Přitom v dosavadním průběhu sezony byly výsledky Slovanu na kluzištích soupeřů hodně nevýrazné, jenže v ten správný okamžik jeho hráči zabrali a přestože se nedostali do medailových bojů ve „velkém" play off, tak soutěž zakončili s pohárem ve svých rukou. A to je nepochybně příjemný závěr.

HC Litomyšl – HC Slovan Moravská Třebová 3:4 (0:1, 3:0, 0:3)

Fakta: Branky: 23. Dospěl (Šeda, Jankovský), 28. M. Švec, 35. Kosejk (Šeda, Skalník) – 7. Rosendorf (Čikl), 41. Řehulka (Pokorný), 50. Faltus (Rosendorf), 52. Pokorný. Rozhodčí: Prchal – Padevět, Schaffer. Vyloučení: 5:6, navíc Ropek, Ondráček (oba LIT), Muselík, Mička (oba MT) 5 min. + OK. Využití: 0:1. Diváci: 272. Konečný stav série: 0:2.

Litomyšl: Kalousek – Kosejk, Lustyk, Ondráček, Skalník – Šeda, Dospěl, Jankovský, Ropek, M. Švec, Dvořák, Uhlíř, Pavlák, Fajfr, Pachl.
Moravská Třebová: Kyša – Kršňák, Kutmon, Kvapil, Rosendorf, Pokorný – Muselík, Prokop, Řehulka, Faltus, Čikl, Fikr, Kučera, Mička.

Vstup do zápasu byl v podání obou soupeřů opatrný, jen pozvolna se dostávali do vyššího tempa a šance se rodily spíše sporadicky. Tu největší měl na své hokejce Prokop, ale s jeho únikem si poradil Kalousek.

Hosté však na ledě působili čiperněji, což v 7. minutě zúročili ve vedoucí trefu. Stalo se tak po náporu v útočném pásmu, Čikl našel zpoza branky najíždějícího Rosendorfa a ten zamířil ideálně na místo určení – 0:1.

Domácí mohli odpovědět ve dvojí početní výhodě, jenže výhoda to pro ně příliš nebyla a teprve zkraje prostřední třetiny v dohrávané přesilovce se dostal Uhlíř do příležitosti, která se dala označit jako gólová. Kyšu ovšem nedokázal překonat.

Vyrovnání zařídil Dospěl až při plném počtu hráčů na ledě a zahájil tím povedenou druhou část v podání domácích. Ještě předtím, než přišly trefy do černého, však publikum sledovalo pěstní výměnu názorů Ropek – Muselík. Byla to poslední věc, kterou oba aktéři předvedli.

O hokejovější okamžik se ve 28. minutě postaral M. Švec a těsně po skončení přesilové hry čtyři na tři se z dorážky postaral o obrat – 2:1. Domácí zřetelně ožili a v těchto fázích byli nebezpečnější. Z převahy vytěžil třetí zásah přesně střílející Kosejk poté, co Litomyšlští sevřeli soupeře před jeho svatyní – 3:1.

Slovan působil s postupujícím časem na ledě mdlým dojmem, dvě přesilovky po sobě nesehrál vůbec dobře a bylo v hledišti asi jen velmi málo těch, kteří by na moravskotřebovské akcie vsadili více než pětník.

Leč co se nestalo. Začala třetí třetina, po necelé minutě tečoval Pokorného střelu před Kalouskem Řehulka (3:2) a tenhle moment dalším vývojem střetnutí nevídaně zamával. Domácí se na dlouhý čas vytratili z ledu, naopak Slovanisté vycítili naději a pustili se do ofenzivy.

Po další zápasnické vložce s výsledkem dvakrát 5 minut + OK (Ondráček – Mička) přišlo vyrovnání, o které se postaral Faltus. V přesilovce zvolil řešení, jaké nikdo nečekal, když z ostrého úhlu vypálil „pod lať".

Dvě minuty nato projel přes celé hřiště Pokorný, jeho akce sice na první pohled nevypadala jako bůhvíjaká hrozba pro Kalouska, jenomže střela k tyči hezky „schovaná" za obránce skutečnou hrozbou byla – 3:4!

To byl pro Litomyšlské šok, z něhož se už neprobrali. Měli ještě jednu možnost v přesilové hře, ale ty byly ve finálové sérii jejich obrovskou slabinou. V této situaci to podtrhli, když se usadili v pásmu, ale nenašel se nikdo, kdo by se odvážil vystřelit.

V jednom případě se sice puk ocitl za zády Kyši, ale bylo to v rozporu s pravidly, jinak domácí pořádnou ránu nevyslali a vyrovnat tudíž ani nemohli.

Slovan potom ještě přežil minutovou power play soupeře a mohl se radovat z výhry ve druhém zápase i v celé sérii. Lze říci, že zaslouženě, hrál efektivnější a přímočařejší hokej.

„V hodně oslabené sestavě jsme dokázali zvítězit a získat pohár. Za to klukům patří pochvala a smekám před nimi. Stejně tak i fanouškům, bez nichž bychom asi nevyhráli," pronesl třebovský manažer Pavel Kršňák.

(rh, dp)