Sedmačtyřicetiletý Jiří Šafář, zakladatel společnosti Český chřest, která sídlí v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku, doslova žije touto rostlinou.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Většina produkce společnosti Český chřest z polí u Hostína zůstává v tuzemsku. Zájem o lahodný český unikát je i v zahraničí – míří do Holandska a Německa, ale klidně ho koupíte v Hongkongu či Dubaji.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
V dobách totality měl u nás chřest pověst buržoazní lahůdky. To se snad už změnilo.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
I dnes má chřest mnohdy nádech exotiky, ale pravdou je, že je to jedna z typických českých plodin.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Sklizeň chřestu kolem Hostína trvá tak 70 dnů, sklízí ho kolem dvou stovek lidí.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Šafářovic společnost pěstuje oba druhy, jak zelený, tak bílý, toho zeleného je zhruba 60 procent. Každoročně sklidí okolo 400 tun chřestu v hrubému stavu.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Zajímavostí je, že trvá tři roky, než sazenice začnou plodit, do té doby se o ně musí pěstitel starat.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
„Chytlo mě to a snad jsem tomu i začal rozumět. Dnes nelituju,“ říká Jiří Šafář.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
O této rostlině se říká, že ze všech druhů zeleniny je péče o ni bezkonkurenčně nejobtížnější.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
„Náš chřest má výjimečnou chuť, mnozí tvrdí, že je nejsladší na světě. Čerstvý má obsah cukru až šest procent,“ říká Šafář.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Chřest dokáže během dne vyrůst i o osm centimetrů.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Vyžaduje specifickou lehkou písčitou půdu, kterých je na světě málo. Taková je právě v Polabské nížině na Mělnicku. Navíc tu pro ni panuje takřka ideální klima.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
„Chřest má touhu růst i po sklizni, proto ho noříme na 24 hodin do ledové vody. Kdyby mířil hned po sklizení do obchodu, zhořkl by," říká Jiří Šafář.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
O chřestu se říká, že je to superpotravina – obsahuje kyselinu listovou, vitamíny A a C, vápník i železo, má antibakteriální účinky, používá se pro zrychlení metabolismu, čistí střeva.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest
Jiří Šafář se chřestu věnuje už téměř deset let.
Zdroj: Se svolením firmy Český chřest