Podle kronikáře Josefa Kopeckého to bylo poněkud pozdě, protože ve všech okolních obcích již hasiči asi dvacet nebo třicet let pracovali.

Tehdejší představitelé Lezníku se založením sboru čekali. V letech 1880 a 1893 postihly obec dva velké požáry. Teprve tehdy začali o hasičích přemýšlet. „Sbor přesto vznikl až více než dvacet let poté. Zastupitelé objednali hadice, stříkačku a uniformy. Jenže přišla válka a všichni hasiči museli narukovat. Čtyři muži dokonce válku nepřežili. V roce 1919 musela obec koupit novou hasičskou stříkačku, a to od Stratílka z Vysokého Mýta,“ sdělil Josef Kopecký, kronikář hasičského sboru v Lezníku. První okrskové cvičení se konalo ve vesnici v roce 1921. A hasiči tehdy vytvořili rekord v dopravě vody.

Na výstavbu hasičské zbrojnice si museli lezničtí dobrovolníci počkat do roku 1920. Na sušárnu hadic dokonce ještě o dvanáct let déle. Už od samotného založení sboru zasahovali nejen u požárů a podobných událostí. Starali se rovněž o kulturní život ve vsi. „První ples uspořádali v roce 1919. Přidávala se divadelní představení a postupně také zábavy. Dnes navíc organizujeme besedy v přírodním areálu,“ uvedl Josef Kopecký.

V současné době čítá sbor dobrovolných hasičů z Lezníku více než čtyřicet členů. Mají rovněž výjezdovou jednotku. U požárů ale tak často nezasahují. „K požáru jsme vyjížděli naposledy v roce 2003, když hořelo v Poličce v jednom podniku. Letos jsme se ale podíleli na odklízení přívalu sněhu na střeše zimního stadionu v Poličce. Pravidelně také jezdíme na okrskové a pohárové soutěže,“ dodal Josef Kopecký. Leznickým hasičů schází ženské družstvo. Dámy se ale už o uniformy hlásí, proto se o založení jejich týmu pokusí letos v létě. Stejně tak zřejmě obnoví družstvo dětí.

Kozlův hasičský počin: Hasiči v Lezníku pečují o kulturu, postavili areál

Město Polička prodalo před několika lety kulturní dům a v Lezníku přišli o prostor pro společenské akce. Starosta hasičů proto považuje za největší počin vybudování přírodního areálu. „Stavěli jsme ho na etapy. Nejdříve jsme vytvořili plac pro tréninky mládeže. Před dvěma lety jsme ho rozšířili a vloni dodělali zastřešení a parket,“ uvedl starosta hasičů Ladislav Kučera. V areálu se pravidelně konají čarodějnice, den dětí, posezení s dechovkou a country nebo pouťové dozvuky. Hasiči jsou totiž jediní, kteří se o kulturu v Lezníku starají. Lezničtí hasiči navíc na příští rok připravují sjezd rodáků. „Kronikář Josef Kopecký se dostal přes kořeny až do Ameriky, kde objevil našeho rodáka, který emigroval. Navíc se velice zajímá o hasičinu,“ chválí mladého kronikáře Ladislav Kučera.