Domácí hráči sice zápas proti tabulkovému sousedovi ze Dvora Králové výborně rozehráli, jenže po změně stran propadli při bránění standardek a soupeř tak až příliš lehce přišel k vítězství. Pro Svitavy se jedná o trestuhodnou ztrátu.

Svitavy – Dvůr Králové 2:3

Klimatické podmínky určily, že se nebude rozdávat kdovíjaká fotbalová krása, ale k vidění bude tuhý boj o každý míč.

V první půlhodině to platilo beze zbytku, oba soupeři měli potíže s kontrolou balonu i kombinací, do zakončení se dostávali sporadicky. Dvěma střeleckými pokusy zahrozil Seidler, s oběma si poradil gólman Ulrych.

Teprve v závěru poločasu využili Svitavští podpory silného větru, který měli v zádech. Ve 36. minutě si balon k přímému kopu z dobrých třiceti metrů postavil Seidler a vypálil skvěle, brankář reagoval pozdě a byla z toho excelentní trefa na 1:0.

O tři minuty později ukázali domácí, že i ve špatném počasí lze sehrát vydařenou kombinační akci. Belej poslal ideální míč na pravou stranu Seidlerovi, ten našel nepokrytého Brůnu před prázdnou brankou a nebylo co řešit – 2:0.

A kdyby svoji vyloženou šanci proměnil i Belej, bylo by o přestávce ještě veseleji. I tak byl zápas pro domácí rozehraný náramně.

„Silné podpory větru jsme dokázali v prvním poločase využít ke dvoubrankovému vedení, ovšem gólů mělo být více. Špatně jsme bohužel zahrávali rohové kopy i pár standardek okolo vápna. Sice jsme jeden trestný kop bravurně proměnili Seidlerem, ale rohy jsme měli řešit lépe," uvedl kouč Zbyněk Zbořil.

Ten v kabině upozornil svoje svěřence na důsledné krytí vlastní šestnáctky, a to tím spíše, že vítr se opíral do zad hostům. „Značný podíl na obdržených gólech jsme měli my sami," musel však konstatovat trenér.

Pravda, ve 49. minutě se trefil Podolník z přímého kopu čistě do vinglu, čemuž se dalo těžko zabránit (2:1), kde však byli domácí hráči o čtyři minuty později, kdy Černík hlavičkoval po rozehrané standardce zblízka úplně nerušen, toť otázka – 2:2.

Z těžkého šoku se Svitavští pokoušeli otřepat a málem se jim to v 59. minutě i povedlo, to by ale Ovad musel v dobré pozici zakončit důrazněji. A tak znovu udeřil Dvůr a znovu si to domácí defenziva nemůže dát za rámeček. Jak by také mohla, když po rohovém kopu skóroval volný Černík z malého vápna, a to kupodivu nohou – 2:3.

Svitavským nezbylo, než se vydat proti větru do útoku, ale k přímému ohrožení Ulrycha se prakticky nedostali. Teprve závar v pokutovém území v úplném konci nabízel určitou možnost k vyrovnání, ale nakonec ho hosté vyřešili odkopem a těšili se tak z tříbodového zis­ku.

„Po zápase je ve mně obrovské zklamání z výsledku. Nezasloužili jsme si prohrát, ale když dostaneme ze dvou utkání pět branek ze standardek, tak budeme jen těžko sbírat body s kýmkoliv. Opět jsme vyšli naprázdno," lituje svitavský lodivod, který nicméně nehledá výmluvy v nefotbalovém počasí.

„Může se zdát, že poločasové vedení o dva góly bychom měli udržet. Je pravda, že podmínky byly hodně nestandardní, ale pro obě mužstva stejné. Hosté je dokázali využít ke třem brankám a my jen ke dvěma. Nemůže se ale stávat, že soupeři stačí nakopnout míče do našeho vápna a porazí nás," hledal důvody porážky trenér Zbořil.

Nedá se přitom rozhodně říci, že by Svitavy byly herně horší než Dvůr Králové, tím méně příjemná tahle porážka je. Tabulka divize je neskutečně vyrovnaná a například na čtrnáctý Trutnov má Zbořilův celek náskok pouhých šesti bodů.

„Hráčům v podstatě není co vyčíst. Na to, v jakých podmínkách se hrálo, jsme se snažili hrát fotbal a i proti větru jsme měli více ohrožení branky než soupeř v prvním poločase. Na to se ale fotbal nehraje, prostě nesmíme dostávat takové góly," zdůrazňuje svitavský trenér.

Ke svému třetímu jarnímu duelu se Svitavy vydají v sobotu 22. března do Živanic a to bude zkouška ohněm, vždyť tento tým vyhrál obě jarní střetnutí a ještě nedostal branku.

Fakta – branky: 36. Seidler, 39. Brůna – 49. Podolník, 53. a 69. Černík. Rozhodčí: Myška – Melichar, Zadinová. ŽK: 4:1. Diváci: 80. Poločas: 2:0.

TJ Svitavy: Jílek – Novák, Kroulík, R. Ehrenberger, Filip (60. Chlup) – Andrle (84. L. Urban), Čížek – Seidler, Brůna, Belej – Ovad. TJ Dvůr Králové: Ulrych – Picha, Kruliš, Podolník, Ježek – Samler (64. Otradovský), Ujec, Fejk, Kilevník – Černík, Klazar (90. Marks).

Divize C – další výsledky 17. kola: Letohrad – Živanice 0:1, Ústí nad Orlicí – Železný Brod 2:1, Pardubice B – Vysoké Mýto 0:1, Dobrovice – Trutnov 4:0, Náchod – Nová Paka 3:3, Pěnčín-Turnov – Jablonec nad Jizerou 1:0, Kutná Hora – Rapid Liberec 1:0.

Pořadí: 1. Nová Paka (42), 2. Dobrovice (36), 3. Pěnčín-Turnov (35), 4. Dvůr Králové nad Labem (27), 5. Kutná Hora (26), 6. Svitavy (25), 7. Ústí nad Orlicí (25), 8. Živanice (24), 9. Pardubice B (22), 10. Náchod (22), 11. Letohrad (22), 12. Vysoké Mýto (20), 13. Jablonec nad Jizerou (19), 14. Trutnov (19), 15. Železný Brod (15), 16. Rapid Liberec (7).