Ve třetím duelu deklasovali díky drtivému nástupu do třetí třetiny Chotěboř a získali nazpět vedení v sérii. Litomyšl je na tom daleko hůře, i když ještě ve 45. minutě vedla na ledě Světlé o tři góly. Jenže potom přišel domácí uragán a ten smetl hostující hráče s povrchu zemského. Čtvrté zápasy semifinále, které mohou, ale také nemusejí, o všem rozhodnout, jsou na programu ve čtvrtek 20. února od půl sedmé.

HC Slovan Moravská Třebová – HC Chotěboř 8:2 (1:0, 2:2, 5:0)

Branky: 17. Kryl (Kučera), 23. Zeman (Kučera), 25. Řehulka (Faltus, Arnošt), 42. Rak (Berčák), 43. Zeman (Kučera), 43. Koláček (Řehulka), 45. Zeman (Kryl), 54. Faltus (Kutmon) – 23. Pokorný, 29. Činčila (Novotný). Rozhodčí: Prchal – Schaffer, Rulíček. Vyloučení: 8:3. Využití: 1:1. Diváci: 520. Stav série: 2:1.

Moravská Třebová: Vydržel – Kutmon, Arnošt, Rajnoha, Štefan, Doseděl, Kovařík – Faltus, Koláček, Řehulka, Stráněl, Rak, Berčák, Kryl, Kučera, Zeman, Tregler.
Chotěboř: Pešek (Novák) – Novotný, Krejčí, Kadlec, Vácha – Kubát, Žemlička, Pokorný, Dvořák, Hospodka, Eis, Piskač, Činčila, Každan, Hajšman.

Domácí zahájili aktivně, ale jejich akce postrádaly lepší zakončení. Slušné parametry měla až dělovka Kutmona od modré, ale Peška zachránila horní tyč. Berčák se dostal ke střele i k dorážce v oslabení, narazil ale na připraveného gólmana. Na gól se čekalo do 17. minuty, kdy si cestu za Peškova záda našla Krylova rána na vyrážečku.

Druhou část otevřela využitá přesilovka hostů. Po pokusu Pokorného propadl Vydrželovi puk mezi betony, zastavil se na čáře, čehož si jako první všiml znovu Pokorný a skóroval – 1:1. Chotěboř se radovala jen chvilku, při úniku dvou na jednoho volil Zeman střelu a udělal dobře. Ještě veseleji bylo v ochozech ve 25. minutě po Řehulkově bekhendu – 3:1. Domácí ovšem při svém ofenzivním úsilí zapomínali na zadní vrátka, což využil Činčila, který se dostal do nájezdu a snížil na 3:2.

Demolici soupeře si tak Slovan schoval do poslední části a hostům z toho musela jít hlava kolem. Nejdříve se mezi beky protáhl Rak, položil si gólmana a zavěsil – 4:2. Neplynula ani minuta a Zeman vyhnal Peška z jeho svatyně (5:2), aby v ní náhradníka Nováka stylově přivítal Koláček (6:2). Po krátkém „oddechu" si vzal slovo Zeman a završil hattrick. Tři minuty stačily Třebovským k ovládnutí zápasu. Zbytek hracího času Slovan kontroloval a nakonec si připsal ještě využitou početní výhodu po dorážce Faltuse. Po drtivé výhře zaklepali domácí hráči na finálové dveře.

HC Světlá nad Sázavou – HC Litomyšl 8:5 (0:3, 2:1, 6:1)

Branky: 23. Dolinský (P. Blažek), 31. Jelínek, 45. Kubát, 46. P. Včela, 47. Dolinský (O. Včela), 49. P. Blažek (Dolinský), 50. Jar. Doležal (Špatenka), 59. P. Blažek – 6. Uhlíř (Dospěl), 18. Š. Švec (Fink, Dospěl), 19. Dospěl (M. Švec), 29. Dospěl (Vágner), 43. Drobný. Rozhodčí: Doležal – Souček, Habásko. Vyloučení: 4:7, navíc Šíma (SV) 5 min. + OK. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 350. Stav série: 2:1.

Světlá nad Sázavou: Zvolánek – Šíma, O. Včela, Kůrka, Venc M. Blažek – P. Včela, Špatenka, Kubát, Jar. Doležal, Jelínek, P. Blažek, Šudoma, Jak. Doležal, Dolinský.
Litomyšl: Štarman – Fink, Krutina, Lustyk, Kosejk, Skalník, Velehradský – Dospěl, Pavlák, Uhlíř, Drobný, M. Švec, Jankovský, Dvořák, Vágner, Š. Švec, Vomočil, Hynek.

Celé dvě třetiny a ještě pět minut ze třetí drželi hosté výborným výkonem rivala v šachu a sahali po dalším překvapení, aby na ně čekalo o to krutější vystřízlivění. Podařilo se jim zaskočit Světlou skvělým nástupem a v 6. minutě otevřel skóre Uhlíř. Potom přežili dvě oslabení, naopak ve hře čtyři na čtyři udeřil Š. Švec, krátce před sirénou úřadoval i kapitán Dospěl a Litomyšl vedla o tři góly.

Otřesení domácí se probrali v prostřední třetině díky snížení navrátilce do sestavy Dolinského, ale než mohli pořádně přitlačit, trefil se v polovině zápasu zase Dospěl – 1:4. Škoda byla, že si pak hosté nechali dát gól při vlastní přesilovce z hole Jelínka, nicméně i tak měli utkání náramně rozehrané.

Když navíc ve 43. minutě přidal mladík Drobný pátý zásah, nevsadil by na Světlou nikdo ani zlámanou grešli. Ale kdyby přesto vsadil, hodně by vydělal, protože nadešel masakr, jaký nemá obdoby. V čase 44:48 snižoval P. Včela na 3:5 a když na ukazateli naskočilo 49:57, bylo to rázem 7:5!! Pětiminutový litomyšlský „blackout" zamával s dosavadním vývojem zápasu a Světelští byli na koni.

Něco podobného by logicky otřáslo i s daleko zkušenějšími týmy, než je Litomyšl. Ani v přesilové hře se do utkání už nevrátili a jakmile vyloučený P. Blažek skočil zpátky na led, tak se sám postaral o razítko na výsledek. Zcela jiný výsledek, než to dlouho vypadalo, ale to je hokej a ten bývá někdy krutý. Za 45 vynikajících minut se výhry do série nedávají.

Zdroj: Youtube

(dp, rh)