Dům zbrojnošů rozezněly tóny v podání svitavského pěveckého sdružení Dalibor. Jedinečný koncert si nenechaly ujít desítky návštěvníků. Lidé vážili i delší cestu, aby jim vystoupení neuniklo. „Přijel jsem z České Třebové. O koncertu jsem se dozvěděl z rozhlasu, také jsem si o něm přečetl. Svitavský sbor mám velice rád, protože jsem ho v roce 1967 založil. Koncert se mi moc líbil. Ladí jim to, zpívají dobře," poznamenal Adolf Hendrych.

Dalibor v domě zbrojnošů odzpíval první letošní adventní koncert a ještě s novým programem. „Kromě asi tří písní máme všechny nové," potvrdila sbormistryně Miroslava Ducháčková. Sbor se připravoval od září a výsledek stál za to. „V domě zbrojnošů se nám zpívalo dobře. Na zkoušce byl trošku hluchý sál, ale při koncertu, jak přišli posluchači, tak bylo všechno úžasné, sbor se rozezpíval," uvedla sbormistryně.

Na milovnících hudby bylo znát, že se jim vystoupení líbí. Sdružení zpívá klasický repertoár, český i světový, Smetanu, Dvořáka, Wagnera a mnohé další, sbory z oper, úpravy lidových písní, kantáty, mše. „V současné době společně s vánočními koncerty připravujeme také skladbu Carla Orffa Carmina Burana, kterou uvedeme v lednu v Poličce," odtajnila Miroslava Ducháčková.

Kastelána hradu Miloše Dempíra potěšilo, že přišlo hodně posluchačů. „Pěvecké sdružení vytvořilo v domě zbrojnošů velice příjemnou předvánoční atmosféru. Koncert se mi moc líbil. Myslím si, že to byl jeden u nejvydařenějších adventních koncertů," uvedl kastelán.

Před koncertem byli také vyhlášení výherci fotografické soutěže o nezdařilejší podzimní snímek hradu. Cenu odborné poroty se odnesl Jiří Feltl z Bystrého a cenu diváků Karel Kubín ze Svojanova. „Vyhráli pobyt na hradě s plnou penzí pro dvě osoby včetně prohlídek všech hradních okruhů," upřesnil Miloš Dempír. Do soutěže se sešlo celkem třicet sedm snímků. Lidé mohli hlasovat jak na facebooku, tak i na webových stránkách hradu.