Setkání youtuberů s fanoušky se konalo v rámci celorepublikové akce Cine Tube, se kterou organizátoři během víkendu objeli pět měst. Svitavy byly jedním z nich. Akce se od roku 2014 konala už po jedenácté.

„Setkání jsou od toho, aby se fanoušci potkali s youtubery naživo. Tím, že jsme takové virtuální postavičky, tak nás fanoušci můžou poznat jako lidi, nejenom jako herce. To je ten hlavní důvod," vysvětluje organizátor akce Patrik Jareš, který na YouTube vystupuje pod nickem Pjay.

Pro velkoformátové promítání na Cine Tube připravili youtubeři propracovanější formáty. Podle Pjayje se snaží ukázat to nejlepší, co v nich je. „Všechno jsou to premiéry, které nikde na internetu nejsou. To, co se tady promítá, nikdo nikde neuvidí, až s odstupem času," dodává Pjay.

A proč si organizátoři vybrali právě Svitavy? Podobných akcí je v Česku víc. Většinou jsou ale ve velkých městech – Praze, Brně, Ostravě. „Snažíme se hledat města, kde takové akce nejsou. Fanoušci jsou o to vděčnější. Chceme jim vyhovět, aby nemuseli cestovat a měli to blíž," upřesňuje Pjay.

YouTube komunita se, podle Pjaye, skládá z mladších generací, zpravidla stejného věku, jako jsou jejich virtuální vrstevníci.

„Dětské publikum je vděčné a nás to nabíjí. Snažíme se to dělat tak, aby to byl zážitek pro nás i pro děti, aby to bylo něco nevšedního," řekl Pjay.

Podle některých analýz je YouTube jako médium na ústupu. S tím Pjay rozhodně nesouhlasí. „Jsme dva roky pozadu. V Americe jede YouTube deset let. Na trhu není nic, co by to předčilo. Děti jsou zvyklé dívat se na YouTube, nebudou sedět u televize. Internet je svobodné médium. Lidé si budou svobodně vybírat, co budou chtít sledovat," domnívá se Pjay.