Když jsme se na začátku listopadu domluvili, že něco natočíme, sedl jsem ke stolu a začal psát. V ten den (bylo 8. listopadu) mi došlo, jak je noc krátká, ale i přesto bylo devátého jasno, o čem budeme točit. A tak se náš tým, DK PICTURES, pustil do příprav, shánění herců a samotného natáčení. A o čem že je samotný příběh? Je to snad horor?

Najdi knížku

Ne! Horor na Vánoce jsme si netroufli natočit. Jedná se o pohádku, ve kterém se dva mladší sourozenci vydávají za malým dobrodružstvím. Danovi, kterého ztvárnil Kryštof Jandera, vadí, že už několikátým rokem není na Vánoce sníh. Jeho sestra Adélka, kterou si zahrála Barbora Houdková, ho ale přesvědčuje, že není možné zařídit, aby z ničeho nic začalo sněžit.

To ale ještě jeden z nich netuší, co se bude dít téže noci. Po půlnoci totiž probudí Dana Vločka, která ho ujišťuje, že ovlivnit, aby sněžilo, lze. Musí ovšem najít knížku nazvanou Tajemství Zimy, aby se dozvěděl více. Ta je zapadlá v knihovně pod regálem. A tak se tedy děti vydávají do knihovny, kde jejich plán se sněhovými Vánocemi ztroskotá, neboť jim knihovnice oznámí, že taková knížka neexistuje. Vzdají se tedy svého cíle? Zjistí, co je doopravdy „tajemství" Zimy?

V tuto chvíli přichází čas, přerušit vyprávění příběhu, protože jestli se chcete dozvědět odpovědi na předešlé otázky, nezbývá vám nic jiného, než podívat se na naši pohádku Tajemství Zimy.
Postavu Vločky si zahrála Lucie Maiwaldová, knihovnici ztvárnila Barbora Horáčková. Představitelkou královny Zimy je Klára Hánělová. V dalších rolích uvidíte například Pavlu Novákovou, Daniela Dezorta, Vojtěcha Tomana, Terezu Pulgretovou, Magdalénu Sadílkovou a mnoho dalších účinkujících. Kostýmy si vzala na starost Kateřina Bubnová a celý film podbarvil hudbou Jan Šlégr. Kameru a vizuální efekty měl na starosti a mojí pravou rukou je Štěpán Brýdl. A tak jsme všichni dali dohromady celý film. Samozřejmě bychom se neobešli bez podpory, za kterou děkujeme: regionální televizi CMS TV, Městské knihovně v Litomyšli a litomyšlskému gymnáziu. Kdo nestihl zhlédnout pohádku na regionální televizní stanici, má tak možnost učinit na internetu. Na stránkách YouTube stačí zadat heslo „tajemství zimy." A co napsat na závěr tohoto článku? Tak třeba zase za rok?! Nebo ještě dřív?! Ne už vím! Jen úsměv ze srdce dokáže vše!

Za celý tým


DOMINIK KALIVODA

Zdroj: Youtube