Nejen proto, že se do jarní části pustily i týmy z I. A a I. B třídy i z okresního přeboru. Výsledky zápasů jen potvrdily, jak dramatické odvety budou.

1. Jedna zpráva dobrá, jedna špatná

Jakou chcete slyšet dříve, chtělo by se ještě dodat. Výhra svitavských divizních fotbalistů nad Železným Brodem je bezesporu pozitivní, jelikož ona to samozřejmost nebyla a teprve gól Michala Čížka deset minut před koncem definitivně ukončil laškování domácích hráčů s výsledkem. Ale upřímně řečeno, pokud by neměli doma porazit soupeře kvalit Železného Brodu, bylo by to s nimi velice zlé. Ani vítězství však neudrželo na trenérské lavičce Zbyňka Zbořila. A jeho odchod, jakkoli pochopitelný, to je další rána a fanoušek svitavského fotbalu může pouze kroutit hlavou. Ať bylo zákulisí jeho dobrovolného konce u divizního týmu jakékoli, nelze se jaksi zbavit dojmu, že když klub nechal v rozehrané soutěži odejít takovou osobnost, musí být jeho situace skutečně moc špatná.

2. Body nepřibývají a propast se blíží

Dvě mužstva z regionu jsou v krajském přeboru vážně ohrožená sestupem a uzavírají tabulku. Pravda, Dolní Újezd sice má utkání k dobru, ale to je proti silné Chocni, jinak zatím na jaře nebodoval. Proti Žamberku sice mohl, ale bez gólů to obvykle nejde, navíc mu sudí Jelínek pískající Žamberk podruhé ze tří jarních duelů upřel evidentní penaltu. Že to je na videu dokonale vidět, je hezké, ale ztracené body to nikomu nevrátí. Ani v Litomyšli nepanuje po šestibrankovém nákladu od Holic dobrá nálada. Hrálo se přitom na umělé trávě, což mělo poslednímu týmu přeborové tabulky hrát do karet. Omyl. S tak děravou defenzivou, kterou reprezentuje jedenáct dosud obdržených jarních gólů, se Jiskra z chvostu prostě nehne.

3. Slibná forma před jarním tahákem

Los jarní části se postaral o zásadní zkoušku pro Slovan Moravská Třebová na samotném začátku. Utkání na hřišti třetího Srchu mělo ukázat, má-li jeho plánovaná cesta za postupem z I. A třídy reálné základy. Odpověď? Má. A to takové, že je sotva kdo zboří. Titanic totiž neměl na soustředěný a vyspělý výkon Slovanistů nejmenší nárok a mohl být rád, že prohrál jen o tři góly. Teď je všechno nachystáno na nedělní magnet, kdy do Třebové přijede vedoucí Horní Jelení a to by měla být bitva jako řemen. Snad jsou si toho vědom i tamní fanoušci a zaplní hlediště v dostatečném počtu. Stát se může cokoli, ale při střízlivém pohledu se nezdá reálné, že by tuto dvojici mohl někdo vystrnadit z postupových míst. Což je pro neutrálního diváka možná svým způsobem škoda, ovšem pokud je někde kvalita, tak se zákonitě musí projevit.

4. Áčko řídil z lavičky, rezervu ze hřiště

O zajímavý návrat do dresu a kopaček se o víkendu postaral Jiří Valta. Muž, který spolu s Romanem Kysilkem vede poličské áčko z trenérského postu, oblékl překvapivě barvy tamního B mužstva. A ukázal, že jeho fotbalový přehled, zkušenost, přesná přihrávka, to vše jsou zbraně, které mají v I. B třídě pořád zvuk. Libchavy se o tom přesvědčily více než názorně, vždyť ostřílený záložník byl u všeho zásadního, co se v zápase šustlo a u jeho kopaček začaly obě gólové situace, které rozhodly o výsledku. Pokud připočteme remízu A týmu, pomohl Valta svému novému klubu v rozmezí čtyřiadvaceti hodin k zisku čtyř bodů. Pokaždé v jiné roli a víkend tedy může hodnotit nadmíru příznivě.

5. První porážka v patnáctém utkání

Úspěšná série vedoucího celku okresního přeboru z Dlouhé Loučky trvala čtrnáct kol. Tak dlouho vydržel bez prohry, ale jakmile jaro otevřelo svoje brány, tak vzala tato šňůra za své. Početná divácká kulisa v Linharticích byla svědkem něčeho, co v tomto ročníku ještě svět neviděl, tedy nezdaru Loučky. Hosté jednak za bezgólového stavu neproměnili několik slibných šancí, další komplikací bylo brzké vyloučení Koláře po druhé žluté kartě a to už favorit neustál. Metra vycítila naději a šla za ní, pokud by po změně stran využila penaltu, mohla vyhrát i vyšším než dvoubrankovým rozdílem. Pro favorita se nejedná o tragédii, tím spíše, že zaváhal i druhý Třebařov, jako zvednutý varovný prst by mu nicméně tento nepovedený duel sloužit měl.

TÝM KOLA: Sokol Kunčina

Je jistě příjemné jít do jara coby lídr tabulky. Může to však být i svazující, protože na favorita se chce každý vytáhnout. Kunčina to však v premiéře I. B třídy zvládla výborně. Neoslnila excelentní hrou, zahrála však účelně, s Čistou zvítězila a směle může vyhlížet další zápasy.

ZKLAMÁNÍ KOLA: Sokol Janov

Fujtajbl. Nechat si na úvod jara nasázet pětku od průměrné Řetové, která by přitom měla mít spíše existenční starosti, nota bene na vlastním trávníku, tak tomu se říká vstoupit do sezony doopravdy levou nohou. A to bylo o osudu zápasu jasno vlastně po půlhodině hry.