Ve fotbalových soutěžích jde do tuhého. Pořád je v nich o co hrát, a to i z toho důvodů, že není jasná situace na konci divize. A ta je klíčová pro sestupy ze všech ostatních tříd.

1. Nenasytný sestupový chřtán se otevírá

Je to neveselé konstatování, jenže předpoklad, že všichni stávající zástupci regionu v krajském přeboru v něm setrvají i v příští sezoně, se jeví stále více nereálně. To, co v poslední době předvádějí celky z Litomyšle a Dolního Újezdu, je totiž přivedlo na pokraj sestupu či v lepším případě baráže. V divizi to s celky z Pardubicka vypadá prachbídně, což je jeden problém, ten druhý a větší je aktuální špatná forma obou jmenovaných týmů. Tím pádem už ani nemají koho jiného překonat než samy sebe. Vždyť i Hlinsko, které se celou sezonu trápí, bylo schopno alespoň pár zápasu vyhrát, to samé i rezerva Letohradu. Zato Litomyšlští, ti vyhořeli i proti slabým Pardubičkám (které navíc ještě vrátili do hry), a Újezd neměl proti Svitavám, které na jaře nijak nezáří, šanci. Pocit, že tohle nemůže pro jednoho, druhého či pro oba dobře dopadnout, je stále silnější.

2. Bitva o postup rozhodně nebude pro slabší povahy

Tři kola do konce, čtyři týmy naskládány v rozmezí tří bodů, to napovídá jediné. Finiš krajské I. B třídy bude opravdu strhující. Velice silné slovo do něj nyní pronesla Cerekvice, která po velice dobrém výkonu zejména ve druhém poločase zdolala Ústí nad Orlicí B a kromě cenných bodů získala proti tomuto rivalovi výhodu lepšího vzájemného porovnání. Není to však jediný protivník, který stojí Slavoji v cestě. Jablonné sice porazilo poslední Morašice „jen" za dva body, ale de facto je na tom pořád nejlépe, neboť má lepší bilanci s Cerekvicí. Na Ústí nelze zapomenout a velmi nenápadně se do špičky ještě přiblížily Libchavy. Odhadnout, jak se tento uzel rozmotá, to je úloha pro věštce. Nicméně Cerekvičtí mají před sebou trojboj Čistá – Řetová – Morašice a ten by jim snad měl přinést solidní porci bodů.

3. Tonoucí se zřejmě pozdě chytají stébla

Fotbalistům Sebranic a Morašic se dny jejich působení v krajské I. B třídě pozvolna krátí. To je delší dobu jasné a ani jejich vzepjetí v posledním kole na tom s největší pravděpodobností moc nezmění. V případě Morašic rozhodně ne, ty už se ani na dvanáctou pozici nemohou dostat, i třinácté Sebranice jsou přes výhru nad Řetovou nadále v kritické pozici. V každém případě si však zasluhuje ocenění, že i v téměř beznadějné situaci oba týmy bojují o každý bod. Sebraničtí rozdmýchali jiskřičku naděje, Morašičtí nikoli, ale výkonem i výsledkem na hřišti postupového aspiranta v Jablonném ukázali, že měli schopnosti na to, aby v soutěži hráli pozitivnější úlohu nežli vymetače chvostu. Jen je škoda, že povedenější vystoupení přišla tak pozdě, když se už s osudem nedá skoro nic udělat.

4. Prvenství je na dosah, jen po něm sáhnout

Na kategorické a definitivní soudy je ještě čas, v každém případě ovšem platí, že poslední květnový víkend výrazně vyjasnil situaci v boji o titul okresního přeborníka. Je-li ještě někdo, kdo si myslí, že ho nezíská Horní Újezd, ať se přihlásí, leč mnoho takových jistě nebude. Aby také bylo, když lídr tabulky má k dobru pět bodů na svého nejbližšího pronásledovatele z Hradce nad Svitavou a navíc disponuje i tím, čím soupeř v jarní části při vší úctě nikoli, tedy stabilní formou. Ostatně se to ukázalo i v tomto kole. Hradec sice v Janově nesehrál úplně špatný duel, přesto v něm inkasoval čtyři kusy. To „Horňák" se nenechal zaskočit umělou trávou v Litomyšli a šel cílevědomě za dalším úspěchem. Má teď v rukou všechny trumfy a k jistotě titulu mu stačí ze tří utkání (Linhartice, Křenov, Jevíčko) získat čtyři body. Není důvod čekat, že by to neměl zvládnout.

5. Nováčci se předvádějí ve výborném světle

Cesta ze III. třídy do okresního přeboru je v soutěžích OFS Svitavy, jak známo, poměrně otevřená. Dvě družstva mají zajištěn přímý postup a třetí dostává ještě naději v baráži. A realita v této sezoně ukazuje, že je to dobrý způsob, jak oživit zaběhané pořádky. Trojlístek, který do přeboru vstoupil v tomto ročníku, to alespoň předvádí v plné míře. Tři kola před koncem se všichni novicové nacházejí v horní polovině tabulky, což možná nečekali ani ti největší optimisté z jejich řad. Opatovec dokonce atakuje druhé místo, Bystré od něho ještě před časem nebylo daleko a Křenovu vychází závěr přeboru také náramně. Obvyklá starost, tedy záchrana, se ani jednoho z nich netýká, za což by mnozí starousedlíci byli hodně rádi. Je to také signál pro příští nováčky, že se postupu do vyšší soutěže nemusejí obávat.

POCHVALA KOLA: SKP Slovan Moravská Třebová

Byť k sestupu odsouzené Horní Jelení není kdovíjakým měřítkem formy, tak tu a tam dokáže papírové favority potrápit. Slovanisté však nic takového nepřipustili a otevřeli si střelnici. Devět gólů, to už je panečku parádní vizitka.

ZKLAMÁNÍ KOLA: Sokol Dolní Újezd

Poté, co v týdnu sahali po vítězství nad Moravskou Třebovou a přišli o ně až v závěru, se čekalo, že Újezdští budou podobně statečně vzdorovat i dalšímu okresnímu sokovi ze Svitav. K tomu ovšem byli na hony vzdáleni a utržili krutý debakl.