Pracovníci muzea se tím připojili k připomínce stého výročí smrti císaře Františka Josefa I., které připadá právě na tento den.

„Měli jsme mimořádně otevřeno, přestože bylo pondělí, kdy je muzeum zavřené," přiblížil vedoucí muzea Robert Jordán. Pro návštěvníky jako připomínku císařova výročí muzejníci zorganizovali komentovanou prohlídku výstavy. „Je to nová věc, která se v této podobě běžně nedělá. Ne že bychom komentované prohlídky neměli, ale ty se týkají stálých expozic. Také jsme z depozitáře přinesli některé exponáty, které se běžně neukazují," dodává Robert Jordán. Návštěvníci se tak mohli seznámit například s historickou puškou.

Na dotaz, jaký zájem vzbudila výstava u veřejnosti, sdělil vedoucí muzea Robert Jordán, že prozatím se zájem projevil spíše u škol. „A to jak u základních a středních škol, tak i u frekventantů moravskotřebovské univerzity třetího věku. Přicházejí k nám studenti všech věkových skupin. To je asi taková hlavní skupina. Na jednotlivé návštěvníky přece jenom sázet nemůžeme," zhodnotil dosavadní návštěvnost výstavy vedoucí muzea.
Podle pracovníků muzea se zájem o výstavu odvíjí od toho, že jde o dějiny města, které jsou návštěvníkům blízké a zajímají je. „Na pozadí dějin města jsme chtěli ukázat, jak monarchie fungovala. Proto jsme dali tahle dvě témata dohromady a vyšlo to i s výročím císařova úmrtí. Šlo nám hlavně o to, připomenout výročí jako takové. Byli jsme součástí Rakousko-Uherska a František Josef byl i náš panovník," uzavírá Jordán.

Výstava je první, kterou muzeum připravilo v novém složení. Muzejníci chtějí pokračovat v odhalování dějin města v celozemských souvislostech i v dalších letech. Rádi by také ukázali, co nebylo dlouhá desetiletí vystaveno.