Bude to pět dnů, které by si fotbalový fanoušek neměl nechat ujít. Je pravda, že půjde „jen" o přípravu, navíc jeden z účastníků, Hradec Králové, sestoupil z nejvyšší soutěže, ale i tak, mít možnost sledovat na vlastní oči vystoupení pěti špičkových týmů, to nebývá jen tak.

Přesně tohle nabídne Česko-Slovenský fotbalový týden – pět mužstev a pět utkání na čtyřech stadionech.

A když připomeneme, že bezprostředně poté bude následovat Qanto Cup, letos za účasti více než 170 kolektivů (29. – 30. června), tak je jasné, jaké hody na fotbalisty brzy čekají.

Ale pojďme zpátky k Česko-Slovenskému týdnu, který má být potvrzením toho, že Festival fotbalového srdce – Qanto Cup stále častěji oslovuje naše východní sousedy. Vždyť již před dvěma lety hrál v předvečer Qanto Cupu přátelsky ve Svitavách Hradec Králové proti Trenčínu a celkový počet slovenských účastníků samotného turnaje v malé kopané se pomalu přibližuje ke třicítce.

„Pro letošní ročník jsme pojali odvážnou myšlenku zorganizovat v týdnu, jenž předchází Qanto Cupu, turnaj tří českých a tří slovenských ligových mužstev," přibližuje manažer akce Zdeněk Cikrdle. To se ovšem přes veškeré úsilí nepovedlo realizovat.

„Před měsícem se ve slovenské Corgoň lize dostal do sestupových obtíží celek Prešova a to byl první problém. Navíc po výměně trenéra v Olomouci požádalo nové vedení Sigmy o redukci svých utkání," vysvětluje Cikrdle, proč se z původního záměru uspořádat celý turnaj stala volná série pěti střetnutí.

„Na základě těchto skutečnosti jsme museli pružně reagovat a proto se zrodil Česko-Slovenský fotbalový týden. Ze Slovenska přijedou mistrovský Slovan Bratislava a Trenčín, z české strany přijaly pozvání Jihlava, Olomouc a z první ligy sestoupivší Hradec Králové.

„Jednotlivé zápasy se odehrají ve Svitavách, Bystřici nad Pernštejnem, Litomyšli a Moravské Třebové, kde nám města a fotbalové kluby vyšly maximálně vstříc. K původnímu turnajové konceptu za účasti šesti družstev bychom se rádi vrátili v dalším roce," nezavrhuje Cikrdle původní nápad.

Tři utkání sehraje v průběhu týdne bratislavský Slovan, jeden z nejslavnějších klubů v historii československé kopané, který má na svém kontě zcela ojedinělý úspěch v podobě vítězství v tehdejším Poháru vítězů poháru v roce 1969. Ve finále tehdy v Basileji zdolal Barcelonu, což, viděno dnešníma očima, zní jako čiré sci-fi.

Pro Bratislavany budou zápasy na Svitavsku a v jeho okolí důležitou součástí přípravy na druhé předkolo Ligy mistrů, kam se coby aktuální šampióni své země (a také vítězové národního poháru) kvalifikovali a rádi by se ve fotbalové Evropě výrazněji prosadili.

Slovan s sebou přiveze i legendu našeho fotbalu, protože funkci sportovního ředitele v klubu vykonává Ján Švehlík, mistr Evropy a autor finálového gólu z Bělehradu 1976.

Dalším slovenským hostem je Trenčín, který to, jak už bylo zmíněno, ve Svitavách zná zpřed dvou let a přímo na zdejším stadionu nastoupí ke dvěma utkáním. Je to klub, který je na výkonnostním vzestupu, v posledních třech letech doslova raketovém, což prokázal letos na jaře, kdy si zajistil třetí místo v domácí lize a start v předkole Evropské ligy.

Diváci se v podání Trenčína mohou těšit na nejhezčí fotbalový projev ve slovenské nejvyšší soutěži. Lze konstatovat, že slovenská fotbalová špička bude příští týden ladit formu na evropské poháry a u toho by příznivci neměli chybět. 

Česko-Slovenský fotbalový týden

Pondělí 24. června v 18 hodin ve Svitavách:

FC Hradec Králové – AS Trenčín

Úterý 25. června v 18 hodin v Bystřici nad Pernštejnem:

FC Vysočina Jihlava – ŠK Slovan Bratislava

Středa 26. června v 17 hodin ve Svitavách:

FC Vysočina Jihlava – AS Trenčín

Čtvrtek 27. června v 18 hodin v Litomyšli:

FC Hradec Králové – ŠK Slovan Bratislava

Pátek 28. června v 18 hodin v Moravské Třebové:

SK Sigma Olomouc – ŠK Slovan Bratislava