Přes všechny zápletky, které pět zápasů v obou měřeních sil nabídlo, totiž do finále postoupily dva nejlepší týmy dlouhodobé části soutěže. Ukázalo se, že kouzlo domácího prostředí fungovalo stoprocentně a ani jeden ze semifinalistů nedokázal zvítězit na soupeřově kluzišti. Česká Třebová přitom vedla v Rehau aréně před polovinou zápasu 4:1, ale ani to jí na úspěch nestačilo, protože domácí v sobě našli sílu a dokázali vývoj otočit. Litomyšl zase začala výborně ve Světlé a získala vedení 2:0. I tady to ale bylo málo a obhájce krajského titulu se o finálovou účast nenechal připravit.

Moravská Třebová – Česká Třebová 5:4 PP

Branky: 6. Čikl, 29. Černý (Duba), 33. Prokop (Muselík), 33. Duba (Černý), 63. Rajnoha (Duba) – 3. Vlček (Zadina, Škvor), 5. Fúzik (Lesák, Řehák), 19. Fúzik (Jindřich), 24. Fischer (Jindřich). Rozhodčí: Doležal, Kukeně – Nedvěd, Říha. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 874. Třetiny: 1:3, 3:1, 0:0 – 1:0. Konečný stav série: 3:2, postupuje HC Slovan Moravská Třebová.

Moravská Třebová: Vlach – Kvapil, Rosendorf, Pokorný, Rajnoha, Schneider, Kutmon – Duba, Čikl, Černý, Aulehla, Kobza, Faltus, Řehulka, Prokop, Muselík. Česká Třebová: Nimmerrichter – Škvor, Poskočil, Lesák, Řehák, Fink, Váně – Zítka, Vlček, Zadina, Fischer, Jindřich, Fúzik, Fousek, Pelán, Schejbal, Hemský.

Natřískaná Rehau aréna čekala s napětím, jakým směrem se poslední bitva začne vyvíjet.

A domácí většinu v hledišti v úvodu zápasu rozbolely oči.

Neutekly totiž ani celé tři minuty a Kohouti šli do vedení poté, co Vlachem vyraženou Zadinovu střelu pohodlně dorazil Vlček. A záhy bylo ještě hůře, Fúzik se dostal do sólového nájezdu a nadvakrát skóroval – 2:0.

Slovanisté sice vzápětí snížili důrazným Čiklem, ale bylo znát, že na ně tíha pátého zápasu zpočátku dolehla více než na Kohouty. Ti působili klidněji, hráli jednodušeji a přímočařeji a byli i o poznání nebezpečnější. Což se ukázalo v 19. minutě, kdy Fúzik nevěděl za modrou pořádně, co s pukem, vystřelil a dokonale trefil – 1:3.

Když potom zkraje prostřední třetiny zužitkoval přečíslení Fischer, zdálo se, že se šancemi Slovanu na finále je konec.

„Začátek byl špatný. Přikládal bych to nervozitě, kluci moc chtěli a byli přemotivovaní. Nefungovala obrana, dostali jsme i čtvrtý gól, což nás samozřejmě ještě trochu srazilo. Obdivuhodně jsme se z toho ale sebrali," uvedl trenér Igor Čikl.

V kritické situaci pomohla Slovanu přesilová hra, což byl v tomto duelu řídký jev. Drtivý nápor zakončil Černý přesnou střelou od modré a snížil na 4:2.

Moravskotřebovské hráče to nastartovalo, naopak Kohouti na několik minut zcela vypadli z role a když se zase vzpamatovali, byl jejich náskok pryč.

To nejprve vybojoval kotouč ve středním pásmu Muselík, nájezd zakončil do betonů gólmana a dojíždějící Prokop dal kontaktní gól. Hned z dalšího útoku předvedl svoje střelecké dovednosti Duba, parádně zavěsil a rázem bylo srovnáno – 4:4!

Třetí třetina, to byla šachová partie. Všichni si byli vědomi, že jediná chybička může o všem rozhodnout, vysoké tempo zápasu však nepolevovalo. Kohouti byli blizoučko ke gólu ve 46. minutě, když se Jindřichův pokus odrazil od tyče.

S blížícím se závěrem utkání měli opticky více ze hry domácí a sahali po gólu, ale brankář Nimmerrichter se nejvíce zasloužil o to, že páté semifinále pokračovalo do prodloužení.

A v něm sehrál rozhodující akci Slovan. Pokorný si najel do střelecké pozice, gólman srazil puk k Rajnohovi, který odpálil moravskotřebovské veselí – 5:4.
Na tuhle trefu už českotřebovští hráči reagovat nemohli.

„Bylo to o nervech a o tom, kdo bude mít větší štěstí. Jsem rád, že se to štěstí přiklonilo na naši stranu, protože jsme celkově odehráli velice dobrou sérii. Ve třech zápasech jsme byli lepším týmem a můj názor je ten, že jsme zaslouženě postoupili," zdůraznil kouč novopečených finalistů krajské ligy.

Světlá nad Sázavou – Litomyšl 4:2

Branky: 9. Blažek (Dolinský), 23. Žák (Křišťan), 24. Křišťan (Žák), 43. Křišťan (Žák) – 9. Starý (Jankovský), 15. Budina (Lustyk, Šeda). Rozhodčí: Prchal, Kareš – Padevět, Plch. Vyloučení: 7:6, navíc Dolinský 5 min. + OK – Starý 5 min. + TH. Využití: 0:1. Diváci: 643. Třetiny: 1:2, 2:0, 1:0. Konečný stav série: 3:2, postupuje HC Světlá nad Sázavou.

Světlá nad Sázavou: Koubský – O. Včela, Svoboda, Šíma, Kubát, Špatenka – P. Včela, Žák, Křišťan, Blažek, Dolinský, Jak. Doležal, Kopecký, Jar. Doležal, Šudoma, Štros, Varga, Dušátko. Litomyšl: Misiorz – Lustyk, Ondráček, Starý, Š. Švec, Krutina, Skalník – Pilavka, Vomočil, Jankovský, Budina, Skoumal, Šeda, Zavřel, M. Švec, Dvořák, Hynek, Sokol.

O tom, že klíčové budou v pátém semifinále přesilovky, se hodně napsalo a namluvilo. Že nikoli pouze do větru, to se ukázalo hned při prvním trestu Žáka, když hru v početní výhodě využil litomyšlský Starý – 0:1.

Paradoxně to byla jediná využitá přesilovka v celém zápase. Hosté se následně ubránili ve čtyřech a po skončení oslabení podruhé udeřili, když kombinační akci zakončil Budina.

Základy pro postupovou stavbu tak byly postaveny bytelně.

Domácí ale ještě v první třetina dokázali reagovat a v čase 19:29 zkorigoval Blažek na 2:1. „Byl to jeden z rozhodujících okamžiků utkání," domnívá se trenér Stanislav Mečiar. Není pochyb o tom, že tato kontaktní trefa Světlé nadmíru pomohla.

Hosté mohli znovu odskočit, krátce po zahájení druhé třetiny hráli chvíli pět na tři, leč bez efektu, což je muselo mrzet.

A potom nadešla osudná minuta, která Litomyšli sebrala finále. Spolupráce dvojice Žák – Křišťan přinesla nejprve vyrovnání a následně, jen v opačném gardu, také obrat skóre. Místo hájení svého náskoku tak hosté museli rázem dotahovat.

Série vyloučení posléze poněkud vylidnila hrací plochu a hosté měli několikrát početní výhodu, jenže v ní se jim nedařilo. „Nedali jsme přesilovky, i když jsme jich měli poměrně dost. Byly tam šance, ale nepadalo to tam, střelecké štěstí se od nás odvrátilo," popisuje dění litomyšlský kormidelník.

Jeho svěřenci ale nadále bojovali jako o život a dostávali soupeře do úzkých. Ovšem ten měl ve svém středu Křišťana se Žákem a to byla smrtící eskadra. Vždyť se podepsali pod tři ze čtyř zásahů domácích do sítě gólmana Misiorze, i pod ten čtvrtý ze 44. minuty, po kterém odskočili na rozdíl dvou branek.

Hráčům z Litomyšle nezbylo než vrhnout všechno do útoku, ale proti zformované defenzivě soupeře se těžko prosazovali. „Světlá má zkušený tým, přece jenom hraje semifinále nebo finále několik let po sobě a bylo to vidět. V závěru si výsledek pohlídala," řekl Mečiar.

Konec duelu přinesl ještě dva pozoruhodné momenty. Jednak to bylo trestné střílení, které neproměnil domácí Blažek. Poté je ještě třeba zmínit dva vyšší tresty. Ten na straně hostů inkasoval Starý a i třetí semifinálový zápas na ledě Světlé tak zakončil s „nadílkou" pěti minut.

„Myslím, že se nemáme vůbec za co stydět. Odehráli jsme velice dobrou sérii a mančaft ukázal, že na finále měl. Světlou jsme jako favorita soutěže a vítěze základní části dokázali pořádně potrápit. Čeká nás utkání proti České Třebové o třetí místo a o tento výsledek budeme chtít rozhodně zabojovat," slibuje trenér Stanislav Mečiar.

Závěrečný program v krajské hokejové lize

FINÁLE (hraje se na tři vítězná utkání)

HC Světlá nad Sázavou – HC Slovan Moravská Třebová

1. utkání: v neděli 28. února ve Světlé (17:00)
2. utkání: ve středu 2. března v Moravské Třebové (19:00)
3. utkání: v neděli 6. března ve Světlé (17:00)
Případné 4. utkání: ve středu 9. března v Moravské Třebové (19:00)
Případné 5. utkání: v neděli 13. března ve Světlé (17:00)

O 3. MÍSTO (hraje se na dvě utkání doma – venku)

HC Litomyšl – HC Kohouti Česká Třebová

1. utkání: v neděli 28. února v Litomyšli (17:00)
2. utkání: v neděli 6. března v České Třebové (17:00)