Shrňme si na začátku roku vystoupení regionálních reprezentantů ve druhé fázi soutěže.

HC SLOVAN MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

Hokejisté Slovanu zvládli první dvě části krajské hokejové ligy s přehledem. Ani ve třetí části nebudou chybět ve skupině A, tím pádem mají jisté čtvrtfinále play off a to by vzhledem k jejich dosavadním výkonům a formě pro ně nemělo být v žádném případě konečnou.

Velkou sílou Slovanistů je zatím střelecká údernost. Šedesát gólů ve druhé části o tom svědčí nejlépe. Navíc ofenzivní síla není soustředěna pouze na jeden útok, jedenáct hokejistů dalo v této sezoně pět gólů a více, takže ať nastoupí ofenzivní řady v jakémkoli složení, tak každá z nich má ke střílení branek co říci. V tomto směru může Třebové konkurovat málokterý z protivníků.

Je pravda, že závěrečné prosincové duely se jí zdaleka nepovedly, to ale bylo v době, kdy bylo o všem důležitém dávno jasno. Jinak se Slovanisté prezentovali jako tým, jenž se může ucházet o nejvyšší příčky.

Je samozřejmě otázkou, jak který z celků přistoupí ke třetí části, když play off má každý jisté. Nějaké velké kalkulování však nemá valného významu, už kvůli nasazení týmů do čtvrtfinále (A1 – A6, A2 – A5, A3 – B2, A4 – B1). Je tedy zřejmé, že favorité, kteří myslí na celkový úspěch v lize, budou toužit po prvních dvou místech. A to by pro Slovan určitě měla být reálně dosažitelná meta.

Výsledky HC Slovan ve druhé části: Moravská Třebová – Chrudim 5:4 (SN), Hlinsko – Moravská Třebová 5:6, Moravská Třebová – Světlá nad Sázavou 5:4, Choceň – Moravská Třebová 5:3, Moravská Třebová – Litomyšl 10:2, Chrudim – Moravská Třebová 1:6, Moravská Třebová – Hlinsko 13:6, Světlá nad Sázavou – Moravská Třebová 2:6, Moravská Třebová – Choceň 3:7, Litomyšl – Moravská Třebová 5:3.

Bilance ve skupině: 2. místo, 20 bodů, 6 – 1 – 0 – 3, skóre 60:41 a setrvání ve skupině A.

Rozpis pro třetí část: 6. ledna ZH Pardubice (d), 9. ledna Choceň (v), 13. ledna Polička (d), 16. ledna Světlá nad Sázavou (d), 20. ledna Chrudim (v), 27. ledna ZH Pardubice (v), 30. ledna Choceň (d), 3. února Polička (v), 6. února Světlá nad Sázavou (v), 10. února Chrudim (d).

Střelci HC Slovan: 12 – Rak, 9 – Řehulka, Kobza, 8 – Tregler, 6 – Peška, 5 – Faltus, Fryč, Zeman, Muselík, Doseděl, Koláček, 4 – Polák, Kutmon, 3 – Žalčík, 2 – Stloukal, Rajnoha, Parolek, 1 – Urbášek.

Tip Deníku na umístění ve třetí části: 2. místo.

HC LITOMYŠL

Tu a tam se zablesklo na lepší časy, ale pohříchu až tehdy, kdy to na tabulkové zlepšení nemohlo stačit. Jinak ale litomyšlský celek nesehrál druhou část dobře a má to pro něho jediný důsledek. Musí obsadit nejhůře druhé místo ve skupině B, jinak si čtvrtfinále nezahraje.

A to nebude lehký úkol, protože i když připustíme, že ani Skuteč a snad ani Česká Třebová by neměly být výraznými překážkami, tak pořád zbývající Lanškroun s Hlinskem a alespoň jednoho musí Litomyšl dostat pod sebe. Přitom s Hlinskem má v tomto ročníku vyrovnanou bilanci a Lanškrounu dvakrát podlehla na nájezdy již v základní části.

V Litomyšli vsadili na velké omlazení družstva jak na postu brankáře, tak v poli. To je na jednu stranu sympatické a mladí hokejisté nejednou prokázali, že je v nich slibná budoucnost, jenže na stranu druhou se také někdy logicky stane, že tlak zkušenějších soupeřů neustojí. „Mohli jsme na tom být určitě lépe. Mrzí mě prohry ve Světlé, kde jsme neudrželi vedení, a v Hlinsku, kde jsme si utkání proflákali," vyjádřil se trenér Jan Svatoš.

