Týmy ze Svitavska to na Qanto Cupu v minulosti nemívaly lehké a výraznějšího úspěchu se málokdy dočkaly. A to často hrály ve velmi zvučných sestavách, ale štěstí se od nich pravidelně odvracelo.

Už loňský ročník a medailové pozice pro Qanto Team a KHGM však naznačil, že se časy mění, a právě skončený turnaj tento trend potvrdil. Jak se zdá, v regionu se konečně daří sestavovat mužstva schopná v kvalitní konkurenci uspět.

Než se ale dostaneme k povedeným startům, je potřeba se zmínit o největším zklamání letošního Qanto Cupu, kterým se stal tým přímo nesoucí název a barvy pořádající firmy.

Qanto Team Svitavy se měl pokusit navázat na svoji loňskou finálovou účast, kdy podlehl Gamblerům až na penalty, jenomže jeho cesta skončila velmi nečekaně v nedělní semifinálové skupině, v níž zcela selhal. Hned v úvodním duelu utržil od olomouckých Vos čtyři kusy, potom dvakrát remizoval a play off mu uniklo.

Našli se však jiní, které zastihly oba dva svitavské dny v dobré formě. Byly to poličské kolektivy, jež zanechaly letos na Qanto Cupu výraznou stopu.

VPS Polička ani Polička 89 neměly s postupem ze sobotní resp. nedělní skupiny větší potíže. V play off poté procházel snadněji tým Polička 89 (4:0 a 5:1), zatímco „kolegové" z VPS měly se soupeři o poznání více práce, ale nakonec se oba celky setkaly ve velké čtvrtfinálové „bratrovražed­né" bitvě.

V ní zvolily, podle očekávání, opatrný styl hry a záhy bylo zřejmé, že derby může rozhodnout jediná vydařená akce. Přesně tak se stalo a sehráli ji „devětaosmdesát­níci".

Pro ně pak byl v semifinále připraven „boj s větrným mlýnem" jménem KHGM Nike Team, který skončil 0:3, ve hře ale bylo pořád třetí místo. Bylo to už deváté nedělní utkání, sil nezbývalo, ale Polička jich měla přece jenom více než hráči Fingers Up Mohelnice. Rychle dala tři góly a potom si v poklidu hlídala svůj velký úspěch v podobě konečné třetí příčky!

Třetí nejlepší mužstvo Qanto Cupu 2013 hrálo v sestavě – Miroslav Dobeš, Tomáš Jílek, Jiří Mužík, Petr Navrátil, Miroslav Kovář st., Petr Scheib, Tomáš Švec, Vojtěch Král a Miroslav Kovář ml.

Zaznamenejme i složení čtvrtfinalistů VPS Polička – Jindřich Hejl, Pavel Mitáš, Jiří Nekvinda, Martin Opina, Martin Pavliš, Pavel Bureš, Miroslav Vondra, Pavol Zahoran a Mirek Stejskal.

Ve výčtu týmů z okresu ve vyřazovacím pavouku je ještě nutno zmínit svitavský mančaft Partizán Zubr. Ten možná myslel výše než „jen" na první kolo, v něm mu však v herně vyrovnaném střetnutí vystavily stop střelecky produktivnější olomoucké Vosy.