Hlavním tahákem tohoto cirkusu je ojedinělá krokodýlí show. Diváci se mohou těšit také na mluvícího koně, jízdu divokých opic na malých ponících nebo drezuru kachen, kterou předvede pes Elvis. Nebude chybět ani medvěd na koni a další cirkusová lákadla.

Cirkusové umění patří k českým zemím stejně jako například české sklo, pivo nebo bižuterie. Cirkusy, jak je známe v dnešní podobě, vznikly zhruba v polovině minulého století. Kejklíři, medvědáři a žongléři, kteří po staletí objížděli hrady a zámky na vlastní pěst, začali vystupovat společně pod jednou plátěnou střechou. Původní stany pro sto diváků se postupně rozrůstaly a modernizovaly až do dnešních rozměrů, kdy pojmou přes tisícovku lidí.

Jedním z nejslavnějších českých cirkusových rodů je rodina Berouskova, jejímž nejznámějším představitelem je Ferdinand Berousek, který společně se svými syny vystupoval ve slavném filmu Šest medvědů s Cibulkou, kde hlavní roli hráli právě Berouskovi medvědi, jejichž drezura je specialitou této rodiny.


Úspěch v USA


Synové Karel a Ferdinand majitelé Berousek cirkus Sultán jsou představiteli šesté generace Berousků a stejně tak, jak se cirkusovému umění učili od svého otce Ferdinanda, dnes předávají zkušenosti svým dětem, které jsou další nadějnou cirkusovou generací.

Krokodýlí slečna Julie
Drezury zvířat, které tuto rodinu proslavily, jsou prováděny s tolerancí, porozuměním a láskou ke zvířatům, která motivují výhradně jídlem a cvičí je pouze v tom, co je baví a k čemu je nemusejí nijak nutit.

V roce 1981 získala drezura medvědů pod vedením Karla Berouska nejvyšší vyznamenání v Tokiu za Super show s medvědy. Obrovský úspěch pak Berouskové zaznamenali v Americe, kde byli jako jediní z Českých umělců pozváni na hostování v největším Disneylandu na světě v Orlandu na Floridě.
Cirkus hraje ve Svitavách od 9. do 13. července, vždy v 18 hodin. ⋌(re)