Není už kam uhnout a pouze jeden tým se na konci může radovat. Právě takový zápas byl k vidění na poličském zimním stadionu a skončil výhrou hostujících Orlů 7:3. Tím pádem získali sérii v poměru 2:1 a jdou dál. Proč? Svitavský deník se na to pokusil najít několik odpovědí.

1. Faktor Pilavka

Historie vzájemných soubojů Poličky a Lanškrouna je v posledních letech bohatá a plná dramatických peripetií. Jestliže se však radovali Orli, vždy to bylo z velké části zásluhou útočníka s číslem 22. Ten se několikrát osvědčil jako „poličkobijec" a v neděli to platilo znovu. Rostislav Pilavka dával tři góly sám, na další nahrával a kdykoli byl na ledě, tak to před Linhartovou svatyní hořelo. V koncovce dokázal zachovat chladnou hlavu, v klíčových chvílích se nebál vzít zodpovědnost na sebe a domácí ho nedokázali účinně zastavit.

2. Vhazování = špatná disciplína

Asi to nebyl ten rozhodující faktor, ale neúspěšnost domácích hokejistů na bully v průběhu celého utkání byla zarážející. Soupeř se velice lacino dostával v útočném pásmu do tlaku, protože Poličští nejenže vhazování nevyhrávali, ale ani po nich nedokázali uklidit puk do rohu kluziště, do středního pásma nebo alespoň do souboje s protihráčem. Typickou ukázkou byla situace před gólem Orlů na 1:1, kdy se snad třikrát za sebou házelo před Linhartem a kotouč vždy skončil čistě na hokejkách Lanškrounských. Ti tak mohli okamžitě pálit, případně rozehrát kombinaci, což vedlo i ke zmíněnému zásahu a nastartovalo je k obratu. A naopak, bully před Nimmerrichterem příliš často končilo tím, že Spartak byl hned bez puku a musel „mazat" do obrany.

3. Chybějící posily

Spartak neměl k rozhodujícímu utkání k dispozici nejsilnější sestavu, když mu nepomohli někteří z hráčů, které získal před sezonou na střídavé starty (Fúzik, Ján, Hron). Určitě z objektivních důvodů, jenomže pokud hokejisté takových kvalit jezdí pravidelně v podstatě po celou sezonou v základní části a zrovna na nejdůležitějším duelu soutěže absentují, pak se nepochybný přínos jejich angažování do mužstva vytrácí.

4. Připravili se o přesilovky

Průběh první třetiny výrazně ovlivnila série sedmi vyloučení v rychlém sledu. Byli to přitom hosté, kteří měli na trestné lavici více mužů, leč domácí je na „hanbě" rychle doplnili. Dvakrát to přitom bylo po faulech na brankáře Nimmerrichtera, jenž sice vždycky kontaktům náležitě přidal, aby rozhodčímu náhodou neutekly, nic to však nemění na tom, že šlo o zbytečná oslabení, která týmu vzala možnost být delší dobu ve výhodě. Ono je jistě rozdíl hrát ve čtyřech proti třem nebo tři na tři. A propos, sudí si v Poličce mezi diváky mnoho obdivovatelů v žádném případě neudělal…

Čtěte také: Nastal krutý konec, Orli uklovali poličské naděje