Cílem  benefice je pomoci Litomyšlské nemocnici získat peníze na koupi přístrojů, které jsou nezbytné pro práci lékařů. Jedním z přístrojů je narkotizační přístroj na operační sál. Akci přibližuje KAMIL VAVREK z občanského sdružení Charita dětem.

Jak vznikl nápad uspořádat tak velkou akci pro děti z domovů?
Tak jednak byl Mezinárodní den dětí a naše sdružení  Charita dětem spolupracuje s několika dětskými domovy. Pro děti z domovů pořádáme akci již poněkolikáté, takže není problém uspořádat jakoukoliv akci pro děti z dětských domovů. Tentokrát se ale jedná o docela velikou a nákladnou akci a starostí kolem ní je více než kdy jindy.

Kolik dětí se do Litomyšle sjede a odkud budou?
Máme potvrzenou účast zhruba dvě stě padesáti dětí. Přijedou z různých koutů Čech a Moravy – z Hodonína, z Moravské Třebové, z Holic, z Nechanic, Dolní a Horní Čermné, Dubé – Deštné…

Co je cílem tohoto projektu?
Cílem je, vytvořit dětem zážitky a některým talentovaným zkušenosti formou vystoupení, což jim pomáhá v jejich sebevědomí a motivaci a ostatní děti vždy jezdí své kamarády podpořit. Takže očekáváme velký počet dětí.

Kam poputují peníze z benefice?
Občanské sdružení Charita dětem se rozhodla věnovat výtěžek ze vstupného na zakoupení narkotizačního přístroje na operační sál v nemocnici Litomyšl.

Je těžké v dnešní době přemlouvat lidi, aby podpořili akci na podporu dětí?
Nikoho nepřemlouváme, pouze je seznamujeme s naším projektem a žádáme o finanční podporu. Tuto práci děláme dnes a denně. Nepřekvapuje nás odmítnutí a naopak ho chápeme a jsme rádi za jakýkoliv dar. Ne každý si může dovolit sponzorovat. Zajímavé ale je, že většinou se nám podaří něco získat od menších firem, živnostníků, soukromých osob apod. Mnohdy se nám také stává, že při telefonickém rozhovoru zjistíme problémy majitelů firem, například že je v zoufalé finanční situaci a má problém se sponzorováním, i když by moc chtěl, protože by neměl třeba na výplaty svých zaměstnanců.

Osobnosti, které v Litomyšli vystoupí, mají zkušenost s charitou, pomáhají dětem i při jiných akcích?
Tak například Anife se věnovala sponzorství už dříve a nedávno nám pomohla získat pro dětské domovy nábytek ve velmi dobrém stavu nebo nám někdo z nich předá velmi dobrý kontakt na potencionálního sponzora. Jak už jsem řekl, když má někdo možnost něco věnovat, určitě to udělá, když ho o to požádáte, ale jiní tu možnost nemají a třeba pomáhají jinak.

Anife nakonec do Bělé na přehlídku šťastně dojela, byť oklikou přes Klatovy.

Anife objevila kouzlo Litomyšle již před sedmnácti lety

„Užiju si to, strašně se do Litomyšle těším," říká Anife Ismet Hassan Vyskočilová, která se zúčastní nedělní charitativní zábavné show Tentokrát přijde i kouzelník  ve Smetanově domě.

Do Litomyšle jezdí ráda, protože se jí město líbí a byla šťastná, když se dozvěděla, že bude vystupovat právě tady. Již před sedmnácti lety, když dělala v Turecku průvodkyni, se seznámila s majitelkou jedné litomyšlské cukrárny, kterou později také navštívila. V Litomyšli byla také na zájezdu, i tady přespala.

Herečka  chce vždy  osobně vidět, komu  peníze  z charitativních akcí jdou. „Každý ubožák, který si neumí vydělávat peníze poctivě, udělá charitu. Pak nikdy nevíte, kde ty peníze jsou. Proto si pečlivě vybírám, s kým budu spolupracovat," říká Anife Ismet Hassan Vyskočilová.  S lidmi, kteří organizují tuto akci, se zná již delší dobu. Věnovala také nábytek pro osm dětských domovů.

Nedělní  benefice ve Smetanově domě je věnována dětem z dětských domovů a na podporu koupi narkotizačního přístroje na operační sál v nemocnici v Litomyšli. (dol)