Dosud bylo v rámci programu Feliti vykastrováno téměř osm tisíc koček a kocourů.

„Cílem projektu Feliti je humánní cestou, tedy kastracemi, regulovat počty přemnožených toulavých koček a kocourů v celé České republie. Zejména jsou hrazeny poplatky za zmíněné kastrace koček a kocourů, kteří prokazatelně nemají majitele. Po kastraci se vrací zpět do lokality odchytu,“ říká Alena Pávková, prezidenta spolku Feliti a připomíná, že projekt se zaměřuje na kastrace koček z míst, kde se kočky nekontrolovaně množí, například zahrádky, vnitrobloky, sídliště.

Ilustrační snímek
Českým útulkům znovu pomůže celorepubliková sbírka. Ekonomické krizi navzdory

„Také pomáháme lidem, kteří chápou význam kastrace, ale nemají na ni dostatek peněz, jako jsou lidé bez domova, lidé s nízkým příjmem nebo ve finanční tísni,“ dodává Alena Pávková.

K obrazu se váže pohádka, která je inspirována příběhem Mourinky a napsala ji Lucie Hlavinková, přečíst si ji lze pod obrazem na webu feliti.cz.

„Pohádka hraje osvětovou roli a měla by přiblížit život kočky bez domova a soucítit s těmito malými šelmičkami a s jejich těžkým osudem, který ve většině případů zapříčinil nezodpovědný člověk. Zkusíme najít dárce, abychom mohli pohádku vytisknout a rozšířit tak osvětu mězi děti do škol,“ vysvětluje Alena Pávková.

Oleje i akvarely 

Brněnská rodačka Romana Štryncl po úspěchu na soutěži Miss, kde v roce 1991 získala titul Miss Morava, se modelingu už nevěnovala. Coby studentka architektury setrvala v umělecké oblasti. Byla spoluzakladatelkou prvního umělecko-obchodního centra „Zadní trakt“ na brněnském Dominikánském náměstí.

Své výtvarné nadání promítala do módních návrhů pod značkou „Romy Rose“, šaty z jejích kolekcí si vybrala například i Chantal Poullain. Pořádala společenské akce a spolupracovala s modelingovými agenturami jako choreografka. V současné době především maluje. V její tvorbě převažují oleje, ale ráda se vrací i k perokresbě a akvarelu.

Ashera je mimořádné plemeno kočky, která sklízí obdiv i na výstavách
Cena nejdražšího kočičího plemene šokuje. Zájemci si na něj musejí počkat i rok

Autorka obrazu Mourinky Romana Štryncl postupně oslovuje prověřené útulky po celé republice. Namaluje jimi vybranou kočku, jejíž obraz draží po dobu trvání výstavy na stránkách útulku a celá částka jde přímo na jeho účet.

„Celý projekt funguje nejen jako jednorázové získání finanční částky, ale především přibližuje problematiku útulkových zvířat, propojuje lidi a věřím, že vede i k zamyšlení a větší všímavosti,” vysvětluje Romana Štryncl.