Zatímco na Poličku tentokrát připadl volný los, tak hráči Moravské Třebové a Litomyšle odehráli důležité duely, které měly značný vliv na jejich situaci v tabulce. Díky výhrám si ji vylepšili, byť si dobře rozehrané duely sami zkomplikovali a celek ze Smetanova města zaznamenal svoji vítěznou trefu v prodloužení.

HC Chrudim – HC Slovan Moravská Třebová 3:4 (0:2, 0:2, 3:0). Branky: 50. Kišš (Novák), 50. Cvrček, 51. Novák (Kišš) – 16. Doseděl (Řehulka), 17. Koláček (Řehulka), 24. Řehulka (Doseděl), 25. Řehulka. Rozhodčí: Veselý – Brokeš, Halbrštát. Vyloučení: 7:9, navíc Budínský, Langr – Kučera, Doseděl 10 min. OT. Využití: 1:1. Oslabení: 0:1. Diváci: 121.

Moravská Třebová: Přikryl – Arnošt, Kutmon, Parolek, Rajnoha, Štefan, Doseděl – Faltus, Koláček, Řehulka, Muselík, Stráněl, Rak, Kovařík, Kučera, Tregler.

Padesát minut měl Slovan zápas pod kontrolou, ale dvaačtyřicet sekund stačilo, aby se klepal o výsledek až do konce. Hosté začali utkání aktivně a z několika šancí se ujala ta ze 16. minuty, kdy do střely Doseděla vložil hůl Řehulka, gól byl však připsán prvnímu jmenovanému. Krátce nato našel Koláček volný prostor u Amentovy tyčky a bylo to 0:2. Největší hrozbu ze strany domácích měl na svědomí Kišš, jehož pokus zazvonil na Přikrylovu tyčku. To už Slovan bojoval bez Raka, který musel po Budínského zákroku ze zápasu odstoupit.

Ve druhé třetině přišel zpočátku chrudimský tlak umocněný přesilovkou, ve které ale ujeli Koláček s Řehulkou, který vyhnal Amenta na střídačku – 0:3. Jeho nástupce Chalupa si na puk poprvé sáhl, když ho lovil ze sítě, v přesilovce se přesně trefil znovu Řehulka.

Dlouho to vypadalo, že ve třetí části, provázené řadou trestů, bude Slovan hru kontrolovat, to by však nesměla nastat černá třičtvrtěminuta. To nejprve na 1:4 korigoval Kišš, deset sekund nato po chybě v rozehrávce přidal druhý gól Cvrček a za další okamžik skóroval Novák na 3:4. Drama mohl ukončit Kovařík, ale mířil jen do tyče. Domácí v závěru vrhli vše do útoku, ale Přikryl už kotouč za záda nepustil a uchránil tím hostům cennou výhru.

„Utkání bylo pouze pro silné povahy. I přesto, že se nám vinou zranění Raka rozpadla sestava, hráli jsme padesát minut perfektní hokej. Potom ale přišly dvě hrubé chyby a najednou to byly nervy až do konce. Je dobře, že jsme vyhráli," oddechl si trenér Jan Klacl.

HC Litomyšl – Závodní hokejová Pardubice 5:4 PP (1:0, 2:2, 1:2 – 1:0). Branky: 14. Uhlíř (Skalník), 30. Vágner (Dvořák), 32. Dospěl (Fink, Skalník), 60. Uhlíř (Dospěl), 64. Dospěl (Dvořák, Kalousek) – 33. Ludvík (Křečan, M. Šejba), 40. Fousek, 46. Pniok (Ludvík), 54. Fousek (Janecký). Rozhodčí: Doležal – Souček, Habásko. Vyloučení: 2:7. Využití: 1:0. Diváci: 150.

Litomyšl: Kalousek – Kosejk, Lustyk, Fink, Skalník – Š. Švec, M. Švec, Dospěl, Jankovský, Pavlák, Uhlíř, Dvořák, Vágner, Peška.

Hrál se svižný a zajímavý hokej s řadou šancí na obou stranách. Domácí se ujali vedení ve 14. minutě, kdy pardubičtí obránci hrubě podcenili akci Uhlíře, jeho první střelu z úhlu brankář Truhlář pouze vyrazil před sebe a dorážka byla pohodlná – 1:0. Ve druhé třetině se utkání vyvíjelo ve prospěch domácích. Před polovinou duelu se před brankou prosadil Vágner, aby po chvíli později zvýšil v přesilovce Dospěl na 3:0.

Jenže v dalších minutách se hráči Litomyšle nechali unést k příliš otevřenému hurá hokeji. Svoje slibné možnosti však už nevyužili a prosazovat se začal nebezpečný soupeř. Ten stihl do konce druhé části snížit na rozdíl jediného gólu a ve třetí třetině pokračoval v rozletu.

Ve 46. minutě nepokrytý Pniok vyrovnal a šest minut před koncem krásně zavěsil Fousek – 3:4. S domácími to vypadalo velmi špatně, spasila je ovšem power play, když v čase 59:39 poslal zápas do prodloužení Uhlíř. To se hrálo necelé čtyři minuty a pod rozhodující zásah se podepsal brankář Kalousek. Rychle rozehrál puk, ten se dostal k Dospělovi, který kousek za modrou napřáhl a jeho dělovka neměla chybu, Truhlář nedokázal reagovat – 5:4. Druhý bod se domácím do tabulky moc hodí.

„První polovina zápasu byla dobrá, ale za stavu 3:0 jsme polevili, jakoby si kluci mysleli, že je rozhodnuto. Hosté ale mají šikovné rychlé útočníky, my jsme si nedali pozor v obraně, přistoupili na hru nahoru – dolů a soupeř trestal. Cením si toho, že tým zápas nezabalil, se štěstím při power play vyrovnal a v prodloužení Dospěl rozhodl. Myslím, že jsme konečně po čase odehráli slušný zápas, i pro diváky to byl zajímavý hokej, který měl kvalitu," hodnotil střetnutí trenér Jan Svatoš.

Ještě před vánočními svátky stihnou hokejisté odehrát jedno kolo. Polička ve Skutči a Litomyšl ve Světlé hrají tradičně v neděli, ale Moravská Třebová sehraje zápas proti Lanškrounu v sobotu od 17 hodin. (dp, rh)