Je to už k nevíře, ale i v šestém vzájemném zápase lanškrounských a poličských hokejistů zvítězil v této sezoně hostující celek. A pro poličský Spartak znamená jeho nečekaně výrazná výhra v poměru 6:2 udržení naděje na postup do finále o Pohár Vladimíra Martince. Ale pozor – rozhodující třetí semifinálový duel sehraje ve středu na domácím ledě a pokud chce do finále, tak musí dosavadní tradici zlomit.

Lanškroun – Polička 2:6

Poličce chyběla úderná dvojice Kubát – Švejda, a tak se v řadách jejích fanoušků usídlily obavy. Ty ale ostatní hráči rozptýlili výborným výkonem.

Vycházeli ze zajištěné defenzivy, stačili s protivníkem bruslit a hned v 6. minutě se ujali vedení, když po Mášově úniku překvapil z úhlu brankáře Nykl – 0:1. Orli srovnali poté, co si na přihrávku zpoza branky najel Vejchoda, ale v čase 19:47 vrátil Spartaku vedení důrazný Šedý – 1:2.

Ve druhé třetině pokračovali hosté v aktivní hře, které navíc nechyběla efektivita. Ve 30. minutě se ostrou ránou trefil Krajíček a o chvíli později si na pas V. Vápeníka najel Máša a zavěsil na 1:4. Domácí si zejména zásluhou Pilavky vypracovali tři tutové šance, ale skvělý Rauer je pochytal.

Do poslední třetiny Orli podle očekávání stáhli sestavu na dvě lajny, ale obětavě hrající Poličští jejich tlaku úspěšně odolávali. To platilo až do 55. minuty, kdy v rychlém sledu usedli dva hostující hokejisté na trestnou lavici a Güttler z dorážky snižoval skóre na 2:4.

Lanškroun navíc pokračoval v přesilovce pět na čtyři, ale Spartak na oslabení nic nedbal a sám udeřil. Grubhoffer vybojoval puk a rozehrál akci, na jejímž konci jel Krajíček sám na Nimmerrichtera a blafákem rozhodl zápas – 2:5.

Razítko poté přidal v 57. minutě Boháček a o finalistovi Poháru Vladimíra Martince se rozhodne až ve středu. V Lanškrouně se Spartak i přes absence ukázal ve velmi dobrém světle, teď však půjde o to, aby se takto předvedl i doma.

Fakta – branky a asistence: 10. Vejchoda (Pilavka, Güttler), 55. Güttler (Pilavka) – 6. Nykl (Máša), 20. Šedý (Hejtmánek), 30. Krajíček, 34. Máša (V. Vápeník, Boháček), 56. Krajíček (Mahel, Grubhoffer), 57. Boháček (D. Vápeník). Rozhodčí: Rulíček – Buček, Huryta. Vyloučení: 5:9, navíc Hejtmánek (POL) 10 min. OT. Využití: 1:0. Oslabení: 0:1. Diváci: 380. Třetiny: 1:2, 0:2, 1:2. Stav série: 1:1.

Orli Lanškroun: Nimmerrichter – Pachl, Patsch, Boruch, Güttler, Novák, Janků – Kilčický, Šula, Fischer, Vejchoda, Piterka, Pilavka, Brejša, Poles, Kollert. HC Spartak Polička: Rauer – Mahel, Bělohlávek, Češka, Máša, Veselý, Hejtmánek – Nykl, D. Vápeník, Grubhoffer, Boháček, V. Vápeník, Kašpar, Soukal, Šedý, Krajíček.

Miloš Grubhoffer, trenér HC Spartak: Celé mužstvo podalo excelentní výkon. Všichni kluci nechali na ledě duši a já jsem na ně hrdý. Byli jsme pod tlakem, ale zvládli jsme to a vracíme sérii do Poličky. Klíčovým momentem byl náš gól v oslabení na 2:5, díky kterému jsme otupili nápor soupeře. Při absencích Švejdy a Kubáta jsem do sestavy povolal juniora Kašpara a ten odvedl stoprocentní výkon. Vím, že v našich vzájemných utkáních v této sezoně domácí celky nevyhrávají, ale chceme se připravit tak, aby to ve středu neplatilo. Šance na postup jsou nadále padesát na padesát. Věřím ve velkou podporu diváků, kteří na naší stranu přidají důležitá procenta navíc.