Tečku za devátým kolem třetí části krajské ligy hokejistů napsala dohrávka na českotřebovském zimním stadionu, kam přijelo mužstvo Litomyšle prodloužit vítěznou sérii. Povedlo se, ale předvedenou hrou tentokrát fanoušky nijak nenadchlo a o výsledku rozhodlo v podstatě náhodnou trefou Dospěla šest minut před koncem. Na litomyšlské hokejisty čekají o víkendu dvě utkání a teprve ta spolu se zápasy skupiny A určí, s kým se střetnou ve čtvrtfinále play off. Varianty jsou dvě – Světlá nad Sázavou a Moravská Třebová.

SKUPINA B

Lokomotiva Česká Třebová – HC Litomyšl 2:4 (2:0, 0:2, 0:2). Branky: 5. Mlejnek (Doha, Váně), 13. Kvasnička (Šafář, Hladík) – 23. Dospěl (Fajfr), 30. Lustyk (Matys), 54. Dospěl (Vágner), 60. Š. Švec (Kalousek). Rozhodčí: Veselý – Brejša, Brokeš. Vyloučení: 6:3. Bez využití. Diváci: 257.

Litomyšl: Kalousek – Vágner, Fink, Fajfr, Kučera, Velehradský, Skalník – Schejbal, M. Švec, Dospěl, Lustyk, Fikejz, Matys, Š. Švec, Pavlák, Dvořák, Hynek.

Zpočátku to vypadalo, že se duel bude vyvíjet očekávaným směrem, když hosté začali tlakem a zaměstnali několika těžkými střelami brankáře Kaplana. Ten ovšem uzamkl svoji svatyni na vícero západů, v první třetině si připsal šestnáct zásahů. Řada z nich, například proti tutovce Dvořáka v 9. minutě, byla z kategorie jedna A.

V té době už však Litomyšlští ztráceli, když si před svojí brankou počínali natolik nedůrazně, že to prostě Mlejnek potrestal musel – 1:0. A nebyla to jediná rána, kterou hosté utržili, protože ve 13. minutě se nevyvarovali opětovných zmatků v defenzivní činnosti, čehož hned využil Kvasnička, získal puk, nerušen dojel před Kalouska a snadno zakončil – 2:0. A to nemuselo zůstat jen u toho, jelikož v následné početní převaze visel ve vzduchu třetí zásah, zatímco hosté se na žádnou odpověď nezmohli.

Že se ani ve druhé části mdlý projev litomyšlských hráčů nezmění, to naznačila 23. minutě, kdy Kalousek likvidoval sólo Černého. Hosté se však vzápětí dočkali snížení, když Fajfrovo nahození od modré čáry tečoval pohotový Dospěl. Na vyrovnání se čekalo do poloviny utkání, kdy se po Matysově akci prosadil Lustyk – 2:2.

Jenže málem to nebylo nic platné, neboť v obraně se hosté stále nemohli přinutit k větší důslednosti. Mohli na to doplatit ve 32. minutě, když Doha po úniku ostře vypálil a jeho dělovka zazvonila na tyčku. Totéž se povedlo na druhé straně Pavlákovi, ale závěr prostřední třetiny patřil Lokomotivě. Černý byl v nájezdu podražen a dostal možnost zahrávat trestné střílení, které mu výborný Kalousek vychytal.

Třetí dvacetiminutovka nabízela divákům dlouho hokej značně neurovnaný, plný nepřesností. Postupně se ale začal přece jen projevovat rozdíl ve fyzické připravenosti obou soupeřů, když domácí si museli pomoci několikrát fauly a ztráceli síly v oslabeních.

Pravda, ani s přesilovkami Litomyšle to valné nebylo, neboť v nich vesměs scházelo to hlavní, co je potřeba ke vstřelení gólu, tedy střelba. Tudíž nakonec rozhodla zdánlivě nevinná situace při hře čtyři na čtyři v 54. minutě, kdy po křídle projel do útočného pásma Dospěl, z téměř beznadějného úhlu vystřelil a jinak výtečný Kaplan nechal u své tyče osudných pár centimetrů místa.

Konec už hosté zvládli bez dalších hrubek a i když se Lokomotiva dostala i ke hře bez brankáře, tak jediným výsledkem byla trefa Š. Švece v čase 59:57 do opuštěné branky.

Skupina B – pořadí: 1. Litomyšl (18), 2. Hlinsko (14), 3. Lanškroun (13), 4. Česká Třebová (6), 5. Skuteč (0).

Poslední zvonění ve třetí části: Kdo se vyhne Světlé?

Hokejisté zakončí o tomto víkendu dlouhodobou část krajské ligy a hned v úterý pak rozehrají čtvrtfinálové série play off.

O složení ani jedné z nich zatím není jasno a variant, mnohdy dosti zajímavých, je celá řada. Ve skupině A je rozhodnuto o prvním místě Chocně a druhé příčce Chrudimi. Třetí je Moravská Třebová a ta k jistotě této pozice potřebuje zdolat právě Chrudim. V jiném případě dá šanci finišující Světlé, které se představí v Poličce. Spartak, ten by zase rád skončil na jiném než šestém místě, k tomu ale musí jednak porazit Světlou, jednat doufat, že Pardubice nepřivezou nic z Chocně. Jak vidno, situace je stále spletitá, nicméně jedno má většina týmů společné, a sice touhu vyhnout se cestě do Světlé.

V béčku je na programu nejprve dohrávka v Hlinsku, ovšem i kdyby ji Litomyšli ztratila, tak ji k prvenství v tabulce stačí zdolat beznadějnou Skuteč.

Program KL – skupina A – neděle (17.00): HC Slovan Moravská Třebová – HC Chrudim (rozhodčí: Kobr – Kolář, Slabý), HC Spartak Polička – HC Světlá nad Sázavou (Prchal – Louda, Padevět).

Skupina B – sobota (17.00) – dohrávka 7. kola: HC Hlinsko – HC Litomyšl (Kukeně – D. Parýzek, M. Parýzek). Neděle (17.00): HC Litomyšl – HC Skuteč (Chlaň – Hájek, Teplý).