Není daleko chvíle, kdy se město ocitne vzhůru nohama a důvodem toho budou tamní hokejisté.

Alespoň dosavadní průběh finálové série krajské ligy tomu nasvědčuje. Slovanisté vyhráli i druhý zápas, tentokrát doma v Rehau aréně, a k primátu jim chybí už pouze jediné vítězství.

Moravská Třebová – Světlá 5:2

Branky: 7. Černý, 14. Pokorný (Čikl, Černý), 43. Černý (Duba, Čikl), 47. Řehulka (Kršňák), 55. Duba (Černý, Turek) – 12. Dolinský (Šíma), 54. Blažek (Křišťan, Šíma). Rozhodčí: Kareš, Prchal – Padevět, Schaffer. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:2. Diváci: 763. Třetiny: 2:1, 0:0, 3:1. Stav série: 2:0.

Moravská Třebová: Turek – Pokorný, Rajnoha, Kutmon, Kvapil, Kršňák, Rosendorf – Duba, Čikl, Černý, Aulehla, Faltus, Řehulka, Prokop, Muselík, Schneider. Světlá nad Sázavou: Koubský – O. Včela, Svoboda, Šíma, Kubát, Venc, Špatenka – P. Včela, Žák, Křišťan, Jak. Doležal, Dolinský, Blažek, Šudoma, Jar. Doležal, Varga.

Je vůbec ještě někdo, kdo si myslí, že to Třebovští nedotáhnou? Mnoho takových nebude. Jistě, vyhrát potřetí je obtížný úkol, ale nechat si uniknout takovou šanci, to by byl hřích.

I proto, že jim do sedla pomáhá samá Světlá. Tak jako hned v 1. minutě, kdy Černý nemusel spoléhat na přihrávku od spoluhráčů, jelikož mu „namazal" soupeř Dolinský a takové hrubice, ty jeden z nejlepších hráčů krajské ligy trestá okamžitě, tvrdě a nekompromisně – 1:0.

Další góly padaly v přesilovkách. Dolinský nejprve napravil svoje zaváhání a tečoval Šímovu střelu od modré, ale také domácí si poradili se svojí početní výhodou. Konkrétně to byl Pokorný, jehož střela ve 13. minutě zapadla do branky – 2:1.

Prostřední třetina se Slovanu moc nepovedla a musel děkovat Turkovi, že zde hosté neobrátili vývoj. Zejména v jejím závěru byl třebovský gólman v jednom ohni a světelské střelce znovu přiváděl k zoufalství.

Příznivé skóre se nezměnilo.

„Řekl bych, že jsme podali až na pár drobností ke konci druhé třetiny velice solidní výkon. Tam nás zamkli a měli pár šancí. Jinak jsme hráli dozadu velice zodpovědně," chválil svoje bojovníky trenér Igor Čikl na klubovém webu.

Ve třetí části se domácí opět chopili aktivity a dvěma slepenými góly v podstatě rozhodli.

Dost se na nich podepsal gólman hostů Koubský, jenž v porovnání s protějškem Turkem pokulhával. Což se ukázalo po spolupráci Duby s Černým, jehož nahození z ostrého úhlu si srazil sám za svá záda.

A ještě více se Koubský musel červenat ve 47. minutě, protože to Řehulkovi do ideální střelecké pozice sám nahrál. Domácí útočník byl sice možná překvapen, ale ne natolik, aby snad před prázdnou svatyní zaváhal. A bylo to už 4:1, což byla pro soupeře situace prakticky neřešitelná.

Poslední naději pro Světlou znamenala série vyloučení na straně HC Slovan. To třetí potrestal Blažek, když hosté vylepšili svoji převahu i odvoláním brankáře. Z jejich strany to nicméně bylo skoro všechno.

„Kdyby jim ve třetí třetině nepískli rozhodčí tři přesilovky, tak se do tlaku vůbec nedostali. Třetí část byla odehraná skvěle a myslím, že jsme zcela zaslouženě vyhráli," je přesvědčen moravskotřebovský trenér.

Razítko přidal Duba, který dostal kotouč do nájezdu a trefil se mezi Koubského betony.

„Ještě není konec. Poslední krok je vždy nejtěžší, ale máme to dobře rozehrané a doufám, že se podaří sérii dotáhnout do vítězného konce," dodal Čikl.

Slovan se ocitl u bran krajského hokejového ráje, na které hodně nahlas buší. Otevře je už tuto neděli? Na tahu je Světlá, která musí něco vymyslet.

Otázkou však je, zda má co…