Vznik Sportovního centra mládeže (SCM), které ve zdejším fotbalovém oddíle doplní od nové sezony již existující Sportovní středisko mládeže (SpSM), bude samozřejmě klást velké nároky na všechny zainteresované. Je zřejmé, že klíčové bude nalezení společné řeči s okolními oddíly.

„Díky práci celého týmu lidí se před rokem podařilo dát dohromady mužstva v kategoriích U12 – U15. Nebylo to vůbec snadné, protože kritéria se měnila vlastně ze dne na den. Bez spolupráce s kluby z regionu by se to těžko podařilo a je potřeba jim za to poděkovat. Mít mládežnické středisko, to není pouze výsada Svitav. Bylo složité další kluby přesvědčit, aby sem kluky pustily a že to bude fungovat," uvedl manažer střediska Petr Urbánek.

V uplynulé sezoně oblékali svitavské barvy v žákovské lize hráči z mnoha oddílů. „Zmínil bych Romana Kysilka z Poličky, jenž nám vyšel maximálně vstříc. Je velmi dobré, když se jedná s lidmi, kteří chtějí mladým hráčům pomoci a neváhají třeba i na úkor vlastního klubu posunout talentované děti dál," dodal Urbánek.

Nutná profi licence

Svitavy se dostaly do situace, kdy jim vycházely první absolventi střediska a těm nebylo co dál nabídnout. A proto padlo rozhodnutí pokusit se o získání SCM a tím mít pokrytou celou posloupnost výchovy mládeže od těch nejmenších až po konec dorosteneckého vě­ku.

„Kritéria jsou přitom hodně tvrdě nastavená. Je nutná mimo jiné i spolupráce s ligovými kluby a nám se podařilo podepsat smlouvu se Sigmou Olomouc. Klíčové je i obsazení trenéry, protože u SCM jsou užpožadavky na profi licenci. Usilovně na tom nyní pracujeme a myslím, že během týdne budeme schopni říci konkrétní jména. Není tajemstvím, že velký zájem s námi spolupracovat má ligový trenér Martin Pulpit,"zmínil jedno velmi zajímavé jméno Petr Urbánek.

Rozhodit sítě

„Naše výhoda byla a je v tom, že se v okruhu nějakých 40 –50 kilometrů žádné jiné středisko nenachází. To je pro spolupráci v rámci regionu jistě velice slibné," navázal předseda oddílu kopané Pavel Čížek a pokračoval: „Naše práce bude pořád spojena s regionem a se všemi kluby. I v sebemenším týmu se vždy najde kluk, který si zaslouží dostat šanci být zapojen do systému sportovního střediska nebo centra. Budeme chtít rozvinout síť větší spolupráce a ještě více komunikovat, abychom těm kvalitnějším hráčům a také jejich rodičům nabídli soutěže na této úrovni. Očekávám, že nám kluby vyjdou vstříc, protože tam by měli vidět, že se ve Svitavách hrají nejvyššížákovské a dorostenecké ligy proti soupeřům, s nimiž si jen tak někdo mistrovské utkání nezahraje," je přesvědčen Pavel Čížek.

Nejenom jako hráč

Fanoušci svitavské kopané jistě vznik SCM a zápasy se Slavií, Spartou, Duklou či Bohemians přivítají, jenže nic naplat, jejich největší pozornost zůstane vždy upřena na divizní áčko a v tento okamžik na změny, ke kterým v létě dojde ať na lavičce, nebo v kádru.

První velkou rybu už vedení oddílu ulovilo. Iva Svobodu netřeba v našem regionu snad ani představovat, i když v minulé sezoně dával góly za divizní družstvo SK Převýšov.

„Známe jeho výkony a jsme přesvědčeni, že to bude velká persona v týmu. Společně ale nemyslíme jen na áčko, ale na širší plány, jaké má svitavský fotbal," řekl předseda Čížek.

„Přicházím v první řadě jako hráč do A týmu, ale stejně tak měoslovila vize, která je tu daná. To mě zajímá a věřím, že deset let v profesionálním fotbalu mi pomůže k tomu, abych mohl po tenhle klub pracovat. Rozhodně je to poslední tým, za který budu nastupovat a postupemčasu přejdu k práci pro sportovní středisko," potvrdil svůj zájem o budoucnost fotbalu ve Svitavách Ivo Svoboda.

Sám si dobře uvědomuje, že úkoly, které si před sebe v oddíle dali, jsou náročné. „Možná si všichni neuvědomují, co všechno to bude obnášet, ale pro mě to je výzva, na kterou se těším. Myslím si, že Svitavy budou brzy o stupeň výše než okolní kluby a pro mladé kluky bude prestižní za ně hrát."

Mimochodem až Ivo Svoboda vyběhne k prvním utkání ve svitavském dresu, nebude to jeho úplná premiéra. „Před sedmnácti lety jsem nastoupil jednou v divizi v Dolním Němčí, takže až se kluci budou těšit na nějaké zápisné, tak je asi zklamu," doplnil s úsměvem.

Je tady návaznost

Pro sekretáře svitavského klubu Jiřího Petra znamená vznik SpSM a SCM také příležitost ke vzpomínce. „Když jsem přišel jako trenér mládeže, psala se léta 1996 a 1997. Bylo tady nějakých 18 žáků,hrála se jihomoravská župa a jezdilo se pro klády. Tehdy vznikla myšlenka,že je potřeba začít od těch nejmladších. Začalo se pracovat s přípravkami a můžeme říci, že příkladem z toho prvního ročníku je Martin Brůna, který dnes u nás hraje za áčko," uvedl Jiří Petr.

Ten vidí jako pozitivum, že jednotlivé týmy na sebe navazují po ročnících. „Teď už nemusíme mít starost o další ročník, víme, že třeba do patnáctky přijde kvalitní tým U14. A starší hráči jižnemusejí odcházet do jiných středisek a mohou hrát u nás,"dodal Petr.