Důvodem bylo, že neměl kdo uklidit do začátku zmíněného zápasu z plochy napadaný sníh.

Jistě, že množství sněhu bylo značné, ale s tím se musí přece v únoru počítat. Od toho se umělé trávníky budují, aby bylo možno je v zimním období a hlavně o víkendech používat.

Kardinálním problémem v Litomyšli je, že umělou trávu provozuje nejen místní fotbalový klub, ale zejména Městské služby. Když o víkendu nasněží, mají fotbalisté smůlu.

Tyto problémy pečlivě sledoval i jeden z nejzaslouži­lejších bývalých hráčů Jiskry, nositel klubového diplomu za věrnost Jaroslav Kroulík.

„Litomyšl je v tomto směru raritou, na rozdíl od venkovských klubů neexistuje na litomyšlském stadionu funkce správce. Umělá tráva funguje dobře, pokud v pátek večer, v sobotu či v neděli nenapadne sníh. Když k tomu dojde, což je v zimě pochopitelně běžné, bývá z toho pěkný průšvih. Technické služby to o víkendu nezajímá. Stačí se pro porovnání podívat na umělé trávníky v sousedních městech, do Svitav, Letohradu, Ústí nad Orlicí. V Chocni jsou dokonce v zimě správcové dva, které platí město a jeden z nich se stará právě o umělou trávu. Vždyť i v loňské zimě musely být dva nebo tři zápasy přesunuty narychlo z Litomyšle do Svitav, kde bylo hřiště uklizené. V Litomyšli je však absence správcovské funkce problémem i v létě. Lidé z restaurace Na Výsluní nebo z procházky Černou horou si běžně krátí cestu přes trávník hlavního stadionu, nikdo to tam nehlídá. Na situaci doplácejí i atleti, kterým kromě jiného po běžeckém oválu jezdí večer i děti na kole. Zimní stadion je na tom podstatně lépe, tam je ledařů dost. Letní stadion je v tomto směru jaksi nemilovaným dítětem. Členové fotbalového výboru to vše ve svém volnu sami dělat nemohou."

Nezbývá, než věřit, že se situace v Litomyšli hodně rychle zlepší. Vždyť sportovní areál je pod Černou horou pěkně pohromadě a jeho provoz by si tuto citelnou vadu na kráse zasloužil odstranit.

ZDENĚK VANDAS