V následující hodině jeho slova jen potvrdila pestrá paleta umělců, kteří megalomansky pojatým koncertem odstartovali velkolepé oslavy 750. výročí města. Svitavy už něco podobného mají za sebou v minulosti. Teď byla řada na jejich „mladší sestře".

Hudba všude kolem

Kdepak že by Poličané zapomněli na to, že jejich město má velké výročí, kdy jejich prapředci v roce 1265 založili na políčkách malé městečko, které se za staletí rozrostlo daleko za brány hradeb. Narvaný sál jen potvrdil, že oslavy budou sledovanou záležitostí a celoroční bohatý program jim zavdá další důvody k připomínání této události.

Carmina Burana, operní dílo Carla Orffa řízené tentokrát dirigentem Martinem Franzem a podané smíšeným sborem Kantiléna z Brna nadchlo. Lidé v sále na nohou, do toho se ozýval bouřlivý potlesk. Během večera se představilo na sto padesát účinkujících. Solidní zážitek ze skladeb, psaných většinou o lásce, soužití a umění milovat, dopřáli sólisté Kamila Zbořilová, Martin Ptáček a Jiří Miroslav Procházka. Diváci však byli extaticky obklopení hudbou ze všech stran. Dětské pěvecké soubory Juliettes Gymnázia Polička či Gaudium Gymnázia ve Svitavách zazpívaly přímo vedle hlediště. To byl jen začátek. Další perly teprve přijdou.