Sobotní program znamenal čtyřnásobný postup do druhého kola. V případě Moravské Třebové a Svitav plně předpokládaný, ačkoli ve svitavském případě to šlo hodně ztuha a účastníka okresního přeboru se podařilo zdolat díky nejtěsnějšímu vítězství. Cenný skalp získala Litomyšl, která v posledních dvaceti minutách obrátila duel s Chocní a naznačila, že se konkurence v krajském přeboru nemusí bát. O menší senzaci se postaraly Morašice. Vítězové okresního poháru si doma vyšlápli na Přelouč a vůbec nic nedbali toho, že soupeř hrál ještě na jaře o tři soutěže výše. Navíc jejich postup určitě nebyl dílem náhody, ale kvalitního a bojovného výkonu. Na opačné misce vah sice stála dvě vyřazení, nikoli však s nějakou hanbou, ale s otevřeným hledím. Jak Pomezí proti Lanškrounu, tak Kunčina proti Hlinsku odvedly slušnou práci, favoritům z vyšší třídy nenechaly vůbec nic zadarmo a utkání pro ně rozhodně splnila účel kvalitní přípravy před blížícím se mistrovským startem.

Úvodní kolo se dohrávalo dvěma duely v neděli a zástupci Svitavska bojovali o postup na hřištích konkurentů. Polička vyslala na trávník třetitřídního Semína na Pardubicku svoje béčko, které bude hrát od nadcházející sezony okresní přebor. Z tohoto pohledu je třeba brát její konec v pohárové soutěži méně dramaticky, než to opticky vypadá. Dolní Újezd urval výhru v Tuněchodech a završil počet postupujících ze Svitavska na pět. Druhé pohárové dějství je na programu za týden a kupříkladu vzájemné střety Litomyšle s Lanškrounem nebo Dobříkova se Svitavami slibují divákům zajímavé zážitky.

1. KOLO:

FK Junior Skuteč – TJ Svitavy 0:1

Do Skutče se před časem chodilo i na divizi a přestože se tam teď hraje okresní přebor, mají fanoušci po fotbale hlad, co potvrdila početná návštěva. První poločas se hrál za převahy Svitav, které ovšem chybělo střelecké vyústění. „Zazlobit“ však uměli také dobře a bez respektu hrající domácí. Rozhodující okamžik utkání nadešel brzy po změně stran, ze standardní situace se prosadil Chlup. Odpor Skutče se tím ale rozhodně zlomit nepodařilo, právě naopak, domácí usilovali o srovnání a byli k němu blízko především v okamžiku, kdy Cabala zachránilo břevno. Svitavští nakonec hubenou výhru uhájili, postup je však stál nečekaně hodně sil.

Branka: 47. Chlup. Rozhodčí: Matoušek. ŽK: 0:2. Diváci: 210. Poločas: 0:0. Svitavy: Cabal – D. Jukl (58. Kyncl), F. Čížek, Czehowský, Veselský (19. Bartoš), Chlup (73. Stehlík), M. Čížek, Svoboda, D. Juřík (71. Zvára), Frolo, Scheib (61. Křížek).

Jiskra Litomyšl – FK Agria Choceň 4:2

Střet dvou účastníků krajského přeboru nabídl v prvním poločase vyrovnaný fotbal, vážnějších šancí nebylo ani na jedné straně mnoho. Jediným, kdo se dokázal střelecky prosadit, byl v jeho závěru domácí Valenta, který se pěkně trefil z trestného kopu za záda gólmana Gerčáka. Po změně stran byla k vidění o poznání zajímavější hra. Hosté vývoj zápasu rychle otočili, na penaltový zásah kanonýra Myšáka navázal o chvíli později Novotný a rázem to bylo 1:2. Jiskra, která o přestávce čtyřikrát vystřídala, však zabojovala a v 70. minutě vyrovnala zásluhou Zemana, který se důrazně prodral do palebné pozice a zamířil přesně. Závěr potom patřil domácím, vítězný gól si po vydařené akci připsal L. Severa a razítko na postup přidal v samotném konci Paclík.

Branky: 43. Valenta, 70. Zeman, 78. L. Severa, 86. Paclík – 55. Myšák (PK), 65. Novotný. Rozhodčí: Lukes. ŽK: 2:0. Diváci: 100. Poločas: 1:0. Litomyšl: Malý (46. Kačer) – M. Severa, Radimecký (46. Čapek), Hašek, Gyömber, Kristek (46. Paclík), Svoboda, Kundera, Valenta, Urban (46. Zeman), L. Severa.

Sokol Morašice – FK Přelouč 4:1

Domácí se papírového favorita nezalekli a od úvodních minut s ním hráli rovnocennou partii. Ba co více, v zakončení byli nebezpečnější, ke střelbě se dostávali častěji a po čtvrthodině šli do vedení, když Klement těžil ze špatné rozehrávky soupeře a únik s přehledem zakončil. O zvýšení na 2:0 se postaral Ropek hlavou po rohovém kopu. Hosté se dostali ke slovu ke konci poločasu, kdy před gólmanem V. Štanclem několikrát zahrozili a po střele Kloudy zpoza vápna snížili. Po přestávce se ovšem žádný jejich výraznější tlak nekonal, vyloženou šanci si proti spolehlivé morašické defenzivě prakticky nevypracovali. Domácí využívali brejkových možností a v závěru duelu právě z takových situací hned dvakrát vylepšili překvapivé, ale zasloužené vítězství.

Branky: 15. Klement, 35. Ropek, 83. Válek, 89. Burián – 44. Klouda. Rozhodčí: Papežík. ŽK: 1:2. Diváci: 75. Poločas: 1:0. Morašice: V. Štancl – D. Štancl, Chmelík, Ropek, Klement, Novák, Tměj (56. Skala), Sokol, M. Štancl (46. Holomek), Vodehnal (56. Burián), Válek (86. Kopecký).

Sokol Kunčina – FC Hlinsko 2:4

Hosté přijeli v „plné palbě“ a dopředu bylo jasné, že nováčka I. A třídy čeká na trávníku v Mladějově těžká úloha. Poločas také vyzněl pro celek z Vysočiny, skóroval na jeho začátku i konci. Po pauze vypadalo utkání z pohledu Kunčiny lépe a v závěru přišlo nečekané drama. Čtvrt hodiny před koncem vsítil Tlustoš kontaktní branku, jenže hosté na ni vzápětí odpověděli. Znovu Tlustoš vykřesal kunčinské naděje proměněným pokutovým kopem, ale poslední slovo měl v nastavení znovu soupeř. O tom, že oba rivalové vzali utkání opravdu vážně, svědčí mimo jiné osm žlutých karet.

Branky: 75. a 90. (PK) Tlustoš – 41. a 90. + 3. Mayer, 4. Pelikán, 80. Křivka. Rozhodčí: Mach. ŽK: 4:4. Diváci: 200. Poločas: 0:2. Kunčina: Hutira – Pešava, T. Pagáč (59. V. Pagáč), Šejnoha, Švanda (83. Papežík), Sedláček, T. Brychta, O. Brychta, Spálenský (64. Kubín), Šmehlík, Tlustoš.

TJ Semanín – SKP Slovan Moravská Třebová 0:4

Na půdě nováčka I. A třídy plnili Slovanisté roli zřejmého favorita, ale v prvním poločase se přesvědčili o tom, že to ne vždy bývá úloha jednoduchá. I když měli územní převahu, tak ta vyzněla naprázdno, domácí jim kladli houževnatý odpor. V nástupu do druhé části však hosté přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a soupeř rázem přestal stíhat. Krátký časový úsek v rozmezí 55. a 62. minuty jim stačil, aby zahnali jakékoli pochybnosti o výsledku a svém postupu do druhého pohárového kola. Do těchto sedmi minut vměstnali svoje góly Okrouhlý, Strnad i Konečný a Slovan mohl dohrávat v poklidu, střídající Bubela pak skóre završil.

Branky: 55. Okrouhlý, 61. Strnad, 62. Konečný, 89. Bubela. Rozhodčí: Zavřel. ŽK: 3:1. Diváci: 65. Poločas: 0:0. Moravská Třebová: Kamisch – Sommer, Strouhal, Vančura (79. Nováček), Strnad, Válek, Okrouhlý, Staněk, Konečný, Polák (84. Bubela), Štaffa.

Sokol Pomezí – TJ Lanškroun 1:3

Na jaře hrály oba týmy stejnou soutěž, Lanškroun se na konci sezony radoval z návratu do krajského přeboru, takže se od něho čekal úspěch. Ke kterému také nakročil vedoucí brankou Skalického v polovině prvního poločasu, nicméně domácí fotbalisté za svým soupeřem herně nezaostávali a díky „šatnáři“ uzdraveného střelce Leinwebera se vrátili do hry. Podruhé získali hosté náskok na svoji stranu v 57. minutě díky Savychovi, jenž proměnil pokutový kop po faulu brankáře. Domácí s blížícím se závěrem vrhli všechny síly do útoku ve snaze srovnat, vynutili si tlak, jenže současně otevřeli zadní vrátka, do nich vnikl Kopecký a podtrhl účet.

Branky: 45. Leinweber – 23. Skalický, 57. Savych (PK), 87. Kopecký. Rozhodčí: Trocha. ŽK: 2:0. Diváci: 91. Poločas: 1:1. Pomezí: Křemenák – Roušar, Sláma, Mička, M. Nespěšný (67. Jan Svoboda), M. Stýblo (78. P. Stýblo), Jožák, Z. Stodola, Ehrenberger, Leinweber, Škáva.

Sokol Semín – SK Polička 2:1

Polička poslala k pohárovému utkání výrazně omlazený rezervní tým, čímž se zákonitě předpokládaný propastný výkonnostní rozdíl mezi oběma rivaly smazal. A to až do té míry, že se domácí hrající III. třídu okresu Pardubice ujali na konci úvodní dvacetiminutovky vedení. Hosté dlouho marně hledali způsob, kterak ztéci defenzivu soupeře, ačkoli s přibývajícím časem se tlačili dopředu stále více. Jak už to tak bývá, když to zkoušeli vabank, udeřili domácí a deset minut před koncem přidali druhý zásah. Ještě nebyl konec, Sláma proměnil nařízenou penaltu, ale to bylo z poličské strany všechno, hostům zbývalo málo času, aby si vynutili alespoň penalty, a ve druhém kole budou chybět.

Branky: 10. Tichý, 80. Strnad – 86. Sláma (PK). Rozhodčí: Klír. ŽK: 1:0. Diváci: 100. Poločas: 1:0. Polička: Vraspír – Punar, Bouška, Ptáček, Sláma, Kubát, D. Stodola (54. Andrle), Kuda (65. Cacek), Škorpík, Horníček (37. Groulík), Dvořák.

SK Tuněchody – Sokol Dolní Újezd 1:2

Pětačtyřicet minut hry uplynulo, aniž se jakkoli změnilo skóre a domácí dokazovali, že ne náhodou patřili k nejlepším mančaftům uplynulého ročníku krajské I. B třídy. Vyrovnaný průběh naznačoval, že se po změně stran strhne napínavý boj o postup do druhého kola, což se také stalo. V 58. minutě překonal T. Klusoně domácí Lamberský a Újezd měl rázem co dohánět. Důležité bylo rychlé vyrovnání, o které se postaral pohotový Drahoš. Přetahovanou o vítěznou trefu nakonec rozhodl zkušený M. Vomáčka a jeho gól byl rozhodující. Domácí se sice v závěru snažili o vyrovnání, ale jejich úsilí hosté odrazili a vydřené vítězství udrželi.

Branky: 58. Lamberský – 62. Drahoš, 78. M. Vomáčka. Rozhodčí: Rázek. Hráno bez karet. Diváci: 89. Poločas: 0:0. Dolní Újezd: T. Klusoň – P. Frank, Drahoš (90. Nádvorník), M. Vomáčka, Pešina, Mokrejš, Frňka, Fulík, Vrabec, Kopecký (67. Kabrhel), O. Klusoň (81. Štarman).

Další výsledky:

Sokol Starý Mateřov – 1. FC Žamberk 7:0, SK Stolany – Sokol Dobříkov 0:10, TJ Jablonné nad Orlicí – ŽSK Třemošnice 2:0, SK FK Horní Ředice – SK Holice 2:1, TJ Luže – Spartak Slatiňany 1:4, TJ Mezilesí Načešice – Jiskra Heřmanův Městec 1:2, Sokol Rohovládova Bělá – Sokol Moravany 0:2, SK Křičeň – FC Nasavrky 2:6.

Dvojice pro 2. kolo (úřední termín sobota 5. srpna):

Starý Mateřov – Dolní Újezd, Litomyšl – Lanškroun, Horní Ředice – Slatiňany, Dobříkov – Svitavy, Semín – Morašice, Nasavrky – Moravská Třebová, Jablonné nad Orlicí – Hlinsko, Moravany – Heřmanův Městec.