Jaký byl koncert v Kotelně?
Výbornej. Nic více nemohu říci. Dobrej pocit. Nejsem v úplně nejlepším zdravotním stavu, ale na jevišti člověk zapomene na všechno.

Znovu jste křtili album Kolej Yesterday…
Objíždíme od října města a tohle byl pátý křest. Pokaždé máme jiného kmotra, 20. prosince to vyvrcholilo v Karlíně, plus DVD a CD „Krásný ztráty finále" se záznamem loňského vánočního koncertu z divadla Archa, kdy jsem se loučil s pořadem, s hostama, který jsou zpěváky a muzikanty.

Navážu na pořad Krásný ztráty, kde jste se ptal svých hostů. Nyní se ptám já vás. Na jaké straně se cítíte lépe. Před barem nebo za barem?
Na to se mne lidé často ptají. Nyní jsem na ni připraven. Přiznám se, že jsem raději na straně, kdy odpovídám. Nemusím se připravovat. Televizní rozhovory vyžadovaly značnou přípravu, ale byla to krásná práce. Obojí mne bavilo. Tohle je bezprostřednější a jednodušší.

Koncert v Litomyšli byl v den, kdy si lidé připomínali úmrtí Václava Havla. Měl jste ho ve svém pořadu. Jak na něj vzpomínáte?
Tento rozhovor byl naprosto výjimečný. Kromě toho, že v něm byl Václav Havel, se kterým se měl možnost za ty roky mluvit několikrát při různých příležitostech, tak s ním byla Madeleine Albrightová. Takovou šanci dostává člověk jednou za život. Mít možnost si skoro dvě hodiny povídat s bývalou ministryní zahraničí USA, to není každý den. Natočili jsme mnohem více materiálu, než jsme mohli odvysílat.

Nechal jste si od produkce celý záznam?
Ne. Nenechal. Upřímně řečeno, měl jsem to udělat. Tenkrát mě to však vůbec nenapadlo.

Co vás váže k našemu regionu?
Už jsem tady párkrát hrál. Přiznám se, že speciální znalost města nebo vzpomínku na Litomyšl nemám. Spíše vím, že odtud pocházel také Zdeněk Nejedlý. Pokud vím, tak tu má dodnes sochu. Samozřejmě znám spoustu historek o něm. Poznal jsem starostu Miroslava Brýdla v době, kdy jsem pracoval na ministerstvu kultury a vím, že Litomyšl je město s obrovskou kulturní tradicí. Pan starosta patřil mezi osvícené starosty, kteří městu pomohli.

Album kolej Yesterday slaví 30 let a Kotelna 20 let. Jak se na to díváte?
My zase tak po klubech nejezdíme. Spíše s akustickým triem, což je menší parta. Jinak je úžasný, že tady klub je. Je moc pěkný a hraje se tu výborně. Je dobře, že se podařilo ho udržet.

Jak si užijete vánoční svátky?
S rodinkou. Už jsem starej dědek. Mám čtyři vnoučata. Všichni se u nás během svátků vystřídají. Na to se těším. Je to sváteční, ale nikoliv mimořádné. Bývají u nás každý týden. Žádnou specialitu nechystám. Vše je klasické. Jak dělám vánoční koncerty před svátky, tak to je stres a tolik příprav, takže vlastně vánoční náladu nemám. Volno mám tak dva dny před svátky, abych si to užil, ale to už mne zase manželka nutí dělat věci, který se holt před svátkama musí udělat, ale nejsou nejpříjemnější pro chlapa. Úklid a přenášení věcí. Ale zaplať pánbůh, dokud mám to zdraví dělat koncerty, tak je dělat budu.

Hrajete vám to pořád dobře. Co pro to děláte?
Máme nahráno a hrajeme. Nic víc, nic míň.

Jaké máte přání do nového roku?
Zdraví pro sebe a svoji rodinu. V mém věku je to nejdůležitější, co si může člověk přát. Jinak bych si přál, aby se svět trošku uklidnil. Mám pocit, že se zbláznil, že naše civilizace podivným způsobem spěje k podivnému konci, který připomíná pád říše římské. Nerad bych, aby se toho dožil, nebo moje děti. Zdá se mi, že západní civilizace sama díky své vlastní sterilitě ztrácí na významu.