Ve čtvrtém zápase série na ledě Kohoutů to chvílemi vypadalo, že si Moravskotřebovští přece jen vynutí pátý duel o všechno, ale zkrat na začátku třetí třetiny je připravil jak o nadějné vedení, tak nakonec i o celý zápas. Hrál se velmi dobrý a atraktivní hokej, který byl ke spokojenosti skoro osmi stovek fanoušků také prostý jakýchkoli nesportovních vložek.

HC Kohouti Česká Třebová – HC Slovan Moravská Třebová 6:5 (2:0, 0:3, 4:2)

Fakta: Branky: 6. Fúzik (Poul), 19. Jindřich (Fousek, Zadina), 41. Fousek (Poul, Popler), 42. Dítě (Janda), 50. Pelán (Dítě, Janda), 58. Janda (Fúzik) – 22. Faltus (Aulehla, Kvapil), 33. Řehulka (Kvapil), 36. Muselík, 49. Faltus (Aulehla), 59. Aulehla (Rosendorf). Rozhodčí: Kareš – Padevět, Čížek. Vyloučení: 7:5. Využití: 2:1. Diváci: 773. Konečný stav série: 3:1.

Česká Třebová: Nimmerichter – Poskočil, Krejnus, Poul, Popler, Matys – Hemský, Vlček, Fúzik, Fousek, Jindřich, Zadina, Pelán, Janda, Dítě, Cincibuch.
Moravská Třebová: Kyša – Pokorný, Kutmon, Rosendorf, Kvapil, Vondra – Muselík, Čikl, Řehulka, Kučera, Faltus, Aulehla, Schejbal, Koranda, Prokop, Maška.

Každá třetina nabídla úplně jiný obrázek. Do té úvodní lépe vstoupili domácí a v 6. minutě se ujali vedení, když se o rychlé využití přesilovky postaral po Poulově přihrávce Fúzik.

Slovan se snažil rychle odpovědět, byl aktivní, v poli měl navrch, ale v zakončení si vybral smůlu, když Řehulka orazítkoval jen horní tyčku. Zato Kohouti byli efektivní, kupředu se vydávali sporadicky, ale když zahrozili, stálo to za to. Tak jako v 19. minutě, když Fousek za brankou hostů vybojoval puk a předložil ho Jindřichovi, který prostřelil gólmana Kyšu – 2:0.

Prostřední část byla ze zcela jiného soudku. Slovanisté přidali na pohybu, zpřesnili kombinaci a soupeř si začal pomáhat za cenu faulů. Výhodu čtyř proti třem ještě hosté nevyužili, ale po jejím skončení se z dorážky prosadil Faltus a snížil.

Další obrovskou šanci měli Moravskotřebovští při přesilové hře pět na tři. Trvala celé dvě minuty, Nimmerrichter v ní fantastickým zákrokem vychytal Kučerovi prakticky jistý gól, ale stav se nezměnil. K tomu došlo až v plném počtu hráčů na ledě díky dobré orientaci Řehulky před brankovištěm. Potom hosté přežili oslabení při vyloučení Muselíka a sotva potrestaný hráč skočil zpět na led, odebral kotouč chybujícím bekům soupeře a sólo zakončil přesně – 2:3!

Nástup do třetí třetiny však byl pro Slovan jako z černého snu. Během půl minuty domácí velmi lacino opět otočili vývoj, když Fousek a Dítě těžili z nedůrazného počínání hostujících zadáků před svojí svatyní. Ještě jednou se Moravská dotáhla po pěkné akci zakončené Faltusem (4:4), aby v 50. minutě po zbytečném útočném faulu inkasovala z hole Pelána a to byl definitivní zlom v zápase – 5:4.

Tím spíše, že než mohli hosté soustředit síly k závěrečnému náporu, tak znovu propadli ve vlastním pásmu a pohotový Janda přiblížil Kohouty do semifinále – 6:4. Slovan se nevzdal, odvolal Kyšu z branky a Aulehla vykřesal 73 vteřin před sirénou poslední jiskřičku naděje – 6:5. Půl minuty před závěrem Kohouti faulovali, hosté hráli šest na čtyři, ale bylo to už marné a domácí mohli jásat. Slovan jako jediný celek z TOP 4 ve čtvrtfinálové sérii neuspěl.

„Nezvládli jsme to. Zejména to platilo o prvních dvou utkáních. V dalších dvou jsme hráli už lépe, ale na obrat to nestačilo. Nedokázali jsme vyhrát zápas venku a to je špatně," řekl kouč Slovanu Jan Klacl.

(dp, rh)