Při odhadování možností Litomyšle lze říci, že když bude umět zopakovat kvalitní a bojovný výkon, jaký podala třeba doma proti Chocni, pak nebude mít s postupem do play off potíže a i ve čtvrtfinále by každému byla nepříjemným rivalem. Je ale nutno přistoupit i k béčku se zodpovědností.

Výsledky HC Litomyšl ve druhé části: Světlá nad Sázavou – Litomyšl 9:8, Litomyšl – Chrudim 2:4, Choceň – Litomyšl 6:1, Litomyšl – Hlinsko 5:3, Moravská Třebová – Litomyšl 10:2, Litomyšl – Světlá nad Sázavou 1:5, Chrudim – Litomyšl 6:2, Litomyšl – Choceň 6:4, Hlinsko – Litomyšl 6:4, Litomyšl – Moravská Třebová 5:3.

Bilance ve skupině: 5. místo, 9 bodů, 3 – 0 – 0 – 7, skóre 36:56 a sestup do skupiny B.

Rozpis pro třetí část: 6. ledna volný los, 9. ledna Hlinsko (d), 13. ledna Lanškroun (v), 16. ledna Česká Třebová (d), 20. ledna Skuteč (v), 27. ledna volný los, 30. ledna Hlinsko (v), 3. února Lanškroun (d), 6. února Česká Třebová (v), 10. února Skuteč (d).

Střelci HC Litomyšl: 12 – Fikejz, 11 – Dospěl, 5 – Jankovský, Matys, Fink, 4 – Vomočil, Vágner, 3 – Pavlák, 2 – Peška, Hudousek, Š. Švec, Skalník, 1 – Kosejk, Dvořák.

Tip Deníku na umístění ve třetí části: 1. místo.

HC SPARTAK POLIČKA

Zahrát si alespoň v jedné části krajské ligy v elitní skupině se špičkovými celky. Takový byl cíl hokejistů Spartaku před sezonou a ke spokojenosti své vlastní i svých fanoušků ho dokázali splnit. A co více, díky změně hracího systému si dokonce zahrají i čtvrtfinále „velkého" play off. To je pozitivní zpráva, ovšem šichta, která na ně nyní čeká, bude mimořádně náročná.

Poličští přivedli do mužstva řadu nových hráčů a nesporně se jim to vyplatilo, o čemž svědčí pohled na střeleckou statistiku. Ne vždycky však jejich posily mohly nastoupit a to se nejvíce projevilo ve druhé polovině skupiny B, když šli s formou viditelně dolů a dokázali zdolat jen slabou Skuteč. Bylo to však do značné míry dáno tím, že nastupovali nekompletní a například k duelu o první místo v Pardubicích odjeli jen s torzem sestavy.

A tato okolnost bude hodně znamenat v nadcházejících těžkých bojích v áčku, protože je zřejmé, že pouze v plné síle bude Spartak schopen vzdorovat favoritům. Hned začátek je pro svěřence Dušana Vápeníka, více než co jiného, tak vražedný, protože nejprve budou čelit útočné eskadře krajských mistrů z Chocně, následně ofenzivně velice silné Chrudimi a potom kanonýrům z Moravské Třebové. V nabídce však není žádný lehký zápas a Spartaku nezbývá, než skočit „po hlavě do vody" a pokusit se překvapit. Minimálně v některých zápasech se to může povést.

Výsledky HC Spartak ve druhé části: Polička – Česká Třebová 5:2, Skuteč – Polička 4:12, Polička – ZH Pardubice 2:1, Lanškroun – Polička 4:5, Česká Třebová – Polička 5:4 (SN), Polička – Skuteč 10:5, ZH Pardubice – Polička 3:0, Polička – Lanškroun 5:7.

Bilance ve skupině: 2. místo, 16 bodů, 5 – 0 – 1 – 2, skóre 43:31 a postup do skupiny A.

Rozpis pro třetí část: 6. ledna Choceň (v), 9. ledna Chrudim (d), 13. ledna Moravská Třebová (v), 16. ledna Pardubice (d), 20. ledna Světlá nad Sázavou (v), 27. ledna Choceň (d), 30. ledna Chrudim (v), 3. února Moravská Třebová (d), 6. února ZH Pardubice (v), 10. února Světlá nad Sázavou (d).

Střelci HC Spartak: 11 – Nykl, Slavík, 6 – Boháček, 5 – Škarýd, Hron, Fúzik, 4 – V. Vápeník, Šedý, 3 – Švejda, Krajíček, 2 – Šimon, 1 – Mahel, Tobiáš, Vacek, Dvořák, Jan, Jindra, Havlíček, Grubhoffer.

Tip Deníku na umístění ve třetí části: 5. místo.