Krajský hokejový svaz dokončil v první polovině srpna přípravu nového ročníku mistrovských soutěží. Dlouho nebylo jasné, které celky se nakonec představí v nejsledovanější krajské lize mužů a v jakém se bude hrát systému, nyní je ovšem už rozhodnuto.

KRAJSKÁ LIGA MUŽI

Zásadní zpráva na začátek. Loňský systém, kdy se mezi sebou prolínaly výkonnostní méně početné skupiny, je minulostí a nová sezona bude o poznání jednodušší. Proč? Hrát se totiž bude v základní části v jedné třináctičlenné sestavě.

K jedenácti účastníkům ligy, kteří hráli už minule, přibyly dva nové celky. Chotěboř má za sebou dost zajímavé období, když nejprve sestoupila z druhé ligy, poté byly přijata zpět a za pár dní byla najednou znovu v krajské soutěži, kde (asi) zůstane. Dodatečně se potom na Pardubicko přihlásila ještě Ledeč nad Sázavou a po získání všech potřebných souhlasů sem byla přijata (o totéž se snažil i Nový Bydžov, toho ale nepustil královéhradec­ký svaz).

Na třináct celků tak čeká základní fáze krajské ligy dvoukolově každý s každým, což značí celkem 26 kol. Osmička nejlepších postoupí do klasického play off, když se všechny série budou hrát vždy na tři vítězné zápasy (všechna družstva se zřekla práva účasti v kvalifikaci o druhou ligu). Pro zbývající pětici ovšem sezona neskončí, ta bude opět bojovat o Pohár Vladimíra Martince.

Soutěž začíná v neděli 13. října, první polovina základní části skončí 24. listopadu. Pokračovat se bude od 1. prosince do 19. ledna, kdy dlouhodobá fáze vyvrcholí (hrát se bude mimo jiné i 22. a 29. prosince). Čtvrtfinále začíná 26. ledna a nového krajského mistra poznáme nejpozději 16. března 2014 po pátém finálovém duelu, stejně jako nového držitele Poháru Vladimíra Martince.

Náš region bude mít v soutěži tradičně trojité zastoupení v podobě celků z Litomyšle, Poličky a Moravské Třebové. Ty v současné době podstupují zátěž letní přípravy a pomalují začínají dávat dohromady kádry, které je budou reprezentovat. Hráči z Litomyšle a Poličky vědí, že krajskou ligu zahájí vzájemným derby, zatímco HC Slovan má v prvním kole volno a do bojů se zapojí až ve druhém proti ZH Pardubice. V něm jede Litomyšl do Skutče a Polička se utká s Chrudimí.

Ještě pro zajímavost termíny okresních derby v příští sezoně: Polička – Litomyšl 13. října a 1. prosince, Moravská Třebová – Litomyšl 27. října a 15. prosince, Moravská Třebová – Polička 13. listopadu a 9. ledna.

Účastníci KLM: ZH Pardubice, HC Litomyšl, HC Spartak Polička, HC Hlinsko, HC Česká Třebová, HC Ledeč nad Sázavou, HC Skuteč, HC Spartak Choceň, HC Světlá nad Sázavou, HC Chrudim, HC Chotěboř, TJ Lanškroun, HC Slovan Moravská Třebová.

KRAJSKÁ LIGA JUNIOŘI

Přihlášeno a do soutěže zařazeno je osm družstev včetně okresního trojlístku. Ta nejdříve odehrají čtyřkolovou základní část v systému každý s každým – celkem 28 kol. Následovat pak bude play off (ve čtvrtfinále si zahrají všechny týmy) na dva vítězné zápasy. Začíná se 27. září a skončí se nejdéle 8. března.

Účastníci KLJ: HC Spartak Polička, HC Chrudim, HC Litomyšl, HC Chotěboř, HC Spartak Choceň, HC Světlá nad Sázavou, TJ Lanškroun, HC Slovan Moravská Třebová.

KRAJSKÁ LIGA DOROSTENCI

Devět týmů bude hrát tříkolově každý s každým. Čtyři nejlepší prostupují do play off o přebornický titul, na ostatní čeká skupina o umístění. Chybí zde Litomyšl, ta opět nedala tuto kategorii dohromady.

Účastníci KLD: HC Spartak Polička, HC Chrudim, HC Chotěboř, HC Spartak Choceň, HC Světlá nad Sázavou, HC Skuteč, HC Hlinsko, TJ Lanškroun, HC Slovan Moravská Třebová.

KRAJSKÁ LIGA ŽÁCI

Deset klubů (včetně trojice ze Svitavska) sehraje základní část. Poté dojde podle součtové tabulky (SŽ a MŽ) k vytvoření skupin s Krajem Vysočina.