Divizní fotbalisté zahájili zimní přípravu. Poté, co jejich dosavadní trenér Martin Pulpit zamířil za ligovým štěstím do ostravského Baníku, čekala sportovní veřejnost v regionu s napětím, koho vedení klubu přivede na jeho místo. Ve Svitavách se představí nová a zdejším fanouškům neznámá tvář – ZBYNĚK ZBOŘIL. Nový kouč má za sebou i zápasovou premiéru, ve které jeho svěřenci v sobotu vyhráli v Brně nad celkem Zbrojovky U19 4:2 (branky: Belej, Seidler, Černík, Trtílek).

Který vítr vás zavál na trenérskou štaci do Svitav? Jednalo se o dlouhodobější námluvy nebo to bylo o rychlém rozhodování?

Hodně jsem zvažoval nabídku Svitav hlavně z důvodu cestování. Co se týká jednání s pány Cachem, Čížkem nebo s Ivem Svobodou, tak tam žádný problém nebyl. Podmínky pro fotbal ve Svitavách jsou nadstandardní, o takovém zázemí se může jiným divizním mužstvům jenom zdát. To všechno nakonec rozhodlo, že jsme se spolu domluvili, ale přiznám se, že lehké rozhodování to pro mě nebylo.

Měl jste možnost udělat si předem obrázek o mužstvu?

Znal jsem pouze Iva Svobodu z jeho působení v Drnovicích a v Líšni jsem trénoval Michala Beleje. Po prvním telefonu ze Svitav jsem sháněl informace, kde se dalo, shlédl jsem videa ze zápasů, pročetl komentáře k utkáním, prohlédl na webu stadion a zázemí a nějaký obrázek jsem si ještě před prvním jednáním udělal. Musím přesto říci, že v moravskoslezské lize či v moravské divizi by mě asi už nic nepřekvapilo, ale tady jdu do pro mě nového prostředí.

Trénoval jste především na Moravě, tam se asi hraje trochu odlišným způsobem než v Čechách. Nebude to problém? Jaká je vaše herní filozofie?

Nevím, jakým způsobem se hraje fotbal v Čechách, ale pro mě bude důležité, jak se budeme prezentovat my. Budu se snažit poskládat mužstvo tak, abychom byli schopni hrát fotbal založený na kombinaci s množstvím přihrávek a abychom dobře využili možnosti hráčů, které tady máme.

Jste tady krátce, ale přesto jste si už určitě udělal nějaký názor na kvalitu mužstva, o náladě uvnitř kolektivu a zázemí…

Podmínky pro trénování jsou ve Svitavách vynikající. Něco podobného jsem naposledy zažil v Drnovicích, ale to byla liga. Máme za sebou jen pár tréninků, takže na nějaké závěry je ještě příliš brzy.

Jsou v plánu nějaké změny, přivede si do týmu další posily?

Už v průběhu prosince jsem vytypoval vhodné hráče z blízkého okolí na doplnění mužstva. Uvidíme, jak se jim bude dařit v přípravě, jestli se dokáží do kádru prosadit.

Jak bude pod vaším vedením vypadat zimní příprava?

Máme před sebou celkem devět týdnů přípravy, kterou strávíme v domácích podmínkách. Máme tady všechno, co potřebujeme, takže si budu přát, aby se nám vyhýbala zranění a dobře jsme se nachystali na jarní odvety.

(mo)