Ti když měli po většinu utkání převahu, tak vynikajícího chotěbořského brankáře Peška dokázali překonat jenom jednou. A to bylo na úspěch málo, protože zápas skončil v základní hrací době smírně, další gól nepadl ani v prodloužení a domácí se netrefili ani v nájezdové loterii. Po úspěšném Dvořákově pokusu se radoval soupeř a zahraje si finále proti Světlé.

Na Moravskou Třebovou tak zbyl boj o třetí příčku a o primát nejlepšího týmu z Pardubického kraje. Bude o něj bojovat proti HC Litomyšl, a to 2. března ve Smetanově městě a o týden později v Rehau aréně.

HC Slovan Moravská Třebová – HC Chotěboř 1:2 SN (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0, 0:1)

Branky: 48. Berčák (Kryl, Kučera) – 14. Pokorný, rozhodující nájezd Dvořák. Rozhodčí: Doležal – Kobr, Vepřovský. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 615. Konečný stav série: 2:3, postupuje Chotěboř.

Moravská Třebová: Vydržel – Kutmon, Kovařík, Rajnoha, Doseděl, Arnošt, Štefan – Řehulka, Koláček, Faltus, Stráněl, Rak, Berčák, Kryl, Kučera, Zeman, Tregler.

Chotěboř: Pešek – Krejčí, Vácha, Novotný, Kadlec, J. Ludvík, Fibikar – Dvořák, Eis, Hajšman, Žemlička, T. Ludvík, Kubát, Pokorný, Činčila, Hospodka, Turek, Mašek.

Do první šance zápasu se dostal Kubát a vynutil si faul, ale přesilovka neznamenala valného nebezpečí pro Vydržela. Ani domácí si se svojí početní převahou neporadili podle představ, postupně se však přece jenom nastěhovali před gólmana Peška a začaly se rodit možnosti.

Do jedné z největších se dostal Faltus, jenž se řítil sám na Peška, ale netrefil branku, neprosadili se ani Kučera s Krylem. Ve 14. minutě tak udeřili hosté, konkrétně tradičně „za bukem" číhající Pokorný. Těžil z nešťastného zásahu obránce, jemuž propadl na červené kotouč, dostal se do nájezdu a poradil si s ním s přehledem – 0:1.

Slovan mohl ještě v úvodní části skóre klidně otočit, jenže to by si musel Rak lépe poradit se sólovým únikem a Kučera v obrovské šanci mířit lépe než do tyčky. Ani Řehulka z brankoviště puk za Peška nedostal.

Druhá třetina nabídla rostoucí nervozitu na třebovských hokejkách. Domácí měli trvalý tlak, jenže vinou četných nepřesností si nedokázali vytvořit kloudnou příležitost ke skórování. Hosté čekali na brejky a po jednom z nich najížděl na Vydržela krátce před sirénou Dvořák, ale ke štěstí domácích mu kotouč utekl k mantinelu.

Třetí část přinesla neustále stejný obrázek, tedy úpornou snahu domácích. Jenže čím byla úpornější, tím méně nebezpečí pro Peška hrozilo a hosté bránili bez větších potíží. Když už se Kučera ocitl v dobré pozici sám před brankou, poslal puk do gólmanovy výstroje.

Teprve ve 48. minutě se hokejový Bůh na Slovan usmál a po Krylově ideální přihrávce zpoza branky vyrovnal Berčák – 1:1. Zdálo se, že z domácích spadne napětí a budou schopni dokonat obrat, ale opak se ukázal být pravdou a byl to Vydržel, který se musel několikrát ohánět, aby zabránil pohromě. Pět minut před koncem dostali domácí výhodu přesilové hry, kterou promarnili, a v samotném konci sahala po „zlatém" zásahu Chotěboř. Střely hostů však proletěly o vlásek mimo branku a šlo se do prodloužení.

To sehráli o poznání odvážněji hokejisté z Vysočiny a byly tam i situace, při kterých se domácím fanouškům zastavovalo srdce. Gól ale nepadl a finalistu musely určit nájezdy.

A při nich třebovští exekutoři selhali. Ze tří pokusů neuspěli ani při jednom a to bylo zlé. První dva hostující střelci sice také nedali, jako poslední se ale rozjel Dvořák, svůj blafák provedl parádně a zavěsil. To byl začátek chotěbořské euforie a třebovského zklamání.

Rozhodlo se dříve

„Měli jsme tlak, ale nedokázali ho zužitkovat. Všichni hráči, kteří nastoupili do zápasu, se o finále porvali, ale nestačilo to a z postupu se raduje soupeř, jemuž k němu pomohl vynikající výkon brankáře. To je prostě play off. Tým může být lepší, ale přesto nepostoupí. Takové věci se dějí a teď to potkalo nás," řekl trenér Jan Klacl.

Porážka v pátém duelu byla krutá, ale Slovan si mohl postup uhrát už na ledě protivníka a nemusel čekat na poslední možnou chvíli. „V pátém zápase bylo vidět, jak moc kluci chtěli vyhrát. O osudu celé série ale rozhodlo čtvrté utkání, v němž jsme vedli, ale vlastními chybami jsme ho Chotěboři odevzdali," vrátil se Klacl k předešlému průběhu série, ve které byl Slovan dvakrát napřed, leč třetí krok neudělal.

Finále tudíž bude záležitostí dvou mančaftů z Vysočiny, zatímco o bronz si to rozdá Moravská Třebová s regionálním rivalem z Litomyšle. Náboj by tedy neměl v prestižním měření sil chybět. „Chtěl bych poděkovat našich příznivcům za jejich příspěvek k této sérii, a to jak doma, tak i při venkovních zápasech. Doufám, že jim budeme moci jejich přízeň splatit v utkáních o třetí místo," dodal třebovský trenér Klacl.

Zdroj: Youtube

(dp, rh)