Komunismus

Místní Divadelní spolek Eduarda Vojana zvedl diváky ze židlí, když představil drama Komunismus autora Viliama Klimáčka. Příběh vypráví o době nedávno minulé, na kterou už možná někteří lidé raději zapomněli. „Zkoušeli jsme komedie i klasiku. Chtěli jsme něco nového, proto jsme si vybrali současné drama. Neměli bychom zapomínat, jaké to v době komunismu bylo,“ vysvětlila Milada Pavlasová, vedoucí brněneckého spolku. Hra není jen kritikou komunismu. „Je o tom, jak určitá skupina lidé dokáže usurpovat druhé. Směřuje je k sobě a vytváří nepříjemné dramatické situace,“ uvedla Milada Pavlasová. V té době se hodně lidí obětovalo pro rodinu, vzdali se své hrdosti.

Roli Viktora, studenta medicíny, jehož otec spolupracoval se státní bezpečností, si zahrál Vlastimil Bednář. „Je to moje první hra a první velká zkušenost,“ uvedl mladý herec. Období komunismu nezažil, o to více se se svou postavou sžil. „Hra je pro mě zajímavá i díky tomu, že jsem si mohl prožít tu dobu, představit si, jaké to asi bylo. Ze začátku to pro mě bylo hodně těžké,“ svěřil se Vlastimil Bednář. Nedokáže si představit, že by se podobná doba měla vrátit. „Teď si stěžujeme, ale vlastně žijeme v blahobytu,“ dodal Vlastimil Bednář.

Porotě složené z odborníků na herecké umění předsedal František Laurin, známý český divadelní a filmový režisér. „Ve srovnání s přehlídkami, které jsem měl možnost vidět, je úroveň Sněhového Brněnce standardně velice slušná. Jsem tu už pošesté. Vždy vyčnívá jedno nebo dvě představení, a to už svědčí o dlouhodobé a vědomé práci souborů,“ konstatoval František Laurin.

Nápad a fantazie

Se zajímavým příběhem o dvou spisovatelích se v sobotu představil divadelní spolek Heřman z Heřmanova Městce. Parta mladých herců zazářila se svou černou komedií Libra špiritusu, možná spíš spiritus libri (aneb vše je otázka priorit). „Je pro nás štěstí, že se objevili mladí lidé, kteří projevili zájem hrát. S touto partou pracujeme přes rok,“ uvedl principál souboru Josef Řezáč. Téma našli v povídkách Miroslava Švandrlíka, které spojili hlavně svým vlastním nápadem a fantazií.

Benjamínkem spolku Heřman je Josef Jodas. „Odmala jsem se zajímal o filmy a divadlo. Navštěvoval jsem kroužek, s kamarádem jsme natáčeli amatérské filmy,“ vzpomínal osmnáctiletý mladík. Když dostal možnost proniknout do tajů amatérského divadla, neváhal. „Chtěl jsem se posunout dál. U divadla jsem jeden a půl roku. Jsme dobrá parta a spolupráce je skvělá,“ řekl Josef Jodas. Mladí divadelníci si od odborné poroty vysloužili doporučení na přehlídku, která se koná na podzim ve Vysokém nad Jizerou.

Žánrová pestrost

Festivalu, který dostal svůj název od sněhového pečiva, se zúčastnilo pět amatérských souborů z Pardubického kraje. „Letos byl žánrově zajímavý. Viděli jsme představení od lyrického dramatu, přes komedii až po hororovou a detektivní komedii,“ dodala Milada Pavlasová.