1. krok: Nejčastěji používané nářadí vyskládáme na stůl
Než začneme, na stůl vyskládáme nářadí, které nejčastěji používáme. Seskupíme je na hromádky podle druhu nebo velikostí. To nám napoví základní uspořádání a nejlepší místo, kam a jak na desku rozmístit lišty na uchycení. Nářadí budeme věšet na magnetické lišty a plastové úchyty připevněné k silné překližkové desce o tloušťce 2 cm.

2. krok: Vytříděné nářadí srovnáme na desku
Po vytřídění nářadí srovnáme na desku o šířce 125 a výšce 180 cm. Rozměr můžeme podle potřeby upravit.

Záhon plný zeleniny. Mrkev, ředkvička a cibule.
Kdy je čas na výsev? Hojnou úrodu získáte dodržením správného měsíce

3. krok: Pro nařezání použijeme kotoučovou ruční pilu
Pro nařezání desek použijeme kotoučovou ruční pilu. Pak začneme připevňovat magnetické lišty a široké nábytkové úchyty do skříní, do kterých později zavěsíme kleště. Samotnou desku je dobré před přichycením lišt a závěsných systémů povrchově upravit, totéž platí pro poličku na aku nářadí a šroubky. Déle vydrží a nebude se tolik špinit.

4. krok: Připevníme magnetické lišty
Magnetické lišty nedáváme úplně natěsno jednu nad druhou, necháme mezi nimi manipulační prostor. Délkově lišty můžeme snadno napojit jednu za druhou tak, jak potřebujeme. To nám umožní koncový díl, přes který jsou lišty připevněny na podklad. Pokud bychom potřebovali kratší rozměr, není potřeba hotovou lištu krátit. Můžeme si pořídit lištu kratší.

TIP: Velmi dobře pro využití místa a zavěšení nářadí poslouží příchytky a chráničky na kabely a trubky nebo na rozvody vody a topení v plastu. Mají různé průměry a většinou jdou i systémově spojovat a zasouvat do řady.

5. krok: Doprostřed nářaďové desky uděláme polici
Magnetické lišty ani plastové objímky nám ale neudrží větší nářadí. Pro ně uděláme doprostřed naší nářaďové stěny jednoduchou polici z téhož materiálu, z jakého je deska. Bude i stejně široká, jako je hlavní nářaďová stěna, tedy 125 cm. Z 15 cm širokých pruhů si připravíme materiál na polici. Ta bude mít boky vysoké 40 cm. Ty na jedné straně zkrátíme pomocí přímočaré pilky.

Četné evropské národy řadily jedli mezi posvátné stromy zimy. Její barva a vitalita i v nejtemnější části roku vždy okouzlovala
Jedlička, stále zelená ozdoba zahrady. Jakou ale vybrat?

6. krok: Zaoblení obkreslíme podle plechovky od barvy
Rádius zaoblení si obkreslíme podle plechovky od barvy. Vnitřní rozměr poličky je cca 30 cm. Boky zhruba o 10 cm přesahují a tvoří lem horní části poličky. Uprostřed poličku rozdělíme vloženou příčkou, která zamezí průhybu a rozdělí prostor na menší části.

7. krok: Poličku přišroubujeme zezadu přes desku
Hotovou poličku přišroubujeme přes nářaďovou desku zezadu. Na spojování dílů poličky i na připevnění k desce používáme vruty do dřeva se zápustnou hlavou, aby jejich hlavičky nikde zákeřně nevykukovaly.

Antistresové omalovánky pomohou k dobré náladě
Kouzlo relaxačních omalovánek: zatočit se stresem umí víc, než se myslelo

8. krok: Vyrobíme kapsy pro zasunutí pilek
Jako poslední dobrý nápad přiděláme ze zadní strany desky odřezky dřeva v pruzích. Já použil zbytky palubek, které jsem dal drážkou nahoru a přichytil je pomocí kratších šroubků. Tak vzniknou kapsy pro zasunutí pilek nebo úhelníků, které není často kam dát.

9. krok: Stěnu kotvíme delšími vruty do hmoždinek
Celou hotovou nářaďovou stěnu ke zdi kotvíme pomoci delších vrutů a hmoždinek. Při její větší váze ji můžeme postavit přímo na zem anebo si připevnit nad sebe nebo vedle sebe dvě desky menší.

Text vznikl ve spolupráci s Primanápady.cz.