Čtyři mančafty zůstaly v osudí, ze kterého vzejde nový krajský hokejový šampión. Nový oproti minulé sezoně bude v každém případě, neboť obhájce primátu ze Světlé nad Sázavou ve čtvrtfinále ztroskotal.

V honbě za hokejovým „svatým grálem“ Pardubického kraje zůstává čtyřlístek, z něhož je plná polovina ze Svitavska. To je, přiznejme si, více, než se všeobecně předpokládalo.

Že si semifinále zahraje Moravská Třebová, to není překvapení, ostatně jiný cíl si mužstvo z Rehau arény ani nekladlo.

Že si ovšem o medaile zahraje Litomyšl, to asi nelze označit jinak než jako malou sportovní senzaci, vždyť připomeňme, že tento celek prohrál v Ledči nad Sázavou, doma s Poličkou a ještě v lednu si z Havlíčkova Brodu odvezl potupnou „osmičku“.

Jenže v Chrudimi by mohli nejvíce vyprávět, co se může stát v play off, a že i zdánlivě nemožné věci se v něm stávají realitou dříve, než se řekne švec.

V každém případě je to dobrá zpráva pro okresní fanoušky, kteří nebudou boje o přebornické prvenství sledovat na dálku, nýbrž na svoje vlastní oči.

Semifinálové série se hrají na tři vítězství. První duely bude v neděli 25. února sledovat publikum v Hlinsku a České Třebové, zimní stadiony v Moravské Třebové a Litomyšli se zaplní ve středu 28. února. Třetí pokračování má svůj termín v neděli 4. března znovu na kluzištích lépe umístěných týmů po dlouhodobé části. Nebude-li do té doby rozhodnuto, budou série pokračovat případnými čtvrtými souboji v úterý 6. března eventuálně pátými ve čtvrtek 8. března.

HC Kohouti Česká Třebová vs. HC Litomyšl

Litomyšlský tým ve čtvrtfinále názorně předvedl, že teorie a praxe jsou v play off dvě úplně odlišné věci. Skalpem Chrudimi překvapil hokejovou veřejnost v regionu a protože s jídlem roste chuť, nepůjde odevzdaný ani do série s Kohouty. Nemá k tomu ostatně důvod, znovu bude platit, že může jenom překvapit. Je zajímavé, že právě proti České Třebové mají Litomyšlští docela solidní bilanci. Doma s ní sice vysoko prohráli, ale na jejím ledě dokázali na podzim zvítězit, stejně jako v předsezonní generálce. Takže způsob, jak uspět, zdá se, znají. Rozhodně od nich nelze čekat otevřenou partii, to by proti smrtící útočné síle soupeře (pět hráčů má přes dvacet gólů) byla sebevražda. Znovu musí sázet na zbraně, které ji přinesly úspěch proti Chrudimi, tedy zodpovědnou defenzivu podpořenou bezchybným gólmanem, rychlým přechodem do protiútoku a produktivitou v zakončení. Už jednou se zdálo, že Litomyšl nemá nárok, a jak to dopadlo, že… Proč se tedy nepokusit o druhý „zázrak“?

Nejproduktivnější hráči:

Jaroslav Moučka 67 (29 + 38), Marek Hemský 66 (29 + 37), Tomáš Prachař 54 (22 + 32) – Rostislav Pilavka 38 (11 + 27), Michal Skoumal 33 (15 + 18), Ondřej Dvořák 31 (16 + 15)

Nejlepší střelci:

Marek Hemský 29, Jaroslav Moučka 29, Tomáš Prachař 22 – David Barkóci 20, Ondřej Dvořák 16, Michal Skoumal 15

Nejtrestanější hráči:

Petr Vlček 85 trestných minut, Martin Šejba 67 trestných minut– Tomáš Mečiar 83 trestných minut, Filip Vomočil 75 trestných minut

Úspěšnost brankářů v play off:

Kamil Nimmerrichter 90,41 %, Filip Sajdl 88,46 % – Tomáš Kalousek 90,23 %

Vzájemná bilance:

Česká Třebová – Litomyšl
Základní část: 3:4, 8:3
Nadstavbová část: týmy spolu nehrály

TIP DENÍKU: 3:1 Česká Třebová

HC Hlinsko vs. HC Slovan Moravská Třebová

Hlinsko v semifinále krajské ligy? To v minulosti nebývalo zvykem, celek z Vysočiny dohrával uplynulé sezony převážně v Poháru Vladimíra Martince. Jenže v tomto ročníku tam poskládali opravdu kvalitní kolektiv, jenž je silný nejen na papíře, ale také na ledě. Třetí místo v dlouhodobé části a hladký postup před Choceň ve čtvrtfinále, to jsou výsledky, jaké se nezrodily náhodou. Hlinecká síla spočívá především v ofenzivě, kde tvrdí muziku několik výrazných individualit. Výhodou pro Slovan mohou být přece jenom větší zkušenosti s touto fází soutěže, soudě podle čtvrtfinále se zdá, že i na postu brankáře by mohl mít navrch. Otázkou bude, jak se týmy vyrovnají s dvoutýdenní zápasovou pauzou, protože první kolo zvládly v kvapíkovém tempu a čtrnáct dnů nehrály, což je určité vyvedení z pravidelného rytmu. Vzájemná bilance ze základní a nadstavbové fáze je vzácně vyrovnaná, už to napovídá, že i semifinálová série by měla být podobná a její rozuzlení je otevřené.

Nejproduktivnější hráči:

David Pazourek 53 (26 + 27), Martin Havel 49 (31 + 18), iří Dítě 47 (17 + 30) – Tomáš Langr 58 (34 + 24), Igor Čikl 53 (21 + 32), Vojtěch Augustin 50 (25 + 25)

Nejlepší střelci:

Martin Havel 31, David Pazourek 26, Petr Beneš 19 – Tomáš Langr 34, Vojtěch Augustin 25, Igor Čikl 21

Nejtrestanější hráči:

Patrik Fink 60 trestných minut, Oavel Pelán 55 trestných minut – Roman Muselík 64 trestných minut, Richard Kovařík 63 trestných minut

Úspěšnost brankářů v play off:

Vladimír Saifr 88,71 % – Petr Galuška 97,12 %

Vzájemná bilance:

Hlinsko – Moravská Třebová
Základní část: 5:3, 3:10
Nadstavbová část: 5:7, 4:2

TIP DENÍKU: 3:2 Moravská Třebová