Poličské muzeum patří od soboty nové výstavě o přípravách na nejdůležitější křesťanské svátky, na Velikonoce. Již tradičně ji muzejníci zahájili tvořivou dílnou. „Chtěli jsme se dozvědět, co jsou zvykoslavné tradice. Taky jsme si chtěli něco vyrobit a hlavně strávit příjemné odpoledne," uvedla Kateřina Brázdová z Poličky. Její devítiletá dcerka Káťa potvrdila, že je lepší jít do muzea na dílničku, než sedět doma. Veronika Šimková se také svěřila, že chodí s dětmi na podobné akce. „Dozvědí se o tradicích a naučí se spoustu věcí. Kdyby jen seděly, tak by je to nebavilo," přikývla maminka. I ti nejmenší předvedli, jak jsou šikovní. „Udělal jsem perníček a ozdobil sluníčko," svěřil se pětiletý Tomášek Mach z Poličky. Sluníčka se rozzářila sušenými plody i barevnými kousky látek.

Hodování ve svátek

Muzejníci vycházejí tematickými výstavami vstříc také školám. „Děti se ve školách učí, jak lidé dříve žili. Hospodáři a hospodyně se před sto lety museli na Velikonoce připravit. Nemohli si zajít nakoupit do obchodu. Od masopustu střádali vejce, maso a další potraviny, aby pak měli všeho dostatek na velikonoční hodování," vysvětlila etnografka poličského muzea Stanislava Cafourková.

Expozice ve třídě Bohuslava Martinů ukazuje návštěvníkům, jak lidé potraviny ukládali. Také se dozvědí, jak pekli chleba, který je od nepaměti základní každodenní potravinou. „Bílé pečivo a potraviny, do kterých se přidává máslo, vejce a cukr, byly sváteční a na neděli. Mazanec, ale také hlavička, neboli velikonoční nádivka, do které se přidává kromě bílého pečiva také maso, lidé běžně nepřipravovali," poznamenala Stanislava Cafourková.