Události, které zaujaly v uplynulém fotbalovém kole:

Samozřejmě, že do situace může nakonec promluvit přihlášení či nepřihlášení se různých týmů do soutěží, což je v posledních letech pohříchu kolorit červnového fotbalového dění. Pro účely tohoto textu však tyto okolností zanedbáváme, zajímá nás pouze, jak se celý ročník dohraje na hřištích.

KRAJSKÝ PŘEBOR – postup: Slatiňany dokráčely pro prvenství. Možná o něco později, než se čekalo, jistotu získaly teprve po 28. kole, ale o jejich triumfu nebylo sporu. Sestup: Tajenka se jmény dvou propadlíků se z poloviny vyřešila. Moravany (28 bodů) se zachránit nemohou, na aktuálně čtrnáctý Žamberk ztrácejí šest bodů a mají s ním horší vzájemné zápasy. Může se ještě nějak udržet patnáctá Polička (29)? Divoce teoreticky ano. V každém případě musí vyhrát obě zbývající střetnutí (venku Moravany a doma Chrudim), kromě toho by Žamberk (34) nesměl uhrát ani bod (venku Chrudim a doma Choceň). Potom je tu ještě skupina pětatřicetibodových mančaftů (Chrudim, Choceň, Dobříkov), při jejichž dostižení by přišly ke slovu vzájemné zápasy, jenže při pohledu na stávající formu poličského mužstva bude už splnění oné základní podmínky v podobě dvou výher asi více než problematické.

I. A TŘÍDA – postup: Z prvního místa jde do krajského přeboru Luže, o tom není pochybností prakticky po celou soutěž. Na prahu postupové brány se ocitl Dolní Újezd (53 bodů), jemuž stačí v následujícím utkání doma proti třetím Horním Ředicím (48) získat bod. A i kdyby to nevyšlo, tak má v záloze závěrečný zápas na půdě sestupujícího Semanína (Horní Ředice končí proti svitavskému béčku). A nevyužít takovou příležitost, to by byl opravdový hřích. Sestup: Tady je rozhodnuto. Dolů jde Pomezí a společně s ním Semanín, jenž sice na dvanácté Načešice ztrácí šest bodů, ale bilance ze vzájemných utkání hovoří v jeho neprospěch.

Ilustrační foto.
Dlouhá přesilovka Trnávce k výhře nepomohla



I. B TŘÍDA SKUPINA B – postup: Zámrsk v průběhu jarní části navázal na vydařený podzim a svoji pozici si bezpečně udržel, takže může slavit. Sestup: Osud Horního Újezdu je dlouho zpečetěn, ono také s devíti body na kontě po 24. kole se není čemu divit. Druhý sestupující bude z Ústeckoorlicka, předposlední Těchonín má na Řetovou šest bodů manka, ale lepší vzájemnou bilanci, takže pokud by dvakrát vyhrál (Libchavy venku a Sloupnice doma) a současně Řetová nezískala ani bod (venku Sloupnice a doma Tatenice), mohl by se ještě udržet. Je to ale varianta krajně nepravděpodobná.

OKRESNÍ PŘEBOR – postup: O vítězi soutěže a nováčkovi krajské soutěže je dávno rozhodnuto a v Janově mohou začít plánovat, co učinit pro to, aby ve vyšší soutěži zdárně obstáli. Sestup: Pád posledního Křenova je jasný dlouhou dobu. Poslední nevyřešenou otázkou je tedy druhý sestupující. Dlouhá Loučka (22 bodů) je k jistotě záchrany nejblíže, leč má nejobtížnější los (Janov venku a Cerekvice doma). Městečko Trnávka (21) má pozici papírově o něco snazší (Křenov venku a Opatov doma), zatímco třináctý Hradec nad Svitavou (18) musí spoléhat na malý, či spíše velký zázrak. Zbývají mu zápasy v Cerekvici a doma s Linharticemi. Kromě vlastních vítězství potřebuje i zaváhání rivalů.

III. TŘÍDA – postup: O jménech obou týmů, které si v příštím soutěžním ročníku zahrají okresní přebor, je dvě kola před koncem rozhodnuto. K Březové nad Svitavou, která získala jistotu dříve, přibyl Mladějov. Díky vítězství v Borové nemůže skončit horší než druhý. Postupující si to mohou v závěrečném kole rozdat v přímém střetu o první místo, pakliže mezi nimi zůstane nejvýše tříbodový odstup.

Ilustrační foto
Mladějov v euforii, postup má v kapse