Výstavu ikony české výtvarné scény s názvem Dvě tváře zahájila netradiční vernisáž. Návštěvníci se tak v sobotu mohli zúčastnit rituálu hojnosti pro nadcházející rok dřevěné kozy, který provedla skupina Sirény z Titanu.

Pozitivní energie

Na vernisáž si také každý mohl přinést svou dřevěnou figurku, sošku či amulet. Tyto předměty sloužily jako součást rituálu a poté měly načerpat jeho energii. „Netradiční zahájení výstavy se mi velice líbilo, sama jsem si přinesla dřevěnou ovečku z rodinného betlému. Doufám, že bude plná pozitivní energie," uvedla dvacetiletá Marie, která se na vernisáž přišla podívat.

Vystavené fotografie pomáhají návštěvníkům nahlédnout do autorčina soukromého života na usedlosti Chaos ve Stříteži u Poličky, kde v současné době žije a tvoří. „Jedná se o bývalou zemědělskou usedlost, které dal můj muž Ivan Šrek jméno Chaos. Já slovo chaos chápu i jako nový začátek. Jako prázdnotu, ze které se může zrodit cosi nového," říká sama Veronika Šrek Bromová.

Netradiční foto

Kromě fotografií, kde se autorka snaží promlouvat skrze své vlastní tělo, jsou vystavena i díla na rozhraní dokumentu a inscenované fotografie. Šrek Bromová se snaží především poukázat na nevyhnutelnost rozkladu a smrti, tvořivou sílu přírody a snahu o nalézání harmonie s vnitřním světem.

A jak vůbec vznikl název celé výstavy? Sama autorka tvrdí, že má tváří ještě mnohem více. Zde se ovšem jednalo především o snahu představit ji nejen jako významnou fotografku. „Na počátku byla myšlenka využít dva oddělené a zároveň sousedící výstavní sály muzea. Do jednoho fotografie, do druhého kresby. Před několika lety jsem uviděl pár Veroničiných kreseb. Z některých jsem byl doslova nadšený. I když to část veřejnosti ještě neví, Veronika Šrek Bromová je zralou kreslířkou a ilustrátorkou," uvedl kurátor výstavy David Junek. Výstava bude v Poličce pro návštěvníky přístupná až do 22. března, a kdo se alespoň trochu zajímá o české výtvarné dění, neměl by si nechat tuto příležitost ujít.

(bko)