Kouzlo play off funguje naplno. Tým, který neměl mít ve čtvrtfinále žádnou reálnou naději, se dopracoval k „mečbolu“, zatímco jednoznačnému favoritovi vážně hrozí stopka.

BOJOVNOST I ŠTĚSTÍ

Hosté začali dobře, hned po chvíli si vynutili dva soupeřovy fauly, ale s přesilovkou pět na tři si neporadili ideálně. To domácí, jakmile se dostali k početní výhodě, tak udeřili, Kišš propálil Kalouska z prostoru mezi kruhy. Další komplikací pro Litomyšlské následně byl Vomočilův vyšší trest, takže byli rádi, že třetina se dohrála za nejtěsnějšího skóre.

V prostřední části hosté předvedli, že také oni se dovedou prosadit v přesilové hře a Musil, který do hry naskočil místo Vomočila, se postaral o vyrovnání na 1:1.

A pak nadešly krušné chvíle. Domácí hokejisté vystupňovali tempo a zatlačili rivala do defenzivy, tlačili se do šancí, ale naráželi na Kalouska, který svoji svatyni zamkl na několik západů a nehodlal otevřít. Za pomoci obětavých spoluhráčů dotáhl tuto periodu ke smírnému stavu, což byl pro hosty upřímně řečeno malý zázrak.

ZE DNA AŽ NA VRCHOL

Třetí třetina se nesla v podobném duchu jako předchozí. Když v 53. minutě Burkoň od modré čáry konečně objevil způsob, jak překonal Kalouska, nebylo v hledišti mnoho těch, kteří by na hostující celek ještě vsadili něco více než pětník.

Jenomže trenér Jan Svatoš naordinoval svým svěřencům více než dvě minuty před koncem power play a ejhle, vyšlo to. Do zakončení se dostal Voříšek a vyrovnal na 2:2. Vhodilo se ve středu kluziště a nežli se domácí vzpamatovali z jednoho šoku, přišel druhý. Barkóci zavěsil znovu a během jedenadvaceti sekund bylo rázem všechno naruby – 2:3.

Najednou musela hrát power play Chrudim a tu ukončil do opuštěné branky Dvořák. Nevěřícné pohledy plné rozčarování na jedné a euforie na druhé straně, to byl obrázek nevídaného závěru. Od okamžiku, kdy domácí vedli 2:1, do momentu, kdy prohrávali 2:4, utekla jen o málo více než minuta.

„Nic rozhodně není hotové, Chrudim to jen tak nezabalí. Hráči podali disciplinovaný výkon a odvedli maximum. Skvělý byl samozřejmě Kalousek,“ poznamenal trenér Svatoš.

KHL Pardubicka, čtvrtfinále play off, 3. utkání:

Chrudim – Litomyšl 2:4

Fakta – branky: 9. Kišš (Jan Polák, Burkoň), 53. Burkoň (Koreček) – 26. Musil (Starý), 58. Voříšek (Dvořák, Pilavka), 59. Barkóci (Musil), 60. Dvořák (Voříšek). Rozhodčí: Kratochvíl – Holeček, Kis. Vyloučení: 7:4, navíc Vomočil (LIT) 5 min. + OK. Využití: 1:1. Diváci: 298. Třetiny: 1:1, 0:0, 1:3. Stav série: 1:2.

Chrudim: Ament – Burkoň, Budinský, Klement, Seidler, Brožek, Mlejnek – Dobiáš, Haltuch, Novák, Karásek, Štěpánek, Kišš, Koreček, Plch, Cvrček, Jan Polák, Jiří Polák, O. Polák. Litomyšl: Kalousek – Šklíba, Mečiar, Budina, Bláha, Starý, D. Polák – Skoumal, Kovář, Dvořák, Voříšek, Pilavka, Zahradník, Vomočil, Švec, Barkóci, Musil, Svatoš, Hynek.

Moment utkání:

Vypadalo to, že Chrudim míří k vítězství a tomuto dojmu možná podlehli i sami domácí hokejisté. Už se viděli s druhou výhrou v kapse, tím větší zděšení u nich muselo zavládnout po posledních dvou minutách.

Hvězda utkání:

Tomáš Kalousek udržel svoje spoluhráče nad vodou v těch nejkritičtějších situacích. Chrudimští střelci si s ním nevěděli rady a nezískali si výraznější vedení, což nakonec umožnilo nečekaný obrat.

Další výsledky:

Moravská Třebová – Chotěboř 2:1 (0:0, 2:0, 0:1). Branky: Langr, Kolařík – Hlídek. Rozhodčí: Kareš – Kolář, Gregar. Vyloučení: 6:5. Bez využití. Diváci: 512. Konečný stav série: 3:0, postupuje Moravská Třebová.

Česká Třebová – Světlá nad Sázavou 7:2 (0:1, 3:0, 4:1). Branky: Prachař 2, Jindřich, Škvor, Knytl, Křečan, Fúzik – Doležal, Kubát. Rozhodčí: Kolář – Škorpil, Sokol. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 719. Stav série: 2:1.

Hlinsko – Choceň 7:6 (3:2, 3:2, 1:2). Branky: Beneš 4, Velínský, Chvojka, Sobotka – Král 2, L. Pilař 2, Prachař 2. Rozhodčí: Kukeně – Veverka, Křivohlavý. Vyloučení: 5:6 navíc Krejza (CHN) 10 min. OT. Diváci: 259. Konečný stav série: 3:0, postupuje Hlinsko.

Příští program:

Čtvrtfinále, 4. zápasy, středa 14. února, 18:30: Litomyšl – Chrudim. 19:00: Světlá nad Sázavou – Česká Třebová.