„Klub opět oslovil veřejnost, která letos předložila rekordní počet návrhů. Některé se opakovaly již z let minulých, některé se objevily nově," sdělil viceprezident klubu Milan Báča. Na březnové valné hromadě se všemi návrhy pečlivě zabývali, až vybrali jedno jméno.

Fotil od dětství

Miroslav Sychra se narodil v roce 1950 ve Svitavách. K fotoaparátu přičichl jako amatér už ve čtrnácti letech. Jeho prvním „učitelem" byl svitavský amatérský fotograf, pan Zdeněk Holomý, kterému složil poctu v loňském roce. Uspořádal mu k jeho nedožitým devadesátým narozeninám a k desátému výročí úmrtí velkou výstavu v místním muzeu a vydal kalendář s jeho fotografiemi. Svou zálibu rozvíjel na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně. Při zaměstnání začal externě studovat FAMU. Po jejím absolvování začal pracovat jako svobodný výtvarník.

Tvořil propagační snímky, firemní katalogy a také pohlednice, pro nakladatelství Panorama své první ze Svitav. Jeho pohlednice jsou všeobecně známé, jak sám přiznává, některé nefotil. „Doba si tak žádala, že když Zdeněk Holomý nemohl oficiálně pro nakladatelství fotografovat, propůjčil jsem své jméno k jeho fotografiím," vysvětlil Miroslav Sychra. Paradoxně ale později kvůli svým občanským postojům také neměl na růžích ustláno. Žil a pracoval v Ostravě, živil se převážně fotografováním. Nejvíce ho přitahovaly výtvarné fotografie, zejména zátiší. Svou tvorbu vystavoval jak v České republice, tak i v zahraničí.
Po revoluci se stal živnostníkem. Dostával řadu zakázek z různých oblastí, od architektury až třeba po gastronomii, kde vytvářel etikety na potraviny. Začal také intenzivně fotografovat Svitavy. Tehdy se také začal zabývat převážně industriální tématikou. Fotil velké výrobní haly a zachycoval mizící svět továrních technologií. „Dvacet let ho lidé potkávají s velkým fotoaparátem a stativem v našich ulicích, mohou ho vidět na střechách domů, lešení, zvedacích plošinách. Fotografuje na klasický film, na diapozitivy, v poslední době také digitálně," informoval Milan Báča. Na své snímky zachycuje různé zajímavé interiéry. V kulturním centru Fabrika jsou součástí stálé výzdoby jeho velkoplošné fotografie řeky Svitavy.

V poslední době se zaměřil na tvorbu kalendářů. Celkem patnáct jich vydal s motivy Svitav, další byly například pro Poličku, Litomyšl a Moravskou Třebovou.

Angažoval se i politicky. Na konci minulého režimu byl velmi aktivní v disentu. Stal se členem zahraničního výboru a společně s Michaelem Kocábem inicioval odsun sovětských vojsk z naší země. Několik let bojoval za demokracii, aby se nakonec stejně vrátil k fotografování. Věnuje se i dalším druhům umění. Je členem ochotnického divadelního spolku Zaklep a zpívá ve sboru Červánek.

Nejvíce fotografů

Ocenění, které mezi místními dostalo lidové označení „Svitavský vůl", získalo šestnáct osobností z několika oborů. Vstupem Miroslava Sychry do svitavské „síně slávy" se však dostávají fotografové na pomyslný první stupínek. Vedle již zmíněného Zdeňka Holomého, který cenu převzal za rok 2001, ji o pět let později obdržel ještě fotograf Josef Čermák. „Miroslav Sychra získal výroční cenu Svitavského klubu Laurus za celoživotní umělecké ztvárňování Svitav a pevné morální postoje," dodal Milan Báča. Slavnostní předání se uskuteční v pátek 10. dubna od 18 hodin v Ottendorferově knihovně.