Čekání na úspěch domácího celku skončilo. Patnáctý ročník fotbalového Qanto Cupu vyhrál o víkendu svitavský KHGM Nike Team a tak ukončil dlouhé čekání. Putovní pohár se nemusí stěhovat.

Nutno dodat, že nebylo ani divu, protože v sestavě, jakou dal dohromady, patřil už od začátku k největším favoritům.

Tuto roli také potvrdil. Skupiny, jak základní, tak semifinálová, to byly zápasy více méně na rozehřátí. Však v nich také nenašel přemožitele a postupoval vždy z první pozice.

Play off Qanto Cupu, to ale často bývá ošidná záležitost a nejeden papírově silný tým na jeho záludnosti v minulých letech zle doplatil a pakoval se.

Svitavské hvězdy to ovšem tentokrát nehodlaly připustit. Hrály soustředěně a s jasným cílem před očima. Postupovaly za ním krok za krokem.

Souboje se slovenskými Buldoky z Nitry (4:0) a pražským Rosťa Teamem (3:0) nebyly nijak zvlášť obtížné a domácí byli ke svým snaživým soupeřům ještě poměrně milosrdní.

Zato ve čtvrtfinále přišel zápas, na který všichni čekali a obstoupili hřiště, na kterém se hrálo, v početných zástupech.

Gamblers Most opanovali tři minulé ročníky Qanto Cupu a pomalu se rozjížděli za svým čtvrtým titulem. Jestli je mohl někdo zastavit, tak to byl právě KHGM Nike Team Svitavy.

Utkání nadchlo a byla to určitě ta nejkvalitnější podívaná v průběhu turnaje. Gamblers hráli pouze s pěti muži v poli (včetně ligisty Jakuba Hory), takže sázeli spíše na defenzivu a rychlé brejky. Na tuto taktiku ale museli zapomenout, jelikož už v prvním poločase inkasovali dva góly a museli se tak chtě nechtě vydat dopředu.

K tomu také po změně stran došlo a právě tohle byly ty momenty, kdy se hráči Svitav dostali do největších potíží. Byli pod tlakem, soupeři se povedlo korigovat a sahal po vyrovnání. Jan Ehrenberger ovšem výbornými zákroky předvedl, že KHGM Nike Team nemá opory jenom v útoku.

Svůj tým podržel a ten po rychlém kontru definitivně odvalil z cesty nejtěžší balvan. V tu chvíli už nebyl na Svitavském stadionu nikdo, kdo by si myslel, že turnaj může vyhrát někdo jiný.

V semifinále se o nemožné pokusil tým Polička 89 – mimochodem asi nejpříjemnější překvapení ročníku. Marně.

Také fináloví rivalové, Mokrý banditi z Pardubic, šli do zápasu s vědomím, že samotným postupem tak daleko překonali velmi výrazně svoje plány a nemají absolutně co ztratit.

Však také hned zkraje orazítkovali tyčku, ale potom už průběh nabral očekávaný směr. Domácí se hrnuli vpřed, soupeř se soustředil na bránění a objevila-li se možnost k brejku, tak ho nesměle vyzkoušel.

První gól finále dal slovenský futsalový reprezentant Kozák po akci Seidlera. O zvýšení se postaral po změně stran Rick dorážkou zblízka a pečetící zásah přišel po exhibiční spolupráci Seidler – Belej (3:0).

KHGM Nike Team Svitavy se představil v tomto složení: Jan Ehrenberger, Gabriel Rick, Radovan Kroulík, Michal Belej, Martin Brůna, Ivo Svoboda, Michal Seidler a Peter Kozák.

Co jméno, to pojem. Každý dal navíc svoje schopnosti ve prospěch týmového úspěchu a ten se po zásluze dostavil.