Není mužstvo, které by bylo o krok před ostatními a konkurenci válcovalo, o čemž pohled do tabulky zřetelně vypovídá.

Každý z celků už minimálně dvakrát prohrál a především vzájemné duely elitní osmičky často nabízejí strhující podívanou. Postupová sestava do play off se zatím krystalizuje docela jednoznačně. Mimo hru jsou pouze Skuteč a Pardubice (Závodní hokejová patří k velkým zklamáním sezony).

Chotěboř a Ledeč by musely pořádně zabrat, aby se do osmičky dotáhly. Chotěbořští Lvi jsou přitom finalisty z uplynulého ročníku, ale vůbec se jim nedaří a jejich výkony jsou rozčarováním. Není však radno je podceňovat, v tříbodovém systému se jejich manko může snižovat rychleji, než se řekne švec. Otázkou je, mají-li k něčemu takovému síly, zatím tomu moc nenasvědčuje.

To, že se krajská liga natolik vyrovnala, je zásluhou výrazného zlepšení některých dřívějších „outsiderů". Ti dávají obvyklým premiantům jasně najevo, že si brousí zuby na jejich místa. O České Třebové darmo hovořit, ta patří k hlavním favoritům ligy, kvality jejího kádru jiné než ty nejvyšší ambice ani nepřipouštějí. Je však zajímavé, že Kohouti prohráli dosud třikrát, a to ze všemi třemi zástupci Svitavska! Uspět se tedy i proti nim rozhodně dá.

Jednoznačně nejpříjemnějším překvapením ligy jsou výkony poličského Spartaku. Ten vstupoval do sezony hodně obezřetně a s respektem, ale úvodních jedenáct kol odehrál doopravdy parádně. „Kdyby mi někdo na začátku soutěže řekl, že v polovině základní části budeme mít 21 bodů, tak bych ho pokládal za blázna. Je to pro nás z říše snů. Kluci ale podávají výborné výkony, rapidně se zlepšila i docházka na tréninky a je to znát," říká trenér Dušan Vápeník. Poličským odvádějí kvalitní služby posily ze Žďáru a Havlíčkova Brodu, pozitivní ale je zjištění, že i bez nich jsou schopni konkurovat silným soupeřům (tak jako při vítězství nad Moravskou Třebovou). Účast v play off tedy není vzdálenou chimérou, ale zcela reálnou metou.

Další okresní týmy? Slovan Moravská Třebová se i po předsezonním „průvanu" v kádru zařadil mezi špičku krajské ligy, což dokazuje, že vedení klubu mělo při sestavovaní kolektivu šťastnou ruku. Jako slabina se ukazovaly venkovní duely, kde se Třebovští prezentovali slabší hrou než doma v Rehau aréně, ale minulá výhra v Hlinska naznačila, že se tento problém podaří odstranit a poté budou pro každého hrozbou.

Litomyšlští hokejisté vstoupili do soutěže ve velkém stylu a atakovali špici tabulky, ale s přibývajícími zápasy se trochu zadrhli a od pátého kola vyhráli jen dvakrát. Sice i nad silnou Českou Třebovou, ale pokles na hranu osmičky byl po pěti porážkách zákonitý. Společným jmenovatelem většiny nezdarů byl fakt, že tým začal „honit" výsledek příliš pozdě. Pak se sice ukázalo, že umí vystupňovat tempo a soupeře přehrát, jenže ztrátu už dotahoval marně. Určitě ovšem má schopnosti na to, aby stávající pozici vylepšil.

Na startu do odvet

SO 17:00: Závodní hokejová Pardubice (11. místo, 3 body) – HC Litomyšl (7. místo, 18 bodů). Pokud je Závodka v letošní sezoně nebezpečná, tak je to výhradně na domácím ledě. Což musí být pro Litomyšl varováním, nicméně nemůže připustit jakékoli komplikace. Jestliže si nechce zkomplikovat cestu do play off, tak musí podobné zápasy bezpodmínečně zvládat.

NE 17:00: HC Spartak Polička (6. místo, 21 bodů) – HC Světlá nad Sázavou (4. místo, 23 bodů). S jídlem roste chuť a potom, co Spartak porazil Českou Třebovou, Moravskou Třebovou i Litomyšl, není divu, že mlsně krouží i nad obhájcem titulu. Ten není na kluzištích soupeřů zatím tak dominantní, takže při zopakování výkonů z první poloviny základní části tady šance na dobrý výsledek určitě existuje. Ovšem kvalita soupeře hlavně směrem dopředu je mimořádná.

NE 17:00: HC Ledeč nad Sázavou (9. místo, 10 bodů) – HC Slovan Moravská Třebová (2. místo, 24 bodů). Domácí celek se sice snaží klást favoritům odpor, ale rozdíl mezi soupeři by se měl jasně projevit. Cokoli jiného než vítězství Slovanu by se bralo jako senzace. Ostatně nepojede 130 kilometrů proto, aby se vracel s prázdnou…