Na vině byla především skutečnost, že v klíčových utkáních s přímými konkurenty vyhořela.

Zklamání neskrývá ani trenér PAVEL ŠVEC. „Po podzimu z mé strany zaznělo přesvědčení o jarním výkonnostním růstu a o snaze útočit na čelo tabulky. Jedním dechem jsem však dodával, že se tak stane, pokud se nám podaří vhodně doplnit kolektiv a nepostihnou nás vážnější zdravotní potíže. Ani jednu z těchto podmínek se však nepodařilo naplnit a proto se čtvrtým místem a ziskem 48 bodů nejsem spokojen," uvedl Švec.

Značným problémem litomyšlských fotbalistů se ukázal být úzký hráčský kádr, který si vyžádal svoji daň. „Když se přidal velký počet zranění, nedokázali jsme stabilizovat sestavu, což vidím jako hlavní příčinu celkově nepovedené jarní části soutěže. Nízká účast na trénincích a nedostatečná fyzická kondice některých hráčů se projevila v průběhu nejdůležitějších utkání. Jenom pro doplnění, pouze dva hráči, Štoudek a Urban, za nás odehráli všechny jarní zápasy," vypočítává kouč Švec.

KRITICKÁ SÉRIE

Že to půjde s útokem na postup ztuha, to naznačil hned nástup do jara a zisk dvou bodů z prvních dvou kol. „V zimě se tým v některých zápasech jevil dobře, bohužel v závěru přípravy přišla dlouhodobá zranění opor mužstva Severy a Kristka, takže jsme do jara nastupovali oslabeni. To se projevilo hned v úvodním zápase s Horním Jelením a pokračovalo to také v Pardubičkách. Během dubna a na začátku května jsme i v neúplných sestavách dokázali čtyřikrát v řadě vyhrát, jenže potom nás čekalo trio velmi dobrých soupeřů z Heřmanova Městce, Dolního Újezdu a Libišan. V těchto utkáních jsme herně propadli a nezískali ani bod. Právě v konfrontaci se silným celky jsme nedostatek kvalitních hráčů pocítili nejvíce. Severa a Kristek po zranění neměli formu, onemocněl Paclík, zranil se Zeman, u dalších nastal pokles výkonnosti. Se snaživými dorostenci to nešlo zachránit. Pohříchu se právě v této fázi rozhodovalo o postupu," ohlíží se Švec za vývojem I. A třídy.

Do těchto mizerných týdnů se počítá i ostudný osmigólový debakl v sousedském derby, jednoznačně nejhorší představení v celé sezoně. „Na zápas v Dolním Újezdu bych nejraději zapomněl, stejně jako na ten s Heřmanovým Městcem. Na druhou stranu jsme odehráli pěkné zápasy v Ústí nad Orlicí či doma s Luží, slušné byly první poločasy s Pomezím a Vysokým Mýtem," vyjádřil se Pavel Švec.

MLÁDÍ KUPŘEDU

V personální tísni musel lodivod sáhnout do dorosteneckého týmu a mladí hráči se uvedli v sympatickém světle. „Díky dobré spolupráci s trenérem dorostu Františkem Jandáčkem jsme využili šesti dorostenců a i díky jim jsme uhráli závěr se ctí. A to by měla být dobrá deviza pro budoucnost klubu. Musím též zmínit starší hráče a tahouny mužstva Štoudka, Sršně, Urbana, nejlepšího střelce Severu, brankáře Malého a další," oceňuje hráče Švec.

Postup tedy nevyšel a další pokus podnikne Litomyšl v nadcházejícím ročníku. Nebude to mít snadné, protože do I. A třídy přibyly fotbalově vyspělé celky Letohradu, Lanškrouna nebo Dobříkova. „Do nové sezony půjdeme s cílem znovu bojovat o přední příčky. Vše se však bude odvíjet od vhodného doplnění týmu a minimální fluktuace hráčů," je si vědom litomyšlský trenér. „Věřím v úspěšné vystoupení. Realizační tým dozná rozšíření a pokusíme se o to, aby měli naší fanoušci více důvodů k radosti, než tomu bylo na jaře. Jejich spokojenost je pro nás největší odměnou," zakončil Švec.