V podvečer 16. května se na Smetanově náměstí představí čtyři mladí interpreti, kteří předvedou to nejlepší ze své operní kuchyně. Neznamená to však, že by byl koncert proveden ve „studentské kvalitě." Do Litomyšle jsou na otevřené pódium zváni laureáti mnoha tuzemských i mezinárodních soutěžích. „Opera pod májovým nebem, dává příležitost začínajícím talentům, u kterých je předpoklad, že již brzy stanou na prknech, jež znamenají svět. Než se tak stane, je zapotřebí nasbírat bohaté zkušenosti nejen s hudební frází, ale i poznat tajemství práce s publikem," vysvětlil moderátor a organizátor akce Leoš Krejčí.

Zkušenosti se nedají naučit. Operou prověřené publikum je tím nejlepším vkladem pro kariéru mladých umělců.

V letošním roce na litomyšlském náměstí zazpívají Barbora Perná,Václava Krejčí Housková Ivan Rychlo a Csába Kotlár. Za nástroji se představí hráči Moravské filharmonie Olomouc. Tu bude řídit dirigent Jiří Korynta, který je kromě kromě jiného i hudebním skladatelem a umí hrát na čtyřiatřicet hudebních nástrojů. Pokud se vám zdá, že jména na programu nejsou známá, tak to nevadí. Za pár se možná někteří z nich představí na festivalu Smetanova Litomyšl a vy budete vzpomínat na zrod opravdových operních hvězd.

V případě nevhodného počasí bude koncert přesunut do Smetanova domu. O této změně budou organizátoři informovat po dvanácté hodině na webových stránkách a také přímo u pódia pod sochou Bedřicha Smetany.