Portmoneum – Museum Josefa Váchala spravuje Regionální muzeum v Litomyšli. Nejde jen o udržování objektu, ale muzejníci se hlavně snaží získávat další zajímavá díla Josefa Váchala.

„Jeho nevšední grafická, malířská i literární tvorba je charakteristická svou svébytností a je dnes vysoce ceněná. Portmoneum prezentuje unikátní nástěnné malby Josefa Váchala a jeho díla především z oblasti grafické a knižní tvorby,“ uvedl René Klimeš, ředitel Regionálního muzea v Litomyšli.

Psali jsme:

Portmoneum je po generální rekonstrukci znovu otevřené. Nabízí novou výstavu o Josefu Váchalovi a také unikátní videomapping.
Portmoneum představuje fenomenálního Josefa Váchala

Nákupy Váchalových děl do sbírek jsou však velmi drahou záležitostí. Letos ale kraj uspěl s žádostí o grant na ministerstvu kultury. Díky tomu sbírky může doplnit mimořádná kniha Satanu. Váchalova autorská kniha Satanu obsahuje báseň italského básníka Giosué Carducciho, který patří mezi nositele Nobelovy ceny za literaturu.

Veřejnost knihu uvidí na výstavě Portmoneana – Váchaliana v roce 2022 v Portmoneu. V expozici budou i další akvizice muzea za posledních bezmála 20 let, které se váží k Josefu Portmanovi, Josefu Váchalovi a litomyšlskému Portmoneu

„Josef Váchal vytiskl knihu Satanu v nezvykle velkém formátu. Kniha měří 61,5 krát 35,8 centimetrů a poprvé v ní použil své vlastní písmo Ďas. Báseň vytisknul na papír z prášilské tiskárny v počtu 17 exemplářů. Tento má číslo 2 a je cenný také tím, že se zde nachází celostránkové akvarelové exlibris Váchalovy přítelkyně Anny Mackové,“ přiblížil dílo Klimeš.

Josef Váchal Satanu vystavil v roce 1927 v italské Florencii, kde získala cenu na mezinárodní výstavě krásných knih. Nyní ji budou moci vidět i lidé v Litomyšli. Knihu muzeum získalo ze sbírky právníka, antikváře a sběratele Viléma Trmala, který měl velký záběr sběratelského zájmu. Jeho nejoblíbenějším autorem byl právě Josef Váchal.

„Po smrti Viléma Trmala v roce 2013 zdědila rozsáhlou sbírku jeho dcera Jitka, která ji spolu se správcem sbírky Pavlem Hájkem zpřístupňuje veřejnosti především formou výstav a publikací,“ dodal Klimeš.

Příští týden dílo uvidí novináři a kraj podepíše kupní smlouvu. Na dílo za půl milionu korun přispěje kraji 70 procenty ministerstvo kultury.

.