Jenže tvrdě narazili, nedokázali čelit náporu soupeře ve druhé třetině a museli se smířit s porážkou. Ta znamenala, že o držiteli poháru se rozhodne v nedělní „bitvě o všechno."

HC Hlinsko – HC Spartak Polička 6:2 (2:1, 4:0, 0:1)

Branky: 2. Kavalír (Bláha), 19. Vondráček (Bureš), 23. Sobotka, 33. Koželuh, 35. Sobotka (Koželuh), 39. Havelka (Sobotka) – 9. Cik (Szilva), 49. Fúzik (Szilva, Klíma). Rozhodčí: Hájek – Kratochvíl, Kleprlík. Vyloučení: 11:6, navíc Bělohlávek (POL) 5 min. + OK. Využití: 2:0. Diváci: 230. Stav série: 1:1.

Hlinsko: Malý – Sobotka, Koželuh, Vondráček, Spal – Vrána, Kavalír, Bureš, Tulis, Štěpánek, Havelka, Černý, Bláha, Šulc.
Polička: Šauer (41. Vašátko) – Cik, Bělohlávek, Pospíšil, Grubhoffer, Hejtmánek, Máša, Klíma – Szilva, Fúzik, Škarýd, Boháček, V. Vápeník, Krajíček, Jindra, Šimon, Havlíček, Vacek, Šedý, V. Tobiáš.

Hosté chtěli navázat na dobrý výkon ze svého ledu, jenže po necelých dvou minutách dostaly jejich plány trhlinu. To se po akci dvou na jednoho prosadil jednoduše Kavalír – 1:0.

Spartak se však nenechal zaskočit, začal se tlačit dopředu a podařilo se mu vyrovnat pěknou střelou Cika na 1:1. Velká komplikace ale přišla v 16. minutě po zákroku Bělohlávka na Šulce, který rozhodčí posoudil jako faul kolenem a poličského beka vyloučil do konce utkání. V přesilové hře vrátil Hlinsku těsný náskok Vondráček – 2:1.

Situace po první třetině nebyla pro Poličku beznadějná, i když byla o gól pozadu, druhá část jí však ani trochu nevyšla. Začalo to ve 23. minutě, kdy od mantinelu prakticky z nulového úhlu poslal puk za Šauerova záda Sobotka. Hosté stále útočili a dostali se do několika možností, ale bez efektu. Zato soupeř měl nabito, ve 33. minutě se Koželuh postaral tvrdou ránou o zvýšení na 4:1, aby vzápětí na konci početní výhody pálil od modré přesně Sobotka. Třetinu hrůzy z pohledu Spartaku zakončil Havelka, který si najel na přesný pas a proti jeho blafáku byl Šauer bezmocný – 6:1.

Ve třetí třetině se Poličští pokoušeli porážku alespoň zkorigovat, což se jim povedlo pouze v jednom případě díky Fúzikovi. Byť hráli několikrát během závěrečné části přesilovku a do boje poslali čtyři útoky, tak se již více ve skóre nepřiblížili.

„Utkání nebylo z naší strany tak špatné, jak ukazuje konečný výsledek. I když jsme prohráli první třetinu, tak to bylo pořád hratelné. Zlomem ale byla nešťastná třetí branka, poté jsme otevřeli hru, ale góly dával jenom soupeř," řekl trenér Spartaku Dušan Vápeník.

„V poslední třetině jsme se chtěli pokusit dostat se blíže na kontakt, hráli jsme dobře, ale stačilo to na jediný gól. Musím říci, že jak jsme měli v neděli štěstí a puky se odrážely k nám, tak tentokrát platil pravý opak. Z každého chumlu se kotouč dostal na hokejky soupeře, který byl důraznější a šťastnější při zakončení. Nic naplat, domácí vyhráli druhý zápas zaslouženě, nám zůstává šance v neděli, kdy se pokusíme pohár urvat pro sebe," dodal Vápeník.