“ uvádějí pořadatelé.

V rámci festivalu vystoupí přední interpreti a soubory – Smetanovo trio, violoncellista Petr Nouzovský, švýcarský klavírista Gérard Wyss, klarinetistka Kateřina Váchová Soukalová, Kühnův smíšený sbor, Hudba Hradní stráže a Policie ČR, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Bennewitzovo kvarteto a jiní. V soutěži Nadace Bohuslava Martinů, která je součástí festivalu, se představí mladí cembalisté a hráči na dechové nástroje, jimž Martinů věnoval svoji komorní a koncertantní tvorbu.

*KlasikaPlus.cz