Souboje v nejvyšší krajské fotbalové soutěži, které vypuknou o víkendu zápasy úvodního kola, se budou týkat i čtveřice zástupců Svitavska. Každý z nich má trochu rozdílné ambice, shodně však hodlají být světlými zjevy soutěže.

OSTRÝ NÁSTUP

Začněme u Svitav, které budou hájit výsadní postavení nejlepšího fotbalového mužstva okresu. Letní přestávka u nich nepřinesla žádné zemětřesení, ostatně něco podobného se ani nečekalo. Odchod Františka Ptáčka do Lanškrouna bude citelný, o tom není sporu, nicméně svitavský kádr, jehož kostra zůstala pohromadě, je natolik silný, že by si s tím měl poradit. V přípravě sneslo asi nejpřísnější měřítko utkání MOL Cupu proti diviznímu Letohradu.

„Chceme hrát v popředí tabulky. Z útočného fotbalu neslevíme, ale současně se více zaměříme na zodpovědnou obranu," slibuje fanouškům kouč Martin Andrle. Zda se tuto strategii podaří naplnit, o tom výrazně napoví hned podzimní premiéra, neboť v soutěži asi nebude mnoho kvalitnějších týmů než Slatiňany.

ČERNÉ PERLY

V Poličce se před léto vyměnilo obsazení trenérské lavičky, když dvojici Valta – Jelínek nahradili Roman Kysilko a Michal Kozel. A ti měli se sestavováním kádru dost práce a zvolili v regionu poměrně neobvyklé řešení, když přivedli dvojici fotbalistů tmavé pleti. A jsou to hráči, kteří mají za sebou působení v zajímavých klubech. Mcdon Mbah hrál ve známých středočeských Jirnech nebo za Vrchovinu, Ezeala Chimezie oblékal rovněž dres Jiren a kromě něho Vojkovic nebo Benátek nad Jizerou. Jsou to hráči, kteří by měli kvalitu poličské hry pozvednout.

Přesto je před výkopem z poličského tábora cítit mírná nervozita, která je zapříčiněna potížemi se složením defenzivních řad. „Myslím, že směrem dopředu to nebude tak špatné, góly budeme schopni dávat. Ale mám obavy z obranné činnosti," netají se trenér Kysilko. Není divu, když návrat dlouhodobě zraněného stopera Pavliše je stále v nedohlednu, do Svitav se vrátil Štěrba a zdravotní problémy má rovněž Tomáš Švec. Je tedy jasné, že o poličském úspěchu či neúspěchu bude rozhodovat právě to, jak pevné dokážou být defenzivní šiky mužstva. A to už v prvním duelu proti České Třebové.

ZAČÍT JINAK

Před rokem vstoupili moravskotřebovští fotbalisté do sezony bídně a záhy zabředli do nebezpečných vod, z nichž se vymotali na poslední chvíli. To nechtějí opakovat. „Na začátek soutěže se musíme soustředit," je si vědom trenér Miroslav Večeřa. Ten vyjádřil po jarní úspěšné záchranářské misi přání zvýšit konkurenci v mužstvu, což mu příchody hráčů z Mohelnice (Strnad) a Králové (Kamisch) částečně splnily.

Podstatné je, že prázdno je v kolonce odchodů, takže by si diváci na Slovanu měli užívat o poznání lepšího a méně hektického fotbalu než v uplynulém ročníku. Kdyby se k tomu na úvod přidal nějaký ten zisk v Žamberku, jemuž mají Třebovští z jara co vracet, nikdo by se nezlobil.

NEZTRÁCET DOMA

Dolnoújezdský nováček je zpět v přeboru po roční pauze a moc rád by se tam usadil trvaleji. V I. A třídě působil velmi dobrým dojmem, v létě v poháru jasně vyhrál v Litomyšli, takže není divu, že si troufá. „Věřím, že budeme schopni hrát kolem desátého místa," říká trenér Tomáš Abt, který musí naučit hrát svůj tým bez zkušených opor Brůny, Kroulíka a J. Vomáčky.

V týmu naopak přivítal rychlonohého L. Severu z Čisté a hodně si slibuje od nadějných dorostenců, kteří na jaře vyhráli krajský přebor. Újezd začíná dvakrát doma (Libišany, Polička) a právě domácí úspěšnost bude klíčová, protože je potřeba vytvořit ze stadionu v Bořkově těžko dobytnou tvrz.

Názor Deníku: Svitavsko nebude hrát druhé housle

SVITAVY. Svými výkony a výsledky v jarní části si na sebe upletly slušný bič. I když je konkurence silná, tak nic naplat, pokud by se pohybovaly níže než do pátého místa, jednalo by se bezpochyby o zklamání.

POLIČKA. Otazník. Horní polovina tabulky byla v minulých sezonách tradicí, ale po špatném jaru není výhled do nadcházejícího ročníku úplně jasný. Ale síla v týmu i po změnách je, lepší půlka bude reálná.

MORAVSKÁ TŘEBOVÁ. Do klidnějších vod. Takový je hlavní cíl, pro který jsou Slovanisté odhodláni učinit maximum. Pokud by jejich umístění bylo jednociferné, což by snad mohlo, dalo by se jistě hovořit o pokroku.

DOLNÍ ÚJEZD. Podruhé hurá do přeborové řeky a s předpoklady v ní obstát o poznání lépe nežli při minulé účasti. Umístění mimo sestupové pozice je základní metou a zdá se, že by mohlo být „hratelné".