Je zde konec června, mistrovské soutěže jsou minulostí a to v našem regionu znamená jediné: Svitavy se chystají na „nájezd“ fotbalistů z celého Česka i ze zahraničí, všech generací a nejrůznější výkonnosti.

Hlásí se populární Qanto Cup a ten letošní bude výjimečný, protože tento mezinárodní turnaj v malém fotbale slaví „narozeniny“. Je to jeho „kulatý“ dvacátý ročník!

NĚMCI I S BRAZILCI

Co přinese? Po sportovní stránce se odehraje v zajetých kolejích, hrát se opět budou dva samostatné turnaje: ten hlavní pro 70 přihlášených družstev mužů a vedle něho také veteránské zápolení pro jedenáct týmů.

Přestože systém Qanto Cupu nedoznal změn, nějaké ty novinky se přece jenom najdou. „Poprvé k nám cestuje tým z Německa, konkrétně z Boizenburgu vzdáleného 750 kilometrů. Ten přiveze tři Brazilce, teprve ale uvidíme, jaké kvality. Ze Slovenka to mají nejdále borci z Humenného, kteří chtějí navázat na úspěchy z loňska v obou kategoriích,“ připomněl ředitel turnaje Martin Vodička, že východoslovenští Angels hráli před rokem dvakrát ve finále.

Chybět nebudou ani jejich tehdejší přemožitelé. V rolích obhájců přicestují Literpool Frenštát pod Radhoštěm a Paroh Team Kaplice.

Další doposud neznámou věcí na dvacátém Qanto Cupu bude tzv. „turnaj poražených“. O co v něm přesně půjde? „Deset nejlepších nepostupujících týmů ze základních skupin si zahraje v klání útěchy o drobné ceny. Aby pro ně Qanto Cup nebyl krátký, prodlouží si ho o jeden hrací den a ještě mohou něco vyhrát. Qanto Cup je náročný turnaj vyhlášený kvalitou mužstev, která se ho účastní. A díky téhle novince si ho tak některé celky můžou užít více,“ vysvětluje Martin Vodička.

DVAATŘICET V PLAY OFF

Qanto Cup není jenom o fotbale, jeho přímí aktéři i návštěvníci se mohou těšit na doprovodný program. Jeho neodmyslitelnou součástí je sobotní hudební večer v areálu Svitavského stadionu, kam je vstup volný. „Připravenou budeme mít i LED stěnu, kde budou moci přítomní moci sledovat zápasy mistrovství světa ve fotbale,“ dodal Vodička.

Celý dvoudenní fotbalový maratón vypukne ve Svitavách v sobotu 23. června od 9 hodin. Po celý den se budou hrát zápasy v základních skupinách hlavního turnaje a také celý turnaj veteránů.

V neděli přijde na řadu nejprve semifinálová fáze a odpoledne nastane očekávané vyvrcholení celého Qanto Cupu v podobě finálového pavouka. Do play off projde dvaatřicet nejlepších týmů a v podvečerních hodinách bude korunován jeho dvacátý šampión.