„Mezi námi je hodně lidí, kteří by se rádi podívali do různých zemí, ale všichni nemohou," uvedla ředitelka svitavského muzea Blanka Čuhelová. Jednou z nich je i Nepál na jihu Asie. „Někteří lidé do Nepálu jezdí opakovaně, navíc se snaží pomáhat těm, kteří tam žijí ve velice chudých podmínkách. Právě k nim patří Tomáš Beránek s rodinou, zakladatel pražského občanského sdružení Namasté Nepál a Nepálské a tibetské centrum Yak Yeti," sdělila ředitelka. Ve spolupráci s těmito sdruženími vznikla i výstava ve Svitavách.

Návštěvníci muzea mají možnost seznámit se s tím, jak lidé v Nepálu žijí. V expozici je celá řada fotografií a textů, které popisují život v této tibetské zemi. Výstavu doplňuje také celá řada předmětů a malovaných náboženských obrazů s Buddhou, takzvané thangky. Namalovali je umělci v nepálské metropoli Káthmándú.
Výstava je prodejná. „Všechny vystavené snímky, předměty i buddhistické thangky si mohou zájemci zakoupit. Výtěžek podpoří stavbu škol a vzdělávání v Nepálu," upřesnila Blanka Čuhelová. Poznávat Nepál mohou lidé až do 12. ledna. Během výstavy je připravený také doprovodný program, přednášky, besedy a nebude chybět ani setkání s nepálským kuchařem